Çanakkale’de gezilecek yerler
Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış “Çanakkale’de nereler gezilir” diye soranlar için 10 maddelik bir gezi planı hazırladım.

Oluşturma Tarihi: 2020-11-25 09:00:19

Güncelleme Tarihi: 2020-11-25 09:00:19

1. Dünya Savaşı'nda en çetin mücadelenin verildiği Çanakkale, hem bu yönü ile hem de Antik dönem tarihiyle dikkat çekiyor. Sahip olduğu adalarla deniz turizminin önemli rotalarından bir tanesi olan Çanakkale'de yalnızca deniz, güneş ve plaj üçlüsüyle değil, tarihî ve kültürel turizmle dolu dolu bir tatil yaşamak istiyorsanız bu yazıya muhakkak göz atmalısınız. Denize girmek dışında bu şehrin tarihini koklayarak, hissederek anlamak için Çanakkale'de nerelere gidilir, sorularını sizin için cevaplamaya çalıştım.

1- Gelibolu Yarımadası Tarihî Millî Parkı

Çanakkale denilince ilk akla gelen şey I. Dünya Savaşı'nda Çanakkale Cephesi'ndeki mücadeledir. Çanakkale gezi planı gerçekleştirilirken akla gelen ilk yer ise Çanakkale Şehitliği'dir. Gelibolu Yarımadası'nda bulunan şehitlikler, anıtlar, Kilitbahir Kalesi, Anzak Koyu ve Çanakkale Savaşı'na dair ne var ise bulacağınız bu yarımadayı gezmek için gezi planınızda ayrıca zaman ayrımanız gerekmektedir.

2- Truva Antik Kenti

Kaz Dağı'nın eteklerinde bulunan bu antik kent, 9 tane şehrin birbiri üzerine kurulmuş olduğu ören yeridir. Yaklaşık 5 000 senelik olduğu düşünülen bu şehrin girişinde sizi meşhur Truva Atı karşılıyor. Çanakkale merkezdeki Truva Atı, sizi yanıltmasın. O at, Brad Pitt'in başrolünde oynadığı Troy filminden kalmıştır.

3- Assos

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde yer alan Assos'un plajlarında denize girebilir, Assos Antik Kenti'ni ve Behramkale Köyü'nü gezebilir, Atneha Tapınağı'nı ziyaret edip burdan Midilli Adası'nı seyredebilirsiniz. Tüm bunlar dışında Assos'un kamp yapma alanına sahip olduğunu da belirteyim.

4- Aynalı Çarşı

Gelelim Çanakkale merkezde gezilecek yerlere. Bir 19. Yüzyıl eseri olan ve adının türkülerde geçtiği  bu çarşıda yöresel hediyelik eşyalar bulmak mümkün.

5- Kordon

Çanakkale'nin merkezinde yer alan ve sahil şeridi olan Kordon, Çanakkale'de muhakkak görülmesi gerekli olan yerler denilince ön sıralarda yer almakta. Troya filminde kullanılacak olan Truva Atı ile Güneş Saati'nin de bulunduğu Kordon'da onlarca cafe ve restoran bulunuyor. Güneşli bir günde burda yürüyüş yapmak, deniz manzaralı cafelerde vakit geçirmek keyifli olacaktır.

6- Çanakkale Deniz Müzesi

Çanakkale Savaşı'nda kullanılacak olan pek çok silahın ve Nusret Mayın Gemisi'nin orijinal boyuttaki maketinin sergilendiği bu müze, birinci sınıf askerî müze sıfatını taşıyor. İçinde kütüphane ve hediyelik eşya binasının beraberinde fotoğraf ve resim sergileri de bulunuyor. Aynı alan içinde bulunan Çimenlik Kalesi'ni de görmeden burdan ayrılmayın.

7- Arkeoloji Müzesi

Şehir merkezine 2 kilometre uzaklıkta bulunan müzede yaklaşık 13 000 adet arkeolojik eser sergileniyor. Tarihin pek çok dönemine ait eserlerin sergilendiği bu müzeyi gezince Çanakkale'nin beşiklik ettiği medeniyetleri yakından görme fırsatı bulacaksınız.

8- Kestanbol Kaplıcaları

Tarihi M.Ö. 310 yılına uzanan Ezine'deki bu kaplıca, 73 derecelik suya sahip termal havuzlarıyla sağlık turizmi için imkân sağlıyor. Birçok otel ve pansiyonun bulunduğu kaplıca alanının denize uzaklığı 2 kilo metre'dir.

9- Bozcada

Çanakkale gezisi için planınıza muhakkak adaları da dâhil etmelisiniz. Bozcaada'da dar sokakları gezmeli, Rumlardan kalma evleri, şarap fabrikalarını ve üzüm bağlarını görmeli, imkân bulursanız bağbozumu festivaline katılmalısınız. Bozcaada Kalesi, Ayazma Manastırı, rüzgar gülleri, Bozcaada Müzesi görülecek diğer yerler arasında yer almakta. Denize girmek için Ayazma, Tuzburnu ve Mitos plajlarını kullanabilirsiniz.

10- Gökçeada

Türkiye'nin en büyük adası olan Gökçeada'da eski Rum köylerini, kiliseleri, manastırları Tepeköy Çınaraltı'nı, Kaya Mezarı'nı ve Sualtı Millî Parkı'nı muhakkak görmelisiniz. Marmaros Şelalesi, Türkiye'nin en batı ucunda yer alan Uğurlu Köyü, Tuz Gölü, koylar ve plajlar da Gökçeada'da görülmeye değer yerler arasında yer almakta.

Gezdik, gördük, eğlendik! Peki, Çanakkale'de ne yenir, hangi yöresel lezzetler tadılır şimdi kısaca buna bir göz atalım.  Şehrin kendisine ait meşhur lezzetleri arasında ezine peyniri, çavuş üzümü, peynir helvası, zeytin, zeytinyağı ve tabii ki balık yer almakta. Karadeniz için hamsi neyse Çanakkale için de sardalye odur. Bunların dışında biber parpulaması, ovmaç çorbası, iskorpit çorbası, tumbi, melki yemeği ve börülce köftesi tatmanız gerekli olan diğer yöresel lezzetler arasında yer almakta.

Mis gibi bir Çanakkale gezilecek yerler listesinin ardından artık Çanakkale yollarına koyulma vakti gelmiştir değil mi?

Hazırlayan: Özlem Akçin ( Özlem Keşifte )