Karadeniz Yaylaları’na Yolculuk: Badara Yaylası
Badara yaylası, Doğu karadeniz turu rotanıza mutlaka eklemeniz gereken bir diğer yayla. Rize’nin gözde yaylaları sıralamamda başlarda bulunuyor.

Oluşturma Tarihi: 2020-10-15 13:54:37

Güncelleme Tarihi: 2020-10-15 13:54:37

Popülerite olarak biraz Gito yaylasının gölgesinde kalmış ama bence Badara Yaylası Gito yaylasından çok daha güzel. Hayatımda ilk defa yayla hayatını deneyimlemiş olduğum bu turumda Badara Yaylası doğallığı ile beni fethetti. Yayla genel olarak düzlük bir araziden oluşuyor ve yaylanın tam ortasında küçük bir gölet bulunuyor. Yaylada hala hayvancılıkla uğraşanlar var. İnekler karşı dağlara doğru farkında olmadan muhteşem pozlar veriyorlar.

Yaylada 20 ile 25 arası ev bulunuyor ve bir çoğunun içi de doluydu. Kimisi yayla evini pansiyona çevirmiş kimisi de sadece yazları geldiği evi olarak kullanıyor. Evlerin ahşap görünüşlerinin ardından karşıda ki dağları izlemek çok keyifli.

Badara Yaylası Nerede

Badara Yaylası Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan bir yayla. Çamlıhemşin merkeze 21 kilo metre mesafededir.

Badara Yaylası'na Nasıl Gidilir

Badara Yaylası'na benim gittiğim sırada günübirlik turlar gitmiyordu ama bu durum dönemden döneme değişebilir. Yaylaya tur şirketleri çıkmıyorsa ya kendi aracınızla yada benim yaptığım gibi otostop çekerek çıkabilirsiniz. Mutlaka yukarı çıkan yaylalılardan birisine denk geleceksiniz. Çekinmeyin, Karadeniz insanı çok cana yakın zaten otostop kültürüne de alışmışlar hiç yadırgamıyorlar. O yüzden Badara Yaylası'nı mutlaka listenize alın ve görün.

Badara Yaylası Yolu Nasıl

Badara yaylası'nın yolu dağ yoluna girdikten sonra girintili çıkıntılı toprak yoldan oluşuyor. Yani anlayacağınız bir çok yayla yolu gibi burada da belli bir mesafe sonra asfalt yol yerini toprak yola bırakıyor. Binek bir araçla yavaş yavaş giderseniz ilerleyebilirsiniz. Ama tabi öyle bir şansınız varsa 4*4 araçla çıkmak en iyisi olur. Dağ yolunda belli bir yere kadar gittikten sonra yolda Badara Yaylası - Gito Yaylası tabelalarını göreceksiniz. Hangisini istiyorsanız buradan yolunuza devam edebilirsiniz.

Badara Yaylası Rakım

Badara Yaylası'nın rakımı 1850 metredir.

Badara Yaylası Konaklama

Badara Yaylası'nda bungalov dahil konaklama yapabileceğiniz birkaç tane işletme bulunuyor. Fiyatları hemen hemen aynı ama siz yine de kendi isteklerinize ve bütçenize göre olanını araştırıp seçin. Burada yayla evinden oluşan pansiyon da var üçgen bungalov da. Ben badaradağ isimli üçgen bungalovda konakladım ve çok memnun kaldım. Kesinlikle gözüm kapalı önerebilirim. İki katlı olan bungalovda 4 arkadaşımla birlikte 2 gece rahatlıkla konakladım. Zaten 1850 metre yükseklikte olduğunuz için hangi pansiyonda kalırsanız kalın sabah çivi gibi uyanacaksınız tıpkı benim gibi.

Badara Yaylası Hava Durumu

Badara yaylası'nın hava durumu genelde karışık oluyormuş ama ben gittiğimde çok güzel açık bir havaya denk geldim. Hava öyle güzeldi ki yaylada 2 gün boyunca da bulut denizi vardı. Bulut denizini gün batımına karşı izleyebileceğiniz bir tepe var oraya mutlaka çıkıp gün batımı keyfi yapın. Bulut denizi her zaman olmuyormuş rastlarsanız şanslısınız demektir. Ağustos ayının yarısından sonra Rize'deydim ve şükür hava açısından çok keyifli geçti. Ama siz yine de tedarikli gidin, hırka bot gibi sıcak tutan kıyafetlerinizden birer tane yanınızda bulunsun. Ne de olsa yayla havası hiç belli olmaz, bir gün açıksa diğer gün kapanabilir.

Badara Yaylası Fatma Abla'nın Yeri

Badara yaylası Fatma abla'nın yeri derseniz yaylada herkes gösterir. Fatma abla'nın yerine buraya geldiğinizde kesinlikle uğramanızı öneriyorum. Kendi yaptığı nam salmış olan laz böreği ve sütlacının yanına bir de samimi sohbeti eklenince kendinizi evinizde gibi hissediyorsunuz. Güzel oturma alanları da var. Fatma abla'nın özellikle sütlacından, laz böreğinden ve tereyağlı balığından yemeden dönmeyin. Fatma abla'nın mutfağı olmasının yanı sıra yiyecek satışı yaptığı gibi bir de bungalov işletmesi var, bungalovu oğlu ile birlikte işletiyor. Konaklama kısmında bahsettiğim badaradağ bungalov.

Gito Badara Yaylası Arası

Gito Badara yaylası arası 6 kilo metredir. İki yayla arasını hem araçla hem de trekking yaparak gidebilirsiniz. Yürüyerek geçerseniz tahminimce 1 buçuk 2 saat kadar sürer. Yaylalardan birine giderseniz buraya kadar gelmişken mutlaka diğerine de gidin görün. Ben karadeniz turumu otostopla yaptığımdan dolayı bu iki yaylaya bir arada gidemedim, farklı günlerde gittim. Ama siz bir arada giderseniz daha iyi yapmış olursunuz. Pokut ve Sal yaylası kadar birbirlerine yakın değiller ama yine de her iki yayladan da birbirini görebiliyorsunuz.

Hazırlayan Özlem Keşifte