Bu bölgelerde serinleyebilirsiniz!
Sıcaklardan bunalar vatandaşlara, Türkiye'nin en serin yörelerinden bazılarını bu satırlarda sunmak istiyoruz.İşte şu süreçte bir nebze de olsa gittiğinizde serinliğin tadına varacağınız belli başlı noktalar...

Oluşturma Tarihi: 2020-07-03 10:23:52

Güncelleme Tarihi: 2020-07-03 10:23:52

Ülke olarak pandemi sürecinde çoğunlukla eve kapandık. Tatili gözüne kestirenler ise başta metropoller olmak üzere büyük şehirlerden uzaklaşmak adına başta Akdeniz ve Ege olmak üzere Marmara'nın sakin yerlerini ve Karadeniz'in yeşilliklerini tercih etmiş görünüyor.
Sıcaklardan bunalar vatandaşlara ise Türkiye'nin en serin yörelerinden bazılarını bu satırlarda sunmak istiyoruz.
İşte şu süreçte bir nebze de olsa gittiğinizde serinliğin tadına varacağınız belli başlı noktalar:

Karadeniz yaylaları
Yeşilin binbir tonu, tertemiz bir hava, lezzetli yöresel yemekler, dereler, göller... Karadeniz yaylaları tüm bunların yanı sıra yaz aylarından bunalanlara serin havasıyla kucak açıyor. Trabzon'da Kayabaşı, Giresun'da Kümbet, Rize'de Kavron, Elevit, Tirovit, Palovit, Verçenik, Tatos, Hazindağ, Amlakit ve Ovit, Artvin'de Maçahel bu yaylalardan sadece birkaçı. En ünlülerinden biri Ayder Yaylası. Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinin yaklaşık 20 km güneydoğusunda yer alan yayla, ladin ve kayın ormanlarıyla kaplı. Zaten yaylanın serin havasının sırrı da bu ormanlarda gizli. Karadeniz'in ünlü yaylasında konaklamak için alternatif mevcut.

Gökçeada

Türkiye'nin en büyük adasında, Akdeniz tipi iklim görülüyor. Yıl boyunca etkili olan rüzgarlar lodos ve poyraz. Sıcaklık yaz aylarında ortalama 25 derece ama asla sıcaktan terlemiyorsunuz. Yine de bunaldığınızı hissederseniz Tepeköy'e gidip tarihi çınar ağacının altında kısa bir mola verebilir ve çeşmeden akan buz gibi suyla serinleyebilirsiniz.

Saklıkent
Antalya sıcaktan kavrulurken, ilin sınırları içinde bulunan Saklıkent güneşin ulaşamadığı gölgelik yerleri ve serin havasıyla gelenleri karşılıyor. Fethiye'deki Eşen Çayı'nın bir kolunun aktığı ve Bey Dağları'nın kaynak suyunun da eklendiği kanyon, buz gibi sularıyla ünlü. 18 km'lik kanyonda rafting ya da yürüyüş yapılabiliyor.

Kazdağları
Çanakkale ve Balıkesir arasında kalan Kazdağları'ndaki Sutüven Şelalesi ve yanındaki Hasan Boğuldu Göleti çok güzel bir manzaraya sahip. Şelaleden akan sular çınarların gölgesiyle birleşince ortama serinlik hakim oluyor, yaz sıcakları aklınıza bile gelmiyor. Bu arada bölgeye gelmişken Hasan Boğuldu efsanesini de yöre halkından dinlemeden dönmeyin.

Karaburun
İzmir sınırları içindeki Karaburun ulaşımının zahmetli olması, tesis sayısının azlığı nedeniyle bakir kalabilmiş doğa harikası ilçelerden biri. Burası hem sakin hem de serin. Öğleden sonra hava kararıncaya kadar her gün denizden karaya düzenli esen imbat rüzgarı, sıcak havalarda bile ilçenin serin olmasını sağlıyor. İlçenin berrak denizi de serin ve dalgalı.

Babadağ
Yaklaşık 2 bin metre yüksekliğindeki dağ Muğla'nın Fethiye ilçesinde bulunuyor. Hava ne kadar sıcak olsa da burası her zaman serin. Babadağ'ın eteğinde yer alan tatil beldesi Ovacık da serin rüzgarları ile meşhur vaziyette.

Bozcaada

Ege denizindeki Bozcaada'yı gezerken karşınıza güçlü bir rüzgar çıkabilir. Bu güçlü rüzgar, yaz kış adaya hakim. Poyraz, lodos, meltem... Biri kesildi mi diğeri etkisini gösteriyor. Özellikle ağustos sıcağında bile varlığını hissettiren rüzgar sayesinde ada bunaltıcı sıcaklardan uzak bir tatil vaat ediyor. Ayrıca bu rüzgar adadaki yel değirmenleriyle elektriğe de dönüşüyor. 

Kaçkar Dağları
Doğu Karadeniz'deki Kaçkar Dağları, Türkiye'de buzul etkisinin görüldüğü ender yerlerden biri. Kaçkar Dağları Milli Parkı'nda buzullar, buzul gölleri, buzul vadileri bulunuyor. Dağlar serin havasıyla ve doğasıyla ziyaretçilerine yazın bunaltan sıcaklarını akıllardan siliyor.