Mısır Piramitleri nerde diye merak ediyorsanız ilk önce onu söyleyeyim; Mısır'ın başkenti olan Kahire'de yakınında akan Nil Nehri'nin batısındaki Giza Yaylası'nda yer alıyorlar. Bu büyük yapılar sadece tarihi birer yapı olması ile da ilgi çekmiyor; içinde çöpler mumyalaşıyor, süt bozulmadan yoğurda dönüşüyor, radar veya sonar gibi cihazlar içinde işlemiyor... Tüm bu şaşırtıcı bilgilerle senelerdir arkeologların da göz bebeği olan binaların biraz da tarihine bakalım keşfedelim istedim. Eh, siz de istediniz ki siz de buradasınız. Haydi o zaman başlayalım!
Binlerce Yıl Önce Başlıyor İnşalarıGerçekten de çok uzun bir süreden bahsediyorum. Tahminen M.Ö. 3000 senelerinde ilk piramit inşa ediliyor. İlk olan Basamaklı Piramit, 3. Hanedan döneminde inşa ettiriliyor. Bu eserin inşası ise dönemin firavunu olan Djoser'in veziri ve hemde mimar, hekim, yazar, mucit, mühendis, heykeltıraş olan İmphotes'tir. Basamaklı Piramit'in yapımından bir yüzyıl kadar sonra ise daha popüler olan Büyük Khufu Piramidi'nin inşası başlıyor.
Eski Krallık ile Orta Krallık döneminde yaşamış olan Firavunlarının mezarları olması amacı ile inşa ettirilen Mısır Piramitleri fonksiyonları bakımından da senelerdir bilim insanlarının ve meraklı turistlerin ilgisini çekiyor. O zamanki koşullar ve var olmayan teknoloji göz önüne alındığında bu devasa yapılar daha da etkileyici görünüyor. Yüzlercesinin Arasında Gize Piramitleri En Önemlileri
Aslında dünyadaki piramit yapılar sadece Mısır'da yer almıyor. Meksika ve Bolivya'da da bulunuyor. Ancak en çok piramidin bulunduğu ülke Mısır olduğu için bu devasa anıtsal mezarlar küresel olarak daha popüler hale gelmiş durumda.
Gize'de bulunan Mısır Piramitleri isimlerini birer birer saymaya kalksam inanın yetişemem. Ancak, Gize'deki 3 büyük piramitten bahsedebilirim. Daha çok “Gize Piramitleri” olarak bilinen bu kompleks yapıda bulunan 3 piramidin adı Menkaure, Khafre ve Khufu'dur. Khufu'yu “Keops Piramidi” veya “Büyük Piramit” olarak da adlandırılıyor. Adından da anlaşılacağı üzere en büyük piramit de Khufu, yani Keops Piramidi oluyor.
Keops Piramidi “Keops'un Ufku” manasına geliyor. Kral Khufu tarafından M.Ö. 2550 senelerinde yaptırılıyor. Keops 146.7 metrelik uzunluğu ile 3800 sene boyunca insan tarafından yapılmış en büyük yapı olarak kabul ediliyor.
Kral Khufu'nun oğullarından bir tanesi olan Khafre ise ikinci piramidi yaptırıyor. 143.5 metre olan bu piramit ilkinden daha alçak olsa da üstünde bulunduğu yüksek alan Khafre Piramidi'ni daha uzun gösteriyor. Khafre'nin en üzerinde bulunan taşın ağırlığı 36 tondur.
Menkaure Piramidi ise Gize Piramitleri'nin en sonunucusu ve en küçüğüdür. M.Ö. 2490 senesinde yapılmış olan piramidin yükseliği 65.5 metredir. İnşası Menkaure'nin emri ile başlamış olsa da tamamlanışı onun vefatından sonra, oğlu Shpeseskf sayesinde olmuştur.
Mısır Piramitleri nasıl yapıldı sorusunun cevabı ise tam bir mühendislik ve mimari dehanın kanıtı niteliğinde. Piramitlerin yakınındaki taş ocağından geldiği bilinen taşların mükemmel bir matematikle dizilmesi sayesinde inşası gerçekleştirildi. Ancak buna rağmen hala bu üç piramit de 4000 seneden uzun bir süredir içinde onlarca sırrı saklamaya devam ediyor.
Sevgili Timetürk okurları, tarihini bilmek başka yakından gidip görmek bambaşka. O yüzden kendinize hemen içinde piramitlerin de yer aldığı bir Mısır gezi rehberi yapıp keşife çıkın!
Hazırlayan: Özlem Akçin (Özlem Keşifte)