Karadeniz Yaylaları’na Yolculuk: Gito Yaylası
Gito yaylası Karadeniz deyince akıla gelen ilk yaylalardandır. Karadeniz’in en popüler yaylalarındandır kendisi. Pokut yaylası ve Huser yaylası gibi adını duymayan pek yoktur sanırım. Bende madem adını bu kadar duyuyoruz rotama ekleyeyim dedim. Gerçekten de doğası dakikalarca izlenesi güzellikte. Dağ ve vadi manzarasının yanısıra bir de tertemiz havasını içinize çektiğinizde şehir hayatı aklınızda bile olmayacak.

Oluşturma Tarihi: 2020-10-29 10:02:27

Güncelleme Tarihi: 2020-10-29 10:02:27

Yaylada yaz aylarında aktif yaşam mevcut. Eski yayla evlerinin aralarında dolaşmak fotoğraf yada video çekimleri yapmak o kadar keyifli ki. Ama bana göre bir handikapı var; bana göre turist ziyareti diğer yaylalara göre biraz daha fazla. Bundan dolayı kısmen doğallığını kaybetmeye başladığını düşünüyorum. Ama tabi yine de görülmesi gereken Karadeniz yaylaları arasında bulunuyor.

Gito Yaylası Nerede

Gito yaylası Rize Çamlıhemşin'e bağlı bir yayladır. Çat vadisinde yer alır. Gito Çamlıhemşin'e 30 Zilkale'ye 15 kilo metre kadar mesafededir. Zilkale tam yol üstünde bulunuyor, siz Gito'ya gitmek için bu yolu kullanacaksınız. Yola erken çıkarsanız giderken Zilkale'ye de uğrayın derim. Zilkale öyle çok vaktinizi alacak büyüklükte bir yer değil.

Gito Yaylası'na Nasıl Gidilir

Gito yaylasına gidebilmeniz için Çamlıhemşin merkez yada Zilkale dolaylarında olmanız iyi olacaktır. Zilkale asfalt yol üzerinden bulunuyor. Zilkale'den başlayıp kısa bir süre asfalt yolda ilerledikten sonra dağ yoluna yani toprak yola giriyorsunuz. Girintili çıkıntılı olan Gito yaylası yolu 4*4 araç ile çıkılırsa çok iyi olur ama binek bir araçla da 10-20 kilo metre hızla çıkabilirsiniz. Bu konuda en iyisi benim yaptığım gibi yayla halkına otostop çekerek kolayca yaylaya çıkmak. Yayla hayatı yaşayan insanların, yani Karadeniz halkının çoğunun aracı arazi koşullarına dayanıklı kasalı araçlardan. İzin verirlerse kasalarına atlayıp rahatlıkla yaylaya çıkabilirsiniz. Yada bir olasılık daha var; tur firmalarını da tercih edebilirsiniz. Gito yaylası çok tercih edilen bir yayla olduğu için tur minibüsü mutlaka bulabilirsiniz. Turlar genellikle birkaç yayla gezisinin olduğu günübirlik turlar oluyor.

Bu arada Gito yaylasından Badara yaylasına gidebileceğinizi belirteyim. Yaylaların her ikisinden de diğer yayla görünebiliyor.

Gito Yaylası Yolu Nasıl

Yukarıda Zilkale'ye 15 kilo metre olduğunu belirttim ama asfalt olmayan dağ yolunu unutmayın. Şehir yolu gibi 15 dakikada gideceğinizi düşünüyorsanız maalesef yanılıyorsunuz. O 15 kilo metre yolu gitmek ortalama 45 dakika yada 1 saat sürebiliyor. Sürekli bir yukarı çıkış hali olan oldukça bozuk bir dağ yolu. Yaylaya vakti geçirmeden erken saatlerde gitmenizi öneririm. Yani anlayacağınız genel olarak Karadeniz yaylalarına çıkmak öyle kolay değil ama çıktığınızda ki keyfi başka bir yerde bulmak da kolay değil.

Gito Yaylası Bungalov

Gito yaylasında konaklama düşünürseniz yer bulmak için pek zorlanacağınızı düşünmüyorum. Pansiyon ve bungalov konaklaması alternatifleri bulunuyor. Bazıları yaylanın tam iç kısımlarında bazıları ise yaylanın biraz daha dışında bulunuyor. Yaylada izole bir konaklama istiyorsanız buraları tercih edebilirsiniz. Yayladan şöyle biraz ileriye doğru bakarsanız o konaklama yerlerini de rahatça görebilirsiniz. Manzaraya gelince hepsinin manzarası güzel kimisi yayla evlerine bakıyor kimisi de direk vadiye, hangi manzaraya karşı uyanmak istediğinize karar verin ve yerinizi ayırtın. Bu arada şanslıysanız burada da bulut denizi ile karşılaşabilirsiniz.

Beni soracak olursanız ben Gito'da konaklamadım. Gito'ya otostopla çıkıp yine başka bir otostopla indim. Bu arada hemen şuraya Gito yaylası konaklama yerleri isimleri bırakıyorum.

Gito çamlık bungalov

Koçira pansiyon

Kaçkar dağ evi

Gito yessi bungalov

Gito Yaylası rakım

Gito yaylası rakımı 2070 metredir. Tabi tahmin edersiniz ki bu yüksekliğin muhteşem bir de manzarası var. Alabildiğine yeşilliğe karşı kendinize bir çay ısmarlayın ve manzarayı izleyin.

Gito Yaylası hava durumu

Karadeniz yaylalarının havası belli olur mu? olmaz. O yüzden ne yapıyorsunuz Gito yaylasına gitmeden önce yanınıza hırka ceket gibi kalın kıyafetler almayı unutmuyorsunuz. Ben gittiğimde şansıma yaylada hava muhteşemdi ama yine de belime polar sarmayı ihmal etmemiştim, ne olur ne olmaz diye.

Değerli timetürk okuyucuları peki yazımı okuduktan sonra siz Gito yaylası hakkında ne düşünüyorsunuz? Gito'ya doğru bir rota oluşmaya başladı mı yoksa kalsın ben almayayım daha izole yaylalara gitmek istiyorum mu diyorsunuz?

Hazırlayan; Özlem Akçin (Özlem Keşifte)