Kendinizi doğaya verin!
Araştırma sonuçları 'Doğa yürüyüşü kalbe de ciğerlere de beyne de iyi geliyor' sonucunu ortaya koyarken ülkemizde de son dönemde geziye endeksli doğa yürüyüşünün artmakta olduğu bir gerçek

Oluşturma Tarihi: 2020-11-29 09:32:19

Güncelleme Tarihi: 2020-11-29 09:32:19

Gezi demek illa ki bir tarihi ve kültürel ortamda bulunmuk veya ziyaret değil. Bulunduğunuz ortamda gezmek, gezerken yürümek ve koşmak da son dönem tatilcilerin en çok tercih ettiği yöntemlerden....

Adına ister yürüyüş, ister tırmanış deyin...Ama mutlaka belli dönemlerde bu hakkınızı kullanın...

Araştırma sonuçları "Doğa yürüyüşü kalbe de ciğerlere de beyne de iyi geliyor" sonucunu ortaya koyarken ülkemizde de son dönemde geziye endeksli doğa yürüyüşünün artmakta olduğu bir gerçek

Doğa yürüyüşü genel sağlık açısından oldukça yararlı bir egzersizdir. Doğa yürüyüşü düz bir arazide nispeten rahat bir rotada yapılabileceği gibi iniş ve çıkışları bol olan engebeli bir doğada da gerçekleştirilebilir.
Doğaya çıkmak psikolojik açıdan da yararlıdır. Sadece dışarıda olmak, temiz hava almak bile stresi azaltır. Bu açıdan doğa yürüyüşünün evde veya spor salonunda yapılan egzersizlerde olmayan benzersiz faydaları bulunmaktadır.

Sağlık açısından kaçınılmaz

Doğa yürüyüşünün sağlık açısından bilinen en önemli etkisi kalbe iyi gelmesi. Düzenli yürüyen ve doğa içinde stressiz bir gün geçiren insanın kan dolaşımı artıyor ve şehir hayatı buhranının yarattığı stresle artan kalp ve damar hastalıkları riskini azaltıyor. Düşünsenize, doğanın tertemiz havasını ta içinize çektiğinizde insanda sinir stres kalır mı? Tabii ki kalmaz.

Beyine etkileri incelendi

Şehirde soluduğumuz şeyin oksijen olduğunu kimse iddia edemez herhalde. Ama doğada ferah bir nefes alınca oksijenin ne olduğunu tekrar hatırlayabilir ve “oh bee dünya varmış” diyebilirsiniz. Bu aynı zamanda iç organlarınıza da iyi gelecek bir aktivite olur.
Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Bilimler Akademisi doğa yürüyüşü yapanların beynindeki değişimleri incelemek için bir araştırma yaptı. İlk önce bir anket düzenlediler. Yakın zamanda doğayla iç içe yürüyüş yapmış kişilerle röportaj yaptılar. Daha sonra ise çıkan sonuçları şehirde yürüyüş yapan kişilerin sonuçlarıyla karşılaştırdılar. Elde ettikleri bulgular ilk grubun daha sakin hissettiğini, ikinci grubun ise daha çeşitli cevaplar verdiğini gösterdi.