Cendere Köprüsü taht kavgasının kurbanı olmuş
İmparator Severus'un vefatının ardından taht kavgasına tutuşan oğullarından Caracalla, kardeşi Geta'yı öldürdü. Bunun üzerine Caracalla, Roma'da kardeşinin adını taşıyan tüm anıtları yıktırdı.

Oluşturma Tarihi: 2021-03-27 23:09:51

Güncelleme Tarihi: 2021-03-27 23:09:51

Adıyaman Güneydoğu bölgemizin en mistik şehirleri arasında. Şehirde bulunan tarihi mekanlar yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi görürken bu mekanların tarihi backraundları da ilginç bilgiler içeriyor....

Adıyaman'daki Cendere Köprüsü, Antik Cabinas (Cendere) Çayı üzerinde yer almakta. Köprü bir kanyondan akan çayın iki tarafını birleştirdiği için bu isim verilmiştir. Kâhta İlçesi'nden Nemrut Dağı'na doğru giderken Karakuş Tümülüsü'nü geçtikten yaklaşık 10 kilometre sonra Sincik-Kocahisar yol ayrımında.

Roma imparatoru emriyle yapılıyor

Köprü, Roma İmparatoru Septimius Severus'un (MS 193-211) emriyle o tarihte Samsat'ta karargâh kuran XVI. Lejyon tarafından yaptırılmıştır.Cendere Köprüsü, Antik Roma mimarisinin anıtsal örneği. Biri ana kemer ve biri tahliye kemeri olmak üzere iki kemerden oluşan köprü her biri tonlarca ağırlıkta olan düzgün kesme taşlardan yapılmıştır.

Harç kullanılmadan yapılmış

7 metre genişliğinde, 30 metre yüksekliğinde ve 120 metre uzunluğunda olan köprünün en ilginç mimari özelliği harç kullanılmadan yapılmış olmasır. Köprü, her iki tarafından rampa biçiminde yükselerek orta kısımda birleşmekte. Bu özellik köprünün hem statik olarak dayanıklılığını artırmakta hem de köprüye anıtsal bir görünüm kazandırmaktadır.

İmparatorunu karısı ve oğulları adına anıt

Köprünün güneydeki girişin her iki tarafında birer adet korint düzeninde sütun bulunuyor.Üzerinde yer alan yazıtlardan birinin köprüyü yaptıran İmparator Septimius Severus, diğerinin ise onun karısı Julia Domna adına dikildiği anlaşılmakta.Kuzeydeki girişin bir tarafında bulunan sütun üzerindeki yazıt ise bu sütunun oğulları Caracalla adına dikildiğini göstermektedir.

Taht kavgası sütun yıktırdı

Bu sütunun karşısında köprünün yapıldığı dönemde oğulları Geta adına dikilmiş bir sütun daha olduğu bilinmekte. Ancak Septimius Severus'tan sonra tahta geçen İmparator Caracalla (MS 211-217), kardeşi Geta'yı öldürterek Roma topraklarında Geta adına dikilen ne varsa yıktırmış, bu yıkımdan Cendere Köprüsü de nasibini almış ve kardeşi Geta adına dikilen sütun kaldırılmıştır.Cendere Köprüsü'nün, yapımından sonra Roma Dönemi'nde değişik zamanlarda onarım gördüğü, köprünün korkuluk kısmında yer alan yazıtlardan anlaşılmaktadır.

Kommagene'nin başkentinin hikayesi

"Kommagene ülkesinin başkenti Samsat'ta (Samosata) oturan bir kral vardır. Kralın güzel kızına her ülkeden talipler gelir. Hepsi de geniş topraklar, sonsuz paralar sunar. Kral, içme suyu problemi bulunan şehre suyu önce kim getirirse kızı ona vereceğini söyler. Yarışmacılar birbirleriyle çekişerek kızı düşünerek geceli gündüzlü çalışırlar.
Bir gün şehir halkı, yakınlarına kadar uzanan ve her gün ilerleyen dev su kanallarını görür. Arkasından şehre hayat veren sular akmaya başlar. Arsameia'nın genç prensi bugüne kadar kalan su kanallarıyla şehre su akıtır. Prens, prensesle evlenerek çalışmalarının karşılığını Samsat'tan alır."