İngiliz ilaç devi ve ABD'li ilaç devleri koroanvirüsle mücadelede mucize etkileri olan bir VIR-7831 adlı ilacı duyurdu. Peki VIR-7831 nedir? VIR-7831 koronavirüsü tedavi eder mi? Dünyayı etkisi altına alan Koroanvirüs salgınında yeni bir ilaç daha insanlar için umut oldu. VIR-7831'in Covid 19'a bağlı hastaneye yatış (ağır hastalık) ve ölümü yüzde 85 oranında azalttığı iddia edildi. Peki VIR-7831 nerede satılıyor? VIR-7831 eczanede satılıyor mu? VIR-7831 ilacı kaç para?
VIR-7831 nedir?
VIR-7831 İngiliz ilaç devi GlaxoSmithKline (GSK) ve ABD'li biyoteknoloji şirketi Vir tarafından geliştirilen bir monoklonal antikor ilacıdır. VIR-7831 koronavirüsü tedavi eder mi? Covid 19'a bağlı hastaneye yatış (ağır hastalık) ve ölümü yüzde 85 oranında azalttığı duyuruldu. Aşıya benzer bir etki yapabildiği belirtilen antikorl ilaçları, corona virüs aşılarının küresel düzeyde uzun bir süre kullanılamayacağı düşünüldüğünden büyük bir önem taşıyor.
Mutant virüslere karşı da etkili
VIR-7831'in mutasyonlu virüsler üzerinde de etkili olduğu açıklandı. VIR-7831'in İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya'da görülen mutasyonlara karşı etkili olduğu duyuruldu.
VIR-7831 için acil kulalnım izni istenecek
Şirket, ABD'de acil durum kullanım izni isteyeceğini, İngiltere'de de başvuru yapılabileceğini belirtti. GSK yetkilisi Dr. Hal Barron, ilacın hastalara böylesine bir fayda sağlamasından memnun olduklarını, VIR-7831'i mümkün olan en kısa sürede sunmayı istediklerini kaydetti. Monoklonal antikorlar, insanlara Covid-19 bulaştığında vücudun doğal olarak ürettiği antikorların laboratuvarda çoğaltılmasıyla elde ediliyor. Son derece ümit verici bir tedavi olarak görülse de üretilmelerinin çok pahalı olması, yaygın kullanımını sınırlandırabilir. İlaç, kanser hastaları gibi bağışıklık sistemleri zayıflamış kişiler için önemli görülüyor.
Monoklonal antikor ya da mAb nedir?
Antikorlar "vücudun bağışıklık sisteminin savaşçıları" diye tarif edilebilir. Corona virüs ya da başka herhangi bir patojen vücudunuza girdiğinde antikorlar virüsün dikensi uçlarına yapışarak onun sağlıklı hücrelere girişini engellerler. Fakat insan vücudu bir çok farklı türde antikor üretir. Bunların en güçlülerine "etkisizleştiren antikorlar" deniliyor. Bilim insanları bu antikorları eleyerek en güçlülerini seçiyor, ardından bu antikorlar laboratuvarda çoğltılaram büyük miktarlarda üretimi yapıabiliyor.
Bu yöntemle elde edilen antikorlara tek bir antikor hücresinden klonlandıkları için monoklonal antikor ya da mAb deniyor.