Dolar

34,5424

Euro

36,0063

Altın

3.006,41

Bist

9.549,89

Komor Adaları Detaylı Gezi Rehberi

Ada tatili yapmayı sevenler beri gelsinler! İşte sizin için yazdığım, Afrika’nın en güzel adalarından olan Komor Adaları gezi rehberi!

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-09 08:39:45

Komor Adaları Detaylı Gezi Rehberi

Afrika'nın en güzel ada takımlarında bir tanesi olan Komor Adaları, kıyıda köşede kalmış bir ada gibi gözüküyor, ancak bir hayli işlek bir yer. Çok fazla turist çektiği gibi, buraya gelen Türkiye şirketleri de çeşitli işler yapıyor. Müslüman bir millet olan Komor milleti, kültürel olarak da bizlere bir hayli yakın. Ama tabii bir o kadar da uzak. Hal böyle olunca, bir hayli enteresan bir yer haline geliyor Komor Adaları. Ben de baktım nedir, ne değildir araştırdım ve sizin için Komorlar hakkında bilgiler ile dopdolu bir Komor Adası rehberi hazırladım!

Komor Adaları Nerede

Kardeş, Komor Adaları nerde, diye sorarsanız anlatayım hemen: Komor Adaları Afrika'nın doğusunda, Madagascar ile Mozambik arasında kalıyor. Dört tane adadan oluşuyor, ama bu dört adadan yalnızca 3 tanesi Komor Devleti'ne bağlı. Dördüncü ada olan Mayotte'ta ise, birazdan anlatacağım nedenlerle işler biraz karışık.

Komor Adaları Tarihi

Adaların tarihi 14. Yüzyıl'a kadar uzanıyor. Bu zamanlarda Müslüman kaşiflerin adalara yerleşmesi ve 4 adada, 4 tane sultanlık kurmalarıyla, adada hayat başlıyor. Müslümanlardan önce önemli ölçüde boş olan ada, uzun bir süre kendi aralarında da çatışarak geçinip gidiyor. Ancak 19. Yüzyıl'ın sonunda Fransız sömürgeciler tarafından işgal ediliyor ve uzun seneler Fransızlar'ın sömürgesinde kalıyor. Her ne kadar 1912'de Fransa, adadaki İslam öğelerini ortadan kaldırmaya çalışsa da, Komor Adaları dini İslam olarak çağımızda devam ediyor. Fransa, 1974'te bir referandum yapıyor ve bu referandum neticesinde, 4 adadan üçü bağımsızlığını kazanırken, dördüncü ada olan Mayotte, Fransa yönetimi altında hayatına devam ediyor.

Para birimi

Komor Adaları'nda, Komor Frangı kullanılmaktadır. Yaklaşık olarak 1 kuruşa, 1 tane Komor Frangı alabiliyorsunuz. Her ne kadar gelişen bir teknolojiye sahip ülke olmasına karşın, bu manada yaşam standartları epey düşüktür.

Nüfusu

Komorlar nüfus verilerine göre, adalarda yaklaşık olarak 900 000 kişi yaşıyor. Nüfusun büyük kısmı, başkenti de içinde barındıran ve takımın en büyük adası olan Büyük Komor Adası'nda ikamet etmekte.

Dili

Komor Adaları'nda Fransızca ve Arapça kullanılmaktadır çoğu zaman. Bir de kendi yerel dilleri var, ama bu dil de Fransızca ve Arapça'nın karışımı bir dil. Halkın çok büyük bir kesimi İngilizce bilmemekte, o yüzden Fransızca veya Arapça bilmiyorsanız biraz sıkıntı yaşayabilirsiniz.

5b2a01c45379ff03444314e9

İklimi

Bölgede tropikal deniz iklimi hakim. Bu yüzden yıl genelinde sıcaklık farklılığı pek görülmüyor. Ekvator çizgisinin güneyinde yer aldığı için en soğuk aylar Temmuz ve Ağustos ayları. Ama bu aylarda da sıcaklık 22 derecenin altına inmiyor. En sıcak aylarsa Şubat ve Mart ayları; bu aylarda termometre 27 dereceyi gösteriyor.

Bitki Örtüsü ve Yaban Hayatı

Ada tam bir kuş ve kaplumbağ cenneti. Dünyanın başka yerlerinde göremeyeceğiniz kuş ve kaplumbağ çeşitlerini burda görebilirsiniz. Hepsi de birbirinden renkli, birbirinden güzel. Ayrıca adaya özgü diğer bir hayvan olan, lemura benzeyen ama aslen maymun olan kuyruksüren makisi de bu adada yaşamaktadır.

Her ne kadar son senelerde yağmur ormanlarında azalma görülse de, ülkede bolca mango, hindistan cevizi ve muz ağaçlarına rastlayabilirsiniz. Kıyı kesimlerinde, kökü suda olan mangrov ağaçları da görebilirsiniz. Bu ağaçların epey enteresan ağaçlar olduğunu da belirteyim.

Ulaşım

Komor Adaları'na nasıl gidilir sorusunun cevabı gözünüzü korkutabilir; epey bir meşakkatli. Ama yılmak yok! Afrika'daki birkaç ülke dışında Komor Adaları'na direk şekilde uçuş bulamıyorsunuz ne yazık ki. O yüzden birkaç seçeneğiniz mevcut. Bunlardan en insancası Madagascar veya Mozambik'e gidip, oradan deniz yolu ile adalara ulaşmak. Bu iki ülkeye gitmek için de çeşitli aktarmalar yapmanız gerekeceğinden dolayı, yolculuk süresi bir günü bulmakta, kimi zaman da aştığı olmaktadır.

Adalar içerisinde toplu taşıma yok denecek kadar az. Bulabilirseniz özel minibüsler bulabiliyorsunuz biyerden bir yere gitmek için. Şehir içinde ihtiyacınız olmuyor, ancak ada içerisinde gezmek için ihtiyacınız olabilir. Adalar arasında ise, denk getirebilirseniz feribot seferleri mevcut. Ancak isterseniz, özel bir tekne kiralayarak da ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.

Nerede Kalınır?

Muhteşem okyanusu ve plajlarıyla, Komor Adaları tatil açısından tam bir cennet mekan. Zaten ekonomisinin önemli bir kısmı de turizm üzerine kurulmuş olduğu için, pek tatlı ve değişik oteller bulmak mümkün. Ancak iyi bir tatil için önemli bir parayı gözden çıkarmanız gerekmektedir. Şehir içi otelleri fiyatları gecelik 100 TL'den başlarken, kıyıda, okyanusa bir ayak mesafesindeki egzotik bungalow otellerinin geceliği 450 – 500 TL'yi bulabilmekte. Bu paraya değer mi peki? Paranız var ise elbette değer. Zira gerçekten de muhteşem bir kumsalı ve denizi var. Üstelik sabah uyanır uyanmaz gözünüzü okyanusa açmak da cabası.

Güvenlik

İnsanlar bir çok Afrika ülkesine giderken kendilerini güvende hissetmediklerini söylüyorlar. Bu düşünce kısmen doğru olmasına karşın biraz da abartılmış bir düşünce. Bununla beraber Komor Adaları güvenlik açısından sizi rahatlatacak bir ada. İç karışıklıklara sahne olsa da, bunlar siyaset alanında kalıyor ve sokaklara taşmıyor. Adli suç oranı ise ülkede bir hayli az. Kimse sizi yabancısınız diye gasp etmeye, kaçırmaya, öldürmeye çalışmayacaktır. Oldukça misafirperver bir millet. Aynı şekilde kırlara dolaşmaya çıktığınızda da kendinizi güvende hissedebilirsiniz. Hatta yerel halkla sohbetler edip onlar hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz. Bu anlamda bir hayli açıklar.

Ne Yenilir?

Komor Adaları'nda Fransız ve Arap mutfağının etkilerini görmek mümkün. Başka memleketlerde yiyemeyeceğiniz yemekleri yok, ancak pişirme usülleri bu yemekleri bir hayli lezzetli yapıyor. Çok iyi ızgara yapmış oldukları söyleniyor. İçine ne katıyorlar bilemiyoruz ama epey lezzetli yemekler yapıyorlarmış. Bunların beraberinde adalardaki meyve ağaçlarından bahsetmiştim. Birbirinden lezzetli egzotik meyveleri burda bulabilirsiniz. Kendileri yetiştiriyorlar. Hatta kendilerinin yetiştirmesine bile gerek kalmıyor, kendi kendine yetişiyorlar.

Gezilecek Yerler

Komor Adaları'nda gezip görülecek çok bir şey yok esasında. Ben yine de ne yapabilirsiniz, ne yapamazsınız hepsini sıralayacağım. Ancak buraya gelen önemli bir kesim, okyanus kenarında rahat rahat yatmak, denize girip çıkmak ve güneşlenmek için geliyor. Ama tabii ki eşsiz doğasıyla, insanlarıyla, şehirleriyle, Komor Adaları'nda gezilecek yerler de yok değil:

Moroni

Moroni, Komor'un başkenti. Ancak Doğu Afrika'nın diğer başkentleriyle karşılaştırıldığında küçük bir köy gibi kalıyor. Varın Avrupa şehirlerini siz düşünün! Ancak bir hayli sevimli ve egzotik bir şehir. Egzotik adaların o kendisine has mimarisini hoş bir biçimde korumasını bilmiş. O yüzden sokaklarını keşfe çıkıp bol bol fotoğraf çekebilirsiniz. Ayrıca şehir içinde çok güzel plajları da var. O plaj senin, bu plaj benim dolaşıp, en iyi plajı seçebilirsiniz.

İkoni

Moroni'den biraz uzakta olan bu kasabada bir hayli tanıdık mimariler görmek mümkün. İkoni'nin en meşhur binası, ünlü İkoni Camii'si. Özellikle memleketten bu kadar uzakta, bambaşka bir kültüre ait bir cami görmek epey ilgi çekici. Yanı sıra, deniz kenarındaki tepeleri ve kayalıkları da ziyaret edebilirsiniz. Rivayete göre, 19. Yüzyıl'ın başlarında, korsanlar bu adaya kadınları kaçırmak için gelirlermiş. Kadınlar da bu tepelerden aşağıda belirtilen kayalıklara atlayıp vefatı tercih ederlermiş. Ayrıca şehrin biraz dışında volkanik bir krater de bulabilirsiniz. Kısa bir yürüyüşle buraya varabilir, doğanın tadını çıkarabilirsiniz.

Karthala Dağı

Büyük Komor Adası'nın en güneyindeki Karthala Dağı, hemde Komor Adaları'nın da en yüksek yeri. Bununla da yetinmiyor, hemde dünyanın en büyük ve en tehlikeli aktif yanardağlarından bir tanesi. Patladığı zaman, etrafındaki 3 – 4 km'lik bir alana yayılabiliyor. Geçtiğimiz 300 yıl içerisinde de yaklaşık olarak 20 kere patlamış. En son patlama 2005 senesinde gerçekleşmiş. O yüzden Karthala Dağı'nı görmenizi öneriyoruz. Yanardağların patlayacağı çok daha önce belli olduğu için, siz oradayken tehlikeli olmayacağını belirteyim. Ayrıca volkanik küller bir hayli besleyici olduğu için de, yanardağın etrafında yemyeşil ormanları gezebilirsiniz. Ciddi söylüyorum: Böyle bir yeşili her yerde göremezsiniz.

Moheli

Bu ada, Büyük Komor Adası'nın hemen güneyinde bulunuyor. Nispeten küçük olan bu adanın muazzam bir doğası var. Üstelik daha az tahrip edilmiş. Hal böyle olunca, harika bir doğa yürüyüşüne çıkma ikmanı yaşayabiliyorsunuz. Giden herkes, bunu macera dolu eşsiz bir tecrübe olduğunu belirtiyor. Artık havasından mıdır, suyundan mıdır, yoksa ağaçlarından mıdır bilinmez, Moheli'nin gizemli ve büyülü bir havası var. Zira burda devasa kaplumbağları yumurtalarının üzerindeyken, dünyanın en büyük yarasalarını mağaralarında uyurken görebilir, başka memleketlerde insanların içerisine ev yapmış oldukları baobab ağaçlarının arasında kaybolabilirsiniz. Eğer gözünüzü denize çevirirseniz, nefes almak için su üzerine çıkmış bir balinanın su püskürtmesini, size cilve yapan bir yunus sürüsünün türlü türlü oyunlarını görebilirsiniz.

Doğa Yürüyüşleri

Ben birkaç tanesini belirttim ama sayamadığım tonla doğal güzellik mevcut Komor'da. Çantanızı sırtınıza taktığınız gibi yola koyulabilir, çiçeklerin üzerinden, ağaçların arasından bir gezgin gibi yürüyebilir ve yeni yerler keşfedebilirsiniz. Örneğin, Komor'un plajları çok fazla olduğu için, sessiz ve kimsesiz bir plaj bulup, burda tek başınıza veya yalnızca arkadaşlarınızla denize girebilirsiniz. Ya da uzaklardaki bir tepeye ulaşmaya çalışırken, yolda rastladığınız hayvanları, bitkileri inceyelebilir, eninde sonunda de ulaştığınız tepeden adayı seyredebilirsiniz. Hepsi size ve hayalgücünüze kalmış!

Yerel Halkla Sohbet

İletişim kurmakta biraz güçlük çekebilirsiniz, zira konuşmak için bulabileceğiniz bir ortak dil olmayabilir. Ama olsun, siz yine de deneyin. Zira Komor halkı, yabancılarla konuşmayı çok seviyor. Bir şekilde size kendi hayatlarını, adayı, adaya dair kimsenin bilmediği şeyleri anlatacaklardır. Tabii Fransızca biliyorsanız işiniz biraz daha kolay, zira Fransızca anadillerden bir tanesi.

Düğünlere Katılın!

Komor'un bir hayli efsanevi bir düğün geleneği varmış diye duydum. Geleneklerine bir hayli bağlı bir millet oldukları için, düğün kültürünün de onlar da değişik bir yeri var. Ne demişler? Bir kültürü tanımak istiyorsanız, onların düğünlerine katılacaksınız. Aynı bizdeki köy düğünleri gibi. Herkese açık düğünler oluyor bunlar. Duyduğumuza göre düğün sezonu Ramazan'dan hemen önceymiş. Belki tatilinizi planlarken, bunu da göz önünde bulundurursunuz!

Değerli Timetürk okuyucuları, Komor Adaları hakkında bir çok bilgiye artık sahipsiniz! Bol bol fotoğraf çekmeyi ve yerli insanlarla sohbet etmeyi sakın unutmayın! Şimdiden keyifli geziler.

Hazırlayan: Özlem Akçin (Özlem Keşifte)

SON VİDEO HABER

Liseli, kalbinden bıçaklanarak öldürüldü

Haber Ara