Sadece yaz sezonu değil, sonbaharın gelmesiyle birlikte Türkiye'nin güney bölgeleri başka bir ihtişama kavuşuyor. Doğal güzelliklerini sergileyen bölge illeri, konuklarına tarihi ve doğal bir görsel şölen sunuyor...
Binlerce yıllı Mezopotamya coğrafyasında ise görülmesi gereken o kadar çok güzellik var ki...
Adıyaman'da antik şölen
Mezopotamya'nın önemli kentlerinden Adıyaman, Antik Yunan'dan Bizans İmparatorluğu'na, Hristiyan medeniyetlerinden İslam toplumlarına birçok medeniyetin kesişim noktası olurken, bu medeniyetler kente Nemrut Dağı, Cendere Köprüsü, Gerger Kalesi, Kahta Kalesi, Perre Antik Kenti gibi birçok yapıt ve kalıntıyı miras bıraktı. Şehirde arkeolojik kazılardan elde edilen her çağa ait 30 binin üzerinde eser bulunuyor.
Mardin'de tarihi ihtişam
Batman deyince akla ilk olarak Hasankeyf gelir. Tarihi yaklaşık 12 bin yıl öncesine dayanan Hasankeyf, Dicle kıyısında adeta bir bilim merkezi olarak kullanılmış. Hasankeyf'te bulunan kalenin Bizans İmparatoru Konstantinos tarafından 4'üncü yüzyılda yapıldığı biliniyor. Kale dışında rasathane, medrese ve hastanenin bulunduğu Hasankeyf devasa kaleleri ve 5 binden fazla mağarasıyla görenleri etkiliyor.
Bitlis'in Tatvan ilçesinde dünyanın ikinci, Türkiye'nin en büyük krater gölü olan Nemrut Krater Gölü, ziyaretçi akınına uğruyor. Doğal güzelliklerinin yanı sıra sıcak ve soğuk gölleri, buz mağarası, buhar bacası, farklı kuş turları ile ziyaretçilerin ilgisini çeken Nemrut, kamp kurmak isteyen doğaseverlerin de uğrak yeri haline geldi. Türkiye'nin çeşitli illerinden kente gelen doğaseverler, yeni rota olarak belirledikleri Nemrut Krater Gölü'nde kamp kurarak, eşsiz doğanın tadını çıkarıyor.
Antep ve yemek kültürü
Gaziantep'te Paleolitik dönemden beri insanların yaşadığı biliniyor. Babiller, Hititler, Mısırlılar, Asurlular, Persler gibi pek çok uygarlığa ev sahipliği yapan kentin her karış toprağında tarihî kalıntılar bulunuyor. Bu yüzden kültürel geziler için vazgeçilmez duraklardan biri. Gaziantep'te mutlaka görülmesi gerekenler: Zeugma Antik Kenti ve Mozaik Müzesi, Arkeoloji Müzesi, Bakırcılar Çarşısı, Gaziantep Kalesi, Bedestenler ve Rumkale. Gaziantep mutfağı da dillere destan. Beyrandan katmere, içli köfteden baklavaya kadar lezzet şöleni konuklarını bekliyor,
Harran evlerinden Göbeklitepe'ye Şanlıurfa
Şanlıurfa Harran Evleri ve Göbeklitepe ile dünya mirasına ev sahipliği yapıyor. Mezopotamya'nın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Harran 4 bin yıllık geçmişe sahip. Bu coğrafya zengin kültürü ve kalıntıları ile dünyanın ilk üniversitelerinden birini barındırıyor. 12 bin yıllık geçmişiyle dünyanın eski arkeolojik tapınağı olan Göbeklitepe her yıl yeri ve yabancı çok sayıda turisti ağırlıyor. Buradaki buluntular yerleşik hayata geçerken insanlığın dinsel ve inanç ritüellerini ortaya koyması açısından çok önemli. “Sakin şehir” ağına kabul edilen Halfeti de şehre gelindiğinde mutlaka görülmeli.