Dolar

32,9687

Euro

35,8456

Altın

2.529,24

Bist

10.892,44

Budapeşte’de gezilecek yerler listesi

Budapeşte’yi merak edenler ve görmek isteyenleri böyle alalım! Zira kendileri için pek güzel bir Budapeşte gezilecek yerler haritası çıkardım!

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-27 08:34:27

Budapeşte’de gezilecek yerler listesi

Balkanların en gözde şehirlerinden olan Budapeşte, bildiğiniz üzere Macaristan'ın başkenti. Tam ortasında Tuna Nehri geçiyor ve şehri ikiye ayırıyor. Hatta bir vakitler Budapeşte iki farklı şehirmiş: Budin ve Peşte. 19. Yüzyıl'ın sonlarına doğru iki şehir birleştirilerek tek bir şehir oldu ve Budapeşte adını aldı. Ben de bu tatlı ve güzel şehri gezmek isteyenler için Budapeşte'de nereler gezilir onun listesini hazırlayayım dedim. İşte sizin için hazırladığım 2020 yılı Budapeşte gezilecek yerler listem!

Matthias Kilisesi

Matthias, bir vakitler buraların kralıydı ve sanata da epey düşkündü. Kilise adını bu sanatsever kralından alır. Kilise 700 seneden daha uzun bir süredir yerli yerinde durmaktadır. Osmanlı zamanında camiye çevrilmiştir ve bu dönem dışındaki diğer vakitlerde, kral ve kraliçelerin taç giyme törenleri burada düzenlenmiştir.

Balıkçı Tabyası

Bu kendine hayran bırakan yapı, 1899 ve 1905 seneleri arasında inşa edilmiştir. Her ne kadar bir hayli güzel bir kaleyi andırsa da, yapımındaki tek dert, şehrin görünüşünü değiştiren daha da güzelleştirmekten diğer bir şey değilmiş. Kendilerinin yedi tane kulesi vardır. Bu yedi kule, ülkeyi kuran yedi kavmi temsil etmektedir.

Budin Kalesi

Budin veya Buda Kalesi, geçmişte kraliyet sarayı olarak da kullanılırdı. Şimdilerde içinde bir çok güzel müze barındırıyor. Budapeşte gezilecek tarihi yerler arasında en güzeli. Hemen girişinde Labirent diye adlandırılan bir mağara var, sırf onun için bile buraya gidilir.

Trinity Meydanı ve Trinity Sütunu

1710 senesinde yapımına başlanan Trinity Sütunu, Barok tarzının da en iyi örneklerinden biri.  Yapıldığı vakitlerda şehir vebadan yeni kurtulmuştu ve bu sütun sayesinde vebadan korunacaklarına inanmışlardı. Sütunun tepesinde bir de heykel bulunmaktadır: Bu heykel baba, oğul ve kutsal ruhu temsil eder.

unnamed_10

Széchenyi Kaplıcaları

Burası Avrupa'nın en büyük şifalı kaplıca ve hamamlarından biri. Acayip bir yer. Tesis havuzları doğal yollarla ısıtıldığı için, yaz kış demeden hizmet veriyorlar. Budapeşte görülmesi gerekli olan yerler arasında en şifalısı.

Vaci Utca Caddesi

Budapeşte'nin Nişantaşı'sı. Hatta onun bir gömlek büyüğü. Budapeşte gece hayatı nedir merak edenler buraya bakabilirler. Yanı sıra kafeleriyle, restoranlarıyla ve dükkanlarıyla alışverişin de önemli adreslerindendir. Alışveriş tutkunlarına bildirilir.

Parlamento Binası

Şehirler nedense kendi parlamento binaları ile gurur duyuyorlar. Burasının da duyulacağı kadar var gerçekten de. Dünyanın en büyük üçüncü parlamento binası oluyor burası. 1881 senesinde inşasına başlanmış ve yapımı tam 21 yıl sürmüştür. Din ve devlet işleri arasındaki dengeye gönderme yapabilmek için Aziz Stefan Bazilikası ile aynı yükseklikte inşa edilmiştir.

Saint Stefan Bazilikası

96 metre yüksekliği ile burası Budapeşte'nin en büyük kilisesi. İçinde bulunan asansörle kubbesine çıkıp, Budapeşte manzarasını izleyebilir ve mest olabilirsiniz. Hazine bölümünde, adını aldığı Macar kralının kutsal kabul gören sağ elini de görebilirsiniz.

Zincir Köprü

Budin ve Peşte kentlerini birleştirmek için Tuna Nehri'nin üzerine inşa edilen meşhur köprü bu köprü. Kendileri hem de Avrupa'nın en uzun asma köprüsüdür. Budapeşte gezi notları arasına bu köprüyü almanızı öneriyoruz, zira iki kentin birleşmesinde önemli bir rol oynamıştır.

Opera Binası

Muhteşem ve görkemli bir bina burası. Aralarında Verdi'nin, Mozart'ın, Bach'ın da bulunduğu 16 büyük bestecinin heykellerini bulabilirsiniz burada. Ayrıca salonunun tavanında, tavanların vazgeçilmezi, Yunan Mitolojisindeki tanrıları tasvir eden çok büyük bir de fresk yer almaktadır.

Artık Budapeşte'ye gidince nereler gezilir biliyorsunuz. Bol bol fotoğraf çekmeyi unutmayın!

Hazırlayan; Özlem Akçin (Özlem Keşifte)

Haber Ara