Dolar

34,5424

Euro

36,0063

Altın

3.006,41

Bist

9.549,89

Kendinizi suya bırakmaya hazır mısınız?

Türkiye akarsu turizmini canlandırmak için bakanlık başta olmak üzere yoğun bir çalışma başlatmış bulunuyor. Ülkemizde buna müsait ve uluslararası alanda rakipleriyle boy ölçüşen o kadar çok lokasyon var ki. Mutlaka denenmeli...

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-27 19:17:58

Kendinizi suya bırakmaya hazır mısınız?

Kültür Ve Turizm Bakanlığı Türkiye'de akarsu turizminin canlandırılması için çalışmaları yoğunlaştırdı.

Doğa sporlarının merkezinde yer alan rafting ise her geçen gün turistlerin ilgi odağı olmaya devam ediyor...
Tarihî ve kültürel değerlerin yoğun olarak yer aldığı ve/veya turizm potansiyelinin yüksek olduğu yöreleri korumak, kullanmak, sektörel kalkınmayı ve plânlı gelişimi sağlamak amacıyla değerlendirmek üzere sınırları Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın önerisi ve Cumhurbaşkanı onayı ile ilân edilen bölgeler olan Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri bölgesel ve yerel kalkınmayı hedefleyen, büyük ölçekli planlama, alternatif yönetim ve işletme modelleri oluşturmayı amaçlayan bir çalışma.

Bölgeler neye göre seçiliyor?

Sözkonusu bölgelerin seçiminde organize turizm faaliyetlerinin geliştirilebileceği geniş alanlar tercih edilmekte, mülkiyet, altyapı ve çevre gibi konular için de çözüm önerileri getirilmekte ve sistemli bir yapılanma sağlanmaktadır.
Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri sadece bir sınır belirleme işlemi olmayıp aynı zamanda söz konusu sınırlar içinde yapılacak planlama, tahsis gibi yetkilerin de önceden belirlenmiş hedefler ve ilkeler doğrultusunda kullanılmasını içermektedir.

20 yıllık politika

Özellikle son 20 yılda oluşturulan turizm üst politika kararları ve bu kararların sağlıklı bir şekilde hayata geçirilmesini sağlayacak uygulama araçları ile gerçekleştirilen Türk turizminin gelişiminin, dünyada yaşanan yeni turizm eğilimleri ile bütünleşmenin sağlanarak daha da ivmelendirilmesi amacı ile; Bakanlığımız tarafından çeşitli çalışmalar yapılıyor.


Turizm Merkezleri:

Ülkemizdeki akarsuların büyük bölümü "akarsu turizmi" olarak tanımlanan rafting, kano ve nehir kayağı için çok elverişli.Doğa turizminin önde gelen dallarından biri olarak akarsu turizmine yönelik ülkemizin sunduğu bu büyük potansiyelin geliştirilmesi ve geniş kitlelere hitap edecek şekilde tanıtımının yapılması önem taşımaktadır. Büyük yatırımlar gerektirmeyen akarsu turizmi, çevrenin tarihi, arkeolojik, kültürel, otantik değerleri ve diğer turizm çeşitleriyle bir bütün oluşturmaktadır. Bu nedenle, nehirlerimizin akarsu turizmi potansiyeli incelenirken, çevresinde yer alan ve entegre bir şekilde geliştirilebilecek diğer turizm değerleri de bu proje kapsamında belirlendi.

Raftinge uygun akarsular

Çoruh nehri,
Köprüçay,
Manavgat Çayı,
Dim Çayı,
Adana-Feke-Göksu Nehri,
Zamatı Irmağı,
Fırat nehrinin bir kısmı.

Raftinge hazır mısınız?

Türkiye su sporları (rafting, kano ve nehir kayağı) için ziyaretçilerine önemli bir akarsu turizmi potansiyeli sunmakta. Ülkemizdeki tarihi, arkeolojik, kültürel ve otantik değerlerine entegre olan akarsu turizmi, çevrenin ve diğer turizm çeşitleriyle bir bütün oluşturuyor.

Türkiye'de irili ufaklı yüzlerce akarsu bulunmakta olup, bir çoğu akarsu sporlarına elverişli yapıda. Yeryüzünün en hızlı akan nehirlerinden biri olarak ün yapan Çoruh nehri dünyaca tanınmakta olup, 1993 yılında 28 ülkeden 300 sporcu, bilim adamı ve basın mensubunun katıldığı 4. Dünya Akarsu Şampiyonasına ev sahipliği yaptı.

Bu bölgeleri denemelisiniz:

Artvin Çoruh Nehri
Artvin Altıparmak (Barhal) Çayı
Rize Fırtına Deresi
Antalya Köprüçay
Antalya Manavgat Çayı
Mersin Anamur (Dragon) Çayı
Mersin Göksu Nehri
Dalaman Çayı

Uluslararası Zorluk Dereceleri

Akarsu sporunda, raftingde de belli derecelendirmeler yer almakta:

Derece 1: Küçük kolay geçişler
Derece 2: Kolay geçişler, düzenli akış, küçük kayalar ve dalgalar
Derece 3: Zor, düzenli büyük dalgalar, kısıtlı görüş mesafesi, küçük düşüşler, etüt edilmesi gerekli
Derece 4: Çok zor, büyük dalgalar, anaforlu sular, uzun ve hırçın geçişler, tehlikeli kayalar, büyük düşüşler, etüt edilmesi zorunlu
Derece 5: Aşırı zor, yüksek debi ve akıntı, tehlikeli kayalar, dik yamaçlar, arka arkaya gelen düşüşler, ilerlemede sınırlı geçişler, genelde imkansız
Derece 6: Geçilmez

 

SON VİDEO HABER

Zenginlerin açık denizlerde 'korsan avı'

Haber Ara