Pokut Yaylası'nın adı Rize'de ki bir çok yaylanın adı gibi Ermenice kökenli. “Rüzgarlı vadi" anlamına geliyor. Önceden rüzgarlımıymış da bu ismi koymuşlar bilmiyorum ama benim gittiğim Ağustos ayında hiç rüzgarlı değildi. Gayet güzel bir güneşi ve mis gibi de tertemiz havası vardı.
Yaylada 60 ile 70 arası hane mevcut. Bu hanelerin kimilerinde hala yaşam varken kimilerinde yok, kimilerini de konaklama işletmesine çevirmişler. Yani anlayacağınız Pokut Yaylası'nda mesela bir Didingola Yaylası gibi doğal yayla yaşamı artık pekte kalmamış.
Yazıma hemen büyük bir hız ile başladım bile ben. Öyleyse hız kesmeden Pokut ile ilgili bir çok detay bulabileceğiniz yazımın devamına geçelim.
Pokut Yaylası Nerede
Pokut Yaylası, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı çok sayıda yayladan sadece bir tanesidir. Sal Yaylası ile mesafesi birbirine çok yakındır. Hemen Sal'ın karşısında yani görüş açısında desem de yeridir.
Pokut Yaylası'na Nasıl Gidilir
Pokut Yaylası'na kendi aracınızla gidebileceğiniz gibi tur firmalarıyla da gidebilirsiniz. Ayder Yaylası'nda hazırda araçları bulunan bir çok tur firması mevcut. Ayder'e gittiğinizde bunlardan biri ile Pokut'a çıkabilirsiniz. Pokut Yaylası'nın yanı sıra bir kaç yaylanın daha eklendiği programlar günübirlik ve oldukça uygun fiyatlı oluyor.
Pokut Yaylası Yolu Nasıl
Nasıl gidilir kısmında farkettiyseniz kendi aracınızla gitmekten daha fazla turla gitmenize değindim. Dağ yoluna girdikten sonra yaylaya çıkan yollar oldukça bozuk bu yüzden tur imkanı varken aracınızı yormaktan yana olmayacağınızı tahmin ediyorum. Yani ben olsam öyle yapardım =) Araç hiç çıkamaz değil çıkabiliyor 4*4 olmayan bir aracın çıktığını da gördüm ama epey hırpalanarak yol alıyor. Dağ yolunun sol tarafı uçurum sağ tarafı yüksek topraktan oluşuyor. O yüzden aracı kullananın epey dikkat etmesi gerekiyor. Pokut yaylası ve Çamlıhemşin arası 38 kilo metre, normalde 40 dakikada gidebilirsiniz değil mi bu yolu. Ancak bu yol ortalama 2 saat sürüyor. O yüzden zaman ayarlamanızı iyi yapın. Ama yaylaya çıkıp muhteşem manzarayı gördüğünüzde yolun bütün zorluklarını unutacaksınız emin olun. Şansınıza hava da açık ve güneşliyse kartpostal gibi bir manzara sizi bekliyor olacak. Yaylaya çıkınca etrafta aracınızı park edebileceğiniz yerler göreceksiniz.
Pokut Yaylası Konaklama
Pokut Yaylası'nda konaklama yapabileceğiniz alternatif pansiyonlar ve yayla evleri mevcut. Birkaç tanesi oldukça popüler yerler. Tam o bildiğiniz meşhur Pokut manzarasını en güzel açıdan görenler. Küçük, yerel, oda sayıları az konaklama yerleri olduklarından ve Pokut'un popüleritesinden dolayı yaylaya gitmeden önce rezervasyonunuzu yapmanızı öneririm. Bu önemli detayı da atlamayın, yayla havası yaz dönemi dahi olsa gecesi serin olur. O yüzden hırka, polar tarzı şeyler götürmeyi unutmayın.
Pokut Yaylası Rakım
Pokut yaylası 2050 metre rakımda bulunmaktadır.
Pokut Sal Yaylası Arası
Pokut Yaylası ve Sal Yaylası arası o kadar yakın ki yürüyerek 10 dakikada varabiliyorsunuz. O yüzden Pokut'a geldiğinizde Sal Yaylası'na da mutlaka geçmenizi orayı da görmenizi öneririm. Pokut'a gelin gezin mıhlamanızı yiyin sonra tabelayı takip ederek Sal Yaylası'na gidin. Sal'da da meşhur yayla sütünden yapılma sütlaç yiyin. Ne güzel bir plan oluşturdum bakın size. Sal tabelasını kime sorsanız gösterir. Tabelayı takip edin, hemen ormanlık bir yola gireceksiniz. Kocaman ağaçların arasından kuş sesleri eşliğinde yürüyerek 10 dakika sonra Sal'da olacaksınız. Pokut'a gelirseniz bu yolu gerçekten mutlaka yürümenizi öneriyorum.
Sal Yaylası Hakkında
2070 metre rakımda bulunan Sal Yaylası Pokut'tan çok az bir farkla yüksektir. Bu yükseklik Pokut'tan Sal'a doğru bakınca da fark ediliyor. Az sayıda haneye sahip Sal'da evlerin görünüşü bir örnek. Kutu gibi ahşap yapılar. İnsan defalarca fotoğraflarını çekmek istiyor. Dilerseniz burada da konaklama yapabilirsiniz. Az sayıda da olsa burada da birkaç işletme mevcut. Yaylalarda genellikle ya bir yada birkaç köyün halkı yaşar. O köy halkından hariç başkaları gelip yaylalarda yaşam kuramazlar. Sal Yaylası'nın hakimleri de Çinçiva Köyü sakinleri. Ortasında geniş bir düzlüğe sahip küçük ve sakin bir yayla.
Değerli Timetürk okuyucuları Karadeniz'e gitmek aklınızda yoksa bile bence artık bu fikir aklınıza girdi bile. Ülkemizin her köşesi cennet tadını çıkartın. Şimdiden keyifli keşifler dilerim.
Hazırlayan; Özlem Akçin (Özlem Keşifte)