Dolar

34,5424

Euro

36,0063

Altın

3.006,41

Bist

9.549,89

WhatsApp Sözleşmesi nedir?

Özellikle son günlerde başımızdan geçen WhatsApp uygulamasının çökmesi ile birlikte tüm gözler yeniden WhatsApp üzerine yoğunlaştı. Halk arasında oldukça tepki toplayan WhatsApp sözleşmesinin detayları, sebepleri ve sonuçları henüz herkes tarafından anlaşılmış değil. Bu sebeple olacak ki, WhatsApp sözleşmesiyle ilgili internet araştırmaları daha şimdiden oldukça geniş bir kitleye ulaşmış durumda. Peki WhatsApp sözleşmesi nedir? Sözleşme maddeleri nelerdir? Bu sözleşmenin detayları ve sonuçları neler olacaktır? Whatsapp Sözleşmesi gelmedi ne yapmalıyım? Gizlilik sözleşmesi Nedir? Whatsapp indir? İşte tüm bu soruların cevabı detaylarıyla bu yazıda…

2 Yıl Önce Güncellendi

2022-01-11 12:31:53

WhatsApp Sözleşmesi nedir?

Özellikle son günlerde birçok kullanıcının kullandığı WhatsApp uygulamasının çökmesi ile birlikte tüm gözler yeniden WhatsApp üzerine yoğunlaştı. Halk arasında oldukça tepki toplayan WhatsApp sözleşmesinin detayları, sebepleri ve sonuçları henüz herkes tarafından anlaşılmış değil. Bu sebeple olacak ki, WhatsApp sözleşmesiyle ilgili internet araştırmaları daha şimdiden oldukça geniş bir kitleye ulaşmış durumda. Peki WhatsApp sözleşmesi nedir? Sözleşme maddeleri nelerdir? Bu sözleşmenin detayları ve sonuçları neler olacaktır? İşte tüm bu soruların cevabı detaylarıyla bu yazıda…

WhatsApp sözleşmesi nedir?

Dünyada anlık mesajlaşmada en kullanılan program olan Whatsapp dünya genelinde oldukça yaygın bir kullanıma sahip aplikasyonlardan biridir. Yaklaşık 2 milyar kişinin aktif olarak kullandığı bu haberleşme uygulaması, tepki çekecek bir adım olan gizlilik sözleşmesi hazırlayıp bu sözleşmenin kişilerce kabul edilmesini talep etmiştir. Ancak anlaşmanın kabul edilmesi halinde, WhatsApp'ın sunduğu yeni gizlilik şartları kapsamında, kullanıcıların WhatsApp'ta paylaştığı tüm bilgi ve verilerin Facebook ve diğer iştiraklerle paylaşım erişimi sağlayacağı söylentileri arasında yer aldı. İlk etapta Ocak ayında platformda açılır pencere olarak kullanıcıya verilen gizlilik politikası mesajı ile kullanıcılar bu konuda araştırma yapmaya başladılar. Genel olarak bu gizlilik politikası, Facebook uygulaması üzerinden WhatsApp kullanıcıları ile diğer işletmeler arasındaki mevcut mesajların ve konuşma geçmişlerinin saklanmasını ve diğer hizmetler kapsamında mevcut bilgilerin bilgilendirilebilmesi için erişim talebinin alınmasını amaçlamıştır. Bu noktada Facebook ve WhatsApp'ı elinde tutan şirket ve yöneticiler bu platformları kullanıcıların, ürün satın alabilecekleri çevrimiçi (online) bir alışveriş ağına dönüştürebilmeyi umdu. Ek olarak, bu uğurda oldukça yatırım yaptı. Bahsedilen WhatsApp sözleşmesinin kabul edilmesi, her türlü bilginin de erişime açık bir saha olarak söz konusu şirket ve yöneticiler tarafından okunabilmesi erişimi sağlamaktaydı. Bu erişim sıradan mesajlaşmaları dahi kapsamaktaydı. Bu noktada birçok kullanıcı gizlilik politikasının amacını sorgulamış olacak ki, gelen bu tepkilere karşı bir direnişin de bariz bir şekilde sergilendiği gözler önündeydi. WhatsApp hemen hemen her ülkeyi kapsayacak şekilde hazırladığı bu gizlilik sözleşmesini dünya geneline yaymayı amaçlamıştı. Erişim talebinin gönderildiği ve uygulama kullanılmaya devam edilecekse onay zorunluluğu konulan ülkelerden biri de Türkiye idi.

Bu tepkilere bir WhatsApp sözcüsü şu yanıtı verdi: "Çeşitli yetkililer ve gizlilik uzmanlarıyla yapılan son tartışmalar göz önüne alındığında, şu anda güncellemeyi henüz kabul etmeyenler için WhatsApp'ın işlevselliğini sınırlama planımız olmadığını açıkça belirtmek isteriz. ” Ayrıca aynı sözcü, “Bunun yerine, kullanıcılara Facebook desteği ile bir işletmeyle iletişim kurma ve zaman güncelleme gibi isteğe bağlı özellikleri kullanmayı tercih ettiklerinde onlara sözleşmeyi hatırlatmaya devam edeceğiz. WhatsApp uygulamasını kullanmak istiyorlarsa uygulamanın sunduğu gizlilik sözleşmesini kabul etmeleri gerektiği mesajını açıkça veriyordu. Mesajlaşma platformları arasında özellikle Telegram olmak üzere Signal, BİP, Wire, Threema, Viber, Skype, KiK gibi uygulamalar yer almaktadır.

Bu esnada WhatsApp yöneticileri, kullanıcılarını kaybetmemek adına sözleşmenin imzalanma süresini 8 Şubat 2021 tarihine kadar olacağını belirtti. Ancak buna rağmen kullanıcıların gizlilik sözleşmesini kabul etmemeleri veya imzalamadıkları durumda önce veri akışlarında belirli düzeyde bir yavaşlamaya gidileceğini; sonrasında ise bu kullanıcıların WhatsApp haberleşme platformuna erişimlerinin tamamen engelleneceği duyuruldu. Ancak, verilerin kullanılacak olması halk arasında belirli bir telaş yaratmış olacak ki bu esnada, WhatsApp gizlilik sözleşmesini kabul etmeyen kullanıcılar farklı uygulamalar arayışına girerek bu şekilde bir çözüm bulma gayesine girmişlerdi. Bu süreç içerisinde WhatsApp tahmin ettiğinden çok kullanıcı kaybetti, bu durum da şirketin çıkarlarına ters düşen bir durum olmuştur. Tam da bu sebeple olacaktır ki, WhatsApp Ocak ayında yürürlüğe koyduğu gizlilik sözleşmesinin imzalanma süresini 15 Mayıs'a kadar uzattığını açıkladı. Sözleşme imzalanmadığı takdirde kullanıcıların daha fazla WhatsApp'ı kullanamayacaklarını da belirtmesi üzerine; Rekabet Kurumu tarafından gizlilik sözleşmesi adına soruşturma başlatıldı. Tabi bu durumda Avrupa Birliği ülkelerinin bu sözleşmeden muaf olduğunu belirtmekte de fayda var. Özellikle Rekabet Kurumu'nun da WhatsApp'a “veri hırsızlığı” adına açtığı soruşturma vesilesi ile WhatsApp geri adım atma konusunda bir ilerleme kaydetti. Sözü geçen kurumun başlattığı soruşturma sayesinde Türkiye, gizlilik sözleşmesinden muaf tutulacak ülkeler arasında yerini buldu.

WhatsApp sözleşmesindeki maddeler nelerdir?

Altyapının ve dağıtım sistemlerinin iyileştirilmesine yardımcı olmak,

WhatsApp deneyimlerinizi diğer Facebook Şirketi Ürünleri ile birleştirmenizi sağlayan entegrasyonlar sağlamak. Örneğin, Facebook Pay hesabınızı WhatsApp üzerinden yapılan alışverişlerde ödeme yapmak üzere bağlamanıza veya arkadaşlarınızla Portal gibi diğer Facebook Şirketi Ürünleri aracılığıyla sohbet etmenize izin vermek için WhatsApp hesabınızı bağlamanıza izin vermek.

Hizmetlerimizin veya onların hizmetlerinin nasıl kullanıldığını anlamak,

Onların hizmetlerini ve sizin bunları kullanma deneyiminizi iyileştirmek, örneğin sizin için önerilerde bulunmak (ör. arkadaşlar, grup bağlantıları veya ilginç içeriklerle ilgili öneriler),özellikleri ve içeriği kişiselleştirmek, satın alımları ve işlemleri tamamlamanıza yardımcı olmak ve Facebook Şirketi Ürünleri genelinde ilgili teklifler ve reklamlar göstermek,

Facebook Şirketi Ürünleri genelinde emniyeti, güvenliği ve bütünlüğü artırmak; örneğin sistemleri güvence altına almak ve spam, tehditler, kötüye kullanım veya ihlal faaliyetleriyle mücadele etmek,

WhatsApp tarafından kullanıcıların belli başlı verileri de kaydedilmektedir. Bu veriler arasında: Hesap Bilgileri

Mesajlar

Bağlantılar

Durum Bilgisi

İşlem ve Ödeme Verileri

Müşteri Desteği ve Diğer İletişimler

Kullanım ve Kayıt Bilgileri

Cihaz ve Bağlantı Bilgileri

Konum Bilgileri

Çerezler

Başkalarının Sizin Hakkınızda Sağladığı Bilgiler (Üçüncü taraftan sağlanır.)

Kullanıcı Şikayetleri (Üçüncü taraftan sağlanır.)

WhatsApp'taki İşletmeler (Üçüncü taraftan sağlanır.)

Üçüncü Taraf Hizmet Sağlayıcıları (Üçüncü taraftan sağlanır.)

Üçüncü Taraf Hizmetleri (Üçüncü taraftan sağlanır.)

Bu noktada yukarıda belirtilen veriler WhatsApp tarafından bir şekilde kullanılabilir. Bu kullanım alanları öncelikle yan hizmetlerde daha sonra emniyet, güvenlik ve bütünlük gibi alanlarda kullanılmaktadır. Ayrıca söz konusu verilerin Facebook şirketleri ile kurumsal etkileşimlerde ve iletişimlerde kullanılması da mümkündür.

Tüm bunlara ek olarak WhatsApp uygulamasının gizlilik ilkeleri arasında yer alan yasa, haklarımız ve koruma başlığını da sizlerle paylaşmak isteriz, bu sayede haklarımızın farkında olmamızda fayda var. Bahsedilen bu kısım WhatsApp uygulamasında da ulaşabileceğiniz gibi aşağıda yazıldığı formdadır:

Yasa, Haklarımız ve Koruma

Aşağıdakilerden herhangi birinin gerekli olduğuna iyi niyet çerçevesinde inanmamız durumunda Gizlilik İlkesinin yukarıdaki bu “Topladığımız Bilgiler” kısmında açıklanan bilgilerinize erişir, bu bilgilerinizi muhafaza eder ve paylaşırız: (a) yürürlükteki yasa veya düzenlemelere, yasal işlemlere veya devlet taleplerine yanıt verilmesi; (b) potansiyel ihlallerin soruşturulması dahil olmak üzere, Koşullarımızın ve yürürlükteki diğer koşul ve ilkelerin uygulanması; (c) dolandırıcılık ve diğer yasa dışı faaliyetlerin, güvenlik sorunlarının ve teknik sorunların tespit edilmesi, soruşturulması, önlenmesi ya da çözülmesi veya (d) ölüm ve muhtemel bedensel yaralanmaları önlemek dahil olmak üzere kullanıcılarımızın, WhatsApp'ın, diğer Facebook Şirketlerinin veya başkalarının haklarının, mülkiyetinin ve güvenliğinin korunması. Whatsapp Sözleşmesi gelmedi ne yapmalıyım?

Endişelenecek bir şey yok. WhatsApp sözleşme politikasını tam olarak uyguladığında, uygulamaya giriş yaparken tüm kullanıcılara sözleşme metnini sunacaktır.

SON VİDEO HABER

Zenginlerin açık denizlerde 'korsan avı'

Haber Ara