Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki depremde binlerce insanımız hayatını kaybetti. Deprem gerçeğinin bir kez daha tokat gibi suratımıza vurdulduğu şu günlerde vatandaşlar yaşadıkları illerin depreme karşı güvenli olup olmadığını merak edip araştırmaya başladı. Yaşanan süreçte bilim insanları da deprem riski yüksek olan bölgeleri bir bir açıklıyor. Son olarak Yedisu fay hattı gündeme geldi. Bilim insanları Yedisu fayının 7'den büyük deprem üüretme potansiyeli olduğundan bahsediyor. Yedisu fayı nerede? Yedisu fay hattı hangi illerden geçiyor? spruları ise pek çok kişi tarafından sorulmaya başlandı.
Prof. Dr. Naci Görür katıldıı bir programda Yedisu Fay hattı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye'de 7,2 ve 7,4 büyüklüğünde deprem riski olan illeri açıklayan Görür, dikkatleri Yedisufayına çevirdi. Görür açıklamasında "Yedisu fayında, 7 büyüklüğü üstünde deprem olabilir. Çünkü, 1780'li yıllarda 7,4 büyüklüğünde deprem üretmiş. O zamandan beri deprem yok. Üstelik Erzincan depremi oldu ve oraya stres biriktirmiştir. Bu kesimlerde hassas olunması gerektiğini düşünüyoruz.İstanbul'un haricinde Kahramanmaraş'ı sayıyorduk. Orası gitti. İki bence Yedisu Erzincan-Karlıova arası ve Karlıova-Bingöl Göynük arası. Yani 7,2 ve 7,4 büyüklüğünde bir deprem bekliyoruz." dedi.
Yedisu fay hattı son zamanlarda bilim insanları tarafından dikkat çekilen bir bölge. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 7'den büyük deprem üretme kapasitesi olan bölge olarak uyarılan bölgelerde depreme dayanıklı konutlar inşa edilmeli. Yedisu fay hattı, Kuzey Anadolu Fayı'nın doğusundan Erzincan Havzasının doğusuna oradan ise Bingöl iline bağlı Yedisu ilçesi arasındadır. Yedisu fay hattı, Erzincan Tanyeri, Üzümlü ve Bingöl Yedisu ilçelerini kaplıyor. Yedisu fay hattı uzunluğuı kaç km?
Yedisu fay hattı, tahmini 75 kilometre mesafe uzunluğa sahip olduğu biliniyor. Yedisu sismik boşluğu K70B konumludur. Fay hattı, Erzincan ovasının doğusundaki Üzümlü ile güneyinde Bingöl'ün Yedisu ilçesi arasında oldukça engebeli bir yapıyı kestiği de biliniyor.
Fay ya da kırık, iki kıta sahanlığının birbirlerine sürtünerek zıt yönlerde hareketleri sonucu oluşan yapıya verilen isimdir. Kırıkların uzunlukları boyunca jeolojik tabakalar iki ayrı blok halinde yer değiştirir. Buradaki "kırık" terimi çatlaklarla karıştırılmamalıdır. Zira çatlaklarda kırılma yüzeyleri boyunca bir yer değiştirme, bir kayma söz konusu değildir. Bir çatlağın fay olabilmesi için fay aynası, tavan ve taban blokları ve atıma gerek vardır.