Bitlis doğal manzaraları ve tarihi eserleriyle Doğu Anadolu'nun İki nehrin ortasındaki vadide kurulan güzel bir şehirdir. Doğal güzellikleri ve tarihi kalıntılarıyla yapısını kaybetmemiş bir kenttir. Bitlis, kaleleri ve Türk-İslam eserleriyle önemli bir bölge olmasıyla gezilip görülecek yerleri de fazladır.
Ahlat Müzesi: Ahlat Müzesi milattan önce 2000 yılına ait olan birçok tarihi eseri bünyesinde barındırıyor. Selçuklu döneminin izleri müzede hissediliyor.
İslahiye Medresesi: Bitlis için oldukça önemli bölgelerden birisi. Selçuklu eseri olan İslahiye Medresesi 1200'lü yıllardan kalma ve oldukça muhkem bir yapı olarak günümüzde de hizmet vermeye devam ediyor. Medresenin içindeki Arkeoloji Müzesi birçok tarihi esere de ev sahipliği yapıyor.
Bitlis Kalesi: Görkemli olan yapı surlarıyla ve enteresan mimarisiyle de dikkat çekiyor.
Ahlat Sahil Kalesi: Urartular zamanında kalma olan kale bugün kalıntıları ile birlikte ayaktadır.
Kureyşi Cami: Otantik olan cami Bitlis'in doğal dokusuna da uyum sağlamaktadır.
Sultaniye Cami: Alemdar köprüsünün yanı başında yükselmekte olan cami mihrabı ile dikkat çekiyor.
Emir Bayındır Camisi: Bitlis Ulu Cami de oldukça geniş olan avlusuyla ve taş dokusuyla fotoğraf tutkunlarının da uğrak yeri haline gelmiş durumda.
Süphan Dağı: Geçmiş dönemin izlerini taşımakta olan Nemrut Gölü de 2400 metre yükseklikte yer alan krater gölü olma özelliği vardır.
Bitlis'te Ne Yenir?
Bitlis birbirinden güzel lezzetleriyle farklı mutfak kültürüne sahiptir. İlin yöresel yemekleri, Oğlak Kebabı, Çorti köftesi, Şekalok yemeği, Tutmaç aşı, Büryan Kebabı ve Ayran aşı yemekler arasında yer almaktadır. Doğu Anadolu'nun birçok yerinde olduğu gibi yemeklerin yanında genelde bulgur pilavı ikramı yapılmaktadır. Bölgenin kendine has olan içeceklerle birlikte tatlılar da ikram edilmektedir.
Bitlis'ten Hediyelik Ne Alınır?
Bitlis'i görmeye gelenlerin hediyelik için oldukça zengin seçenekleri vardır. İlçelerinde günümüzde de yapılmakta olan kök boyalı renkli kilimler, el emeği halılar, Ahlat ilçesinde yapılan bastonlar ve toprak çanak-çömlekler satın alınabilir. Bunların yanında gıda olarak, Hizan fındığı, Adilcevaz cevizi , Mutki kara kovan balı ve küp peyniri alınabilir.