Her ne kadar bisiklet, yağışsız ve sıcak havaların aracı olarak kabul edilse de, gerekli ekipmanla, bilgiyle ve istekle kışın da bence pekala bisiklete binilebilir. Hatta ve hatta kış bisikletçiliğinin kendisine has, Zen Budizmi'ne yakın bir tarafı da vardır: Daha içsel bir keyif. Ben de bu keyfi yaşamak isteyenler için kimisi hayati önem teşkil eden birkaç bilgi vereyim dedim. Buyursunlar kışın bisiklet kullanmak ve yolculuk yapmak isteyenler için önerilerim!
1- Türkiye İçin Kış Bisikletine İhtiyacınız Olmayabilir
Kış ayları için özel bisikletler üretilse de, sizin bunlara ihtiyacınız olmayabilir. Zira Türkiye'nin genelinde kış, çok da çetin geçmemekte. Ama tabii bunu, bulunduğunuz bölge epey etkiliyor. Örneğin İstanbul'da kullanacaksanız, yeni bir bisiklete ihtiyacınız olmayabilir, ancak Erzurum gibi, karın devamlı etkisi altında olan bir yerdeyseniz, bir kış bisikleti ihtiyacınız olabilir.
2- Bisikletinizi Temiz Tutun
Kış aylarında çamurlar, kirler daha yoğun olduğu için bisikletiniz de daha çabuk kirlenecektir. Her sürüşten sonra ya da her fırsat bulduğunuzda muhakkak bisikletinizi temizleyin. Zira biriken kir, pedallarınıza ve özellikle de frenlerinize zarar verebilir. Kışın, frenin ne kadar değerli olduğunu hatırlatmamıza gerek yok.
3- Lastiğinizi İyi Seçin
Lastik seçimizde iki kriter en önemlisi: Bir tanesi hangi mevsimde bineceğiniz, diğeri nerde ve ne kadar uzunlukta bineceğiniz. Kışın bisiklete binecekseniz kış bisiklet lastiği tercih etmenizi tavsiye ediyorum. Zira bu lastikler, aynı arabalardaki gibi, yola tutuşu kuvvetlendireceği gibi, fren yaptığınızda kaymanızı da engelleyecektir. Donmalara ve darbelere karşı dayanıklı olanları tercih edin. Kimi yerlerde gerçekleşen buzlanmalardan dolayı, lastiğiniz darbelere maruz kalabilir.
4- Uzun Yol İçin Uzun Yol Lastiği Kullanın
Uzun yola çıkacaksanız muhakkak hazırlıklı olun. Birazdan pek çok madde sıralayacağız, ama bunlardan en önemlisi uzun yola dayanıklı bisiklet lastiğinin seçilmesi. Hem yıpranmayı önleyip, daha uzun süre dayanır, hem de yolculuğunuzun tadı kaçmaz. Üstelik oldukça pahalı değiller. Hele ki söz konusu yaşamınız ve tatilinizse.
5- Mutlaka Yedek Lastik ve Gerekli Ekipmanı Bulundurun
Kazanın nerde, ne zaman başınıza geleceği bilinmez. Şehrin göbeğinde, etrafınızda bir sürü bisikletçi varken de olabilir, orman yolunun ortasında, yoldan kimsecikler geçmezken de. O yüzden muhakkak yanınızda yedek lastik ve onu değiştirmek için gerekli ekipmanları bulundurun. Hatta yola çıkmadan önce lastik değiştirme provası yapın. Unutmayın: İnsanın aklına gelen başına da gelebilir!
6- Uygun Şekilde Giyinin
Kışın bisiklete binecekseniz giyiminiz çok önemli. Kışın bisiklet giyimi diye sayfalar dolusu metinler mevcut. Bir kere en önemli probleminiz rüzgar olacak. Eğer dikkatli giyinmezseniz, hasta olmanız işten bile değil. O yüzden muhakkak surette sıkı sıkı giyinin. Polar giysilerin beraberinde, rüzgar önleyici giysileri de tercih eden. Bu giysiler biraz pahalı olabilir ama, tercih etmendiğiniz takdirde iki seçenekle karşı karşıya kalıyorsunuz: Ya lahana gibi kat kat giyinmek, veya hasta olmak. Bunlarla beraber kafanızı ve boynunuzu muhakkak koruyun. Bu ikisini korumazsanız hemencecik hasta olabilirsiniz.
7- İlkyardım Bilin ve İlkyardım Çantanız Olsun
5. Maddede söylediğim gibi, kazanın nerde gerçekleşeceği belli olmaz. O yüzden muhakkak bir ilkyardım kursuna gidin ve temel bilgileri edinin. Umarız olmaz ama herhangi bi kaza anında, sakatlık ve daha ciddi tehlikeleri önleyebilirsiniz. O yüzden muhakkak bir ilkyardım çantanız da olsun. Bana çıkmaz demeyin, siz önleminizi alın. Üstelik yalnızca sizin başınıza da gelmeyebilir, birlikte seyahat ettiğiniz ya da yolda karşılaştığınız birinin de ilkyardıma ihtiyacı olabilir.
8- Tamir Ekipmanlarınız Yanınızda Olsun
Kış aylarında bisiklet sürmek, kaza riskini de birlikte getiriyor. Kaza olma olasılığını azaltacağınız gibi, kaza anında oluşacak hasarı ve bunların neticelerini da minimuma indirmeniz gerekmektedir. Kazadan sonra hem lastiğiniz, hem de bisikletin diğer parçaları için gerekli ekipmanı yanınızda taşırsanız, yolculuğunuz daha verimli geçecektir. En azından yolun ortasında bir başınıza kalmamış olacaksınız.
9- Nereye Gittiğinizi Mutlaka Birilerine Bildirin
Bunun en iyi yöntemi, yakınlarınızda birinin sizi takip edebileceği bir cihazı birlikte yanınızda taşımak. Olmaz olur ve bir kaza anında durum epey kötüleşirse, size ulaşmaları daha kolay olur. Üstelik iletişim imkanınız olsa bile, yolu nasıl tarif edeceğinizi bilemeyebilirsiniz. Bu durumda yerinizin bilinmesi işi kolaylaştıracaktır. Olur da böyle bir imkanınız yoksa, düzenli aralıklarla yerinizi bildirirseniz, bunun da yararı olabilir.
10- Bisikletinize Alışın
Bisikletinizi iyi tanımanız gerekmektedir. Sonuçta onunla uzun yolculuğa çıkacaksınız. Onu bir deneyin, frenleri nasıl, yol tutuşu iyi mi, virajları nasıl alıyorsunuz gibi gibi şeyler. Bu şekilde kısa bisiklet turu düzenlemeniz, muhtemel kazaların da önüne daha önce geçebilmenizi sağlar. Hele ki bisikletinizi yeni aldıysanız, muhakkak onunla kısa süreliğine turlara çıkın.
11- Başkalarıyla Birlikte Seyahat Edin
Ekip olarak seyahat etmek hem daha çok keyif almanızı sağlayacaktır, hem de bir kaza anında bununla başa çıkmanızı kolaylaştıracaktır. Tek tabanca takılmayı seviyor olabilirsiniz. Ancak bu durumda da, aynı sizin gibi, birlikte olsanız bile tek başınıza kalabileceğiniz bir yol arkadaşı bulmak size avantaj sağlayacaktır.
12- Yol Planınız Olsun
Her yolculukta muhakkak söylerim: Kendinize bir plan program yapın. Ve bunun dışına çıkabileceğinizi de unutmayın. Yol daima size maceralar sunacaktır ve eğer planlarınıza sıkı sıkıya tutunursanız bunları kaçırabilirsiniz. Ancak tam tersi de mümkün. O maceralara atıldıktan sonra geri dönebileceğiniz bir planınız olsun ki, aklınız başınız yerinde kalabilsin.
Timetürk okuyucuları unutmayın önceliğiniz güvenlik. Ama eğlenmeyi de unutmayın! İyi yolculuklar!
Hazırlayan: Özlem Akçin ( Özlem Keşifte )