Dolar

34,3494

Euro

37,4393

Altın

3.022,62

Bist

8.611,11

Mersin Gezi Rehberi

Güney sahillerimizin en güzel yerlerinden biri olan Mersin’i gezmek isteyenler ve merak edenler işte karşınızda Mersin gezi rehberi!

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-26 11:51:31

Mersin Gezi Rehberi

Çoğu zaman Antalya'nın yanında gölgede kalıyor gibi gözükse de, esasında durum hiç de böyle değil. Oldukça aktif bir hayatı var Mersin'in. Buna turizmi de dahil. Sadece kültürel veya doğal güzellikleri görmek için değil, hemde yemek turizmi için de buraya gelen çok sayıda kişi mevcut. Ben de dedim kiMersin'i bir inceleyeyim ona hak ettiği yeri verelim. İsterseniz deniz kenarında harika bir kahvaltı için, dilerseniz de doğal güzellikleri için gidiyor olun, burası aklınızı başınızdan alacak. O zaman buyrun Mersin'de nereler gezilir, neler yapılır ve ne yenilir rehberi!

1- Tarihi

Tarihi bir hayli kabarık. Üstelik burada pek çok önemli uygarlık yaşam kurmuş. Günümüzden yaklaşık olarak 10 bin yıl öncesine, Cilalı Taş Devri'ne kadar uzanmakta. En eski bulgular bu döneme ait. Ancak önemli bir kent olması için aradan binlerce yıl geçmesi gerekmektedir. M.Ö. 500 senelerinde, Antik Yunan'ın Antik Yunan olduğu zamanlarda burda Kilikyalılar yaşardı ve hem doğuyla hem de batıyla önemli ilişkiler halindelerdi. Kilikyalılardan sonra burda bir çok önemli medeniyet göründü: Hititler, Asurlular, Persler, Makedonyalılar, Romalılar ve Bizanslar. Daha sonra Türklerin Anadolu'ya gelmesi ile, 11. Yüzyılda Selçuklular'ın himayesine girmiştir. Nihayetinde 15. Yüzyılda Osmanlı toprağı olmuş ve o günden bugüne benzer kültürü korumuştur. Cumhuriyet Dönemi'nde bir ara adı değiştirilip İçel oldu ama daha sonradan tekrar Mersin adı verilmiştir.

2- Kaç Kişi Yaşar Burada, Ne Yaparlar?

Son sayımlara göre, Mersin'in nüfusu 2 milyona yaklaşmaktadır. 15 bin kilometrekarelik bir alana yayıldığı düşünülürse bu sayı bir hayli iyidir. Her ne kadar şehir merkezindeki nüfus yoğunluğu fazla olsa da, insanı bunaltacak kadar çok olduğu söylenemez. O yüzden Mersin'i ziyaret edecek olursanız şehrin her yerinde rahatça dolaşabilirsiniz. Ekonomisi limana bağlı diyebilirim. Buradaki liman hemde Türkiye'nin de dünyaya açılan kapılarından bir tanesidir. Oldukça işlektir ve liman şehri olması ekonomisinin yapıtaşını oluşturur. Bundan dolayı turizmde de bir hayli ileridedir. Ekonomisinin önemli bir bölümünü de turzim oluşturmaktadır. Tarım konusunda da bir hayli gelişmiştir. Özellikle tarım sanayinde önemli girişimleri vardır. Bu anlamda Türkiye ekonomisine de büyük katkı sağlamaktadır. 

3- Nasıl Bir İklim Var, Ne Zaman Güzel Olur?

Mersin ve çevresinde, sıcak ve ılıman astropikal iklim egemendir. Yani genel olarak yaz ayları sıcak ve nemli, kış aylarıysa ılık ve yağışlı geçer. Yine de siz ılık dediğime bakmayın; kış aylarının kimi günlerinde sıcaklık -6 derecelere kadar düşebiliyor. Yaz aylarında ise sıcaklık en yüksek 40 dereceye kadar çıkabiliyor. Eğer sıcağı ve denizi seviyorsanız Nisan – Eylül arası sizin için en güzel vakit olacaktır. Sıcaklıklar 30 derecenin üzerindedir ve rahatça denize girebilirsiniz. Yok efendim, ben yağış istiyorum, biraz romantik takılacağım derseniz de ilkbaharın başlarıyla, sonbaharın sonları tam size göre olacaktır!

4- Nerededir, Nasıl Gidilir?

Güneyde, hemen Antalya'nın doğusunda bulunur. Adana ile çok yakındır. Hatta birden karar verip, bir saat sonra Adana'da olabilirsiniz, o derece yakınlardır. Kara yolunu tercih edip, özel aracınızı kullanacaksanız, sizi keyifli bir yolculuk bekliyor söylüyüm. Geze geze, rahatça gitmenizi öneriyorum. Eğer havayolu kullanmak dilerseniz Adana'ya uçmanız lazım. Ancak dediğim gibi, Adana ile o kadar yakın ki, Adana Havaalanı'ndan ulaşım hiç sorun olmayacaktır. Havaalanında Mersin'e giden otobüsler bulabilirsiniz.

5- Mersin'de Nerede Kalınır?

Ulaşım açısından sorun çekmemeniz için Mersin merkez otelleri araştırmanızı öneriyorum. Buradan, şehrin pek çok yerine en fazla 30 dakikalık yürüyüşlerle ulaşabilirsiniz. Merkezdeki oteller sahil şeridinde ve tren garının etrafında yoğunlaşıyor. Şehrin iç kesimlerine ilerledikçe gecelik otel fiyatları ucuzlayabiliyor. Otel ve pansiyon haricinde kamp yapmayı da tercih edebilirsiniz. Özellikle Silifke ve Anamur arasında bulunan Tisan Koyu kamp yapabilmek için tercih edebileceğiniz bir yer.

6- Toplu Taşıma Nasıl?

Oldukça gelişmiş bir toplu taşıma sistemi var. Belediye otobüsleri, halk otobüsleri ve dolmuş imdadınıza yetişiyor. Belediye otobüslerinde kentkart diye bir sistem geçiyor. Bunları otobüs durakları etrafındaki kafelerden ve büfelerden edinebilir ve içerisine bakiye doldurabilirsiniz. Toplu taşıma kullanmak istemezseniz iki seçenek mevcut: Birinci seçenek tabii ki taksi. Taksilerin çoğu lisanslı olduğu için, belirlenmiş ücretlere uymak zorundalar. Ama uzun yola gidecekseniz pazarlık yapmanızı öneririm. Diğer seçenek ise epey tatlı: Bisiklet! Özellikle yaz mevsiminde burda bisiklete binmek epey keyifli oluyor. Bir de üstüne belediye, bisiklet kiralama noktaları oluşturmuş. Böylece rahat rahat bisikletinizi kiralayıp gezebilirsiniz.

7- Ne Yemeli?

Gelelim gezi rehberlerimin en çok sevdiğim bölümüne! Bu şehir için yeme içme bölümünü biraz uzun tutacağım, zira Mersin bunu sonuna kadar hak ediyor! Mersin'de ne yenir, diye soranlar, kesinlikle hayal kırıklığına uğramayacaksınız! Hemen, ilk sırada tantuniyi sayayım. Buraya gelip de tantuni yemezseniz size pis bakışlar atabilirler. Üstelik bir tane de kesmez, gittiğinizde 2-3 tane yemek isteyebilirsiniz. O derece lezzetliler ve işin güzel tarafı şehrin her noktasında lezzetliler.

shutterstock_516975217-1200x733

Adana'ya yakın olduğu için ciğeri de çok güzeldir. Öyle ki, sabah kahvaltısında ciğer dürüm yiyen insanlara rastlayabilirsiniz burada. Dürümünüzün içerisine biraz limon sıktınız mı, mis gibi olacak. Bazı ciğerciler var, yalnızca öğle zamanına kadar çalışıyorlar. Bu vakte kadar günlük stoklarını tüketip, dükkanı kapatıyorlar. O yüzden acele edin!

Deniz mahsülleri de bir hayli iyidir Mersin'in. Boşuna demedik liman kenti diye. Denizciler işlerini biliyorlar. En güzel balığı ise levrektir. Balık restoranlarından birine uğramadan ayrılmayın. Çok güzel mezeleri de var. Özellikle karideslerini tavsiye ederim.

Kahvaltı! Şehrin biraz dışında, deniz manzaralı enteresan kahvaltı alanları bulabilirsiniz. İlginç diyorum çünkü bu arkadaşlar yolun kenarındaki bir tepeye kocaman çadırları kurmuşlar. Siz de giriyorsunuz bir çadırın içerisine ve ne var ise ne yoksa getiriyorlar. Kahvaltı sonrası denize karşı oturun keyif yapın. Muhteşem bir fikir!

8- Alışveriş

Hem Akdeniz'de olduğu için, hem de doğuya yakın olduğu için, bir de üstüne liman kenti olması da eklenince,çok güzel hediyelik eşyalar bulabilirsiniz. Mersin alışveriş mağazaları içerisinde halı ve kilimler başta geliyor tabii. Onları ahşap, seramik ve gümüş işleri takip ediyor. Ayrıca buradaki yeme – içme ürünlerinden de çok güzel hediyelik oluyor: Anamur muzu, cezerye ve kerebiç alıp, kalbe giden yolda mideyi kullanabilirsiniz.

9- Nereler Gezilmeli

Gelelim Mersin gezilecek yerler listesine. Doğal ve dini mekanların bir arada olduğu bir şehir burası. Yedi Uyuyanlar Mağarası

Yedi Uyuyanlar'ın nerde uyuduklarına dair bir çok efsane duymuşsunuzdur. Ancak Tarsus'ta bulunan mağara genel kabul gören bir mağaradır. Mersin'de gezilecek dini yerler arasında en meşhur olanlarındandır. Yumuktepe Höyüğü

Burası şehrin içinde yer alan bir garip yer! Geçmişi yaklaşık olarak 9 bin sene öncesine dayanmaktadır. Buğday tarımının ilk yapıldığı yerlerden birisi olarak bilinir. O yüzden bir hayli önemli bir yerdir. Hem Mersin'in doğal güzellikleri arasındadır, hem de insanlık tarihi için gidip görülmesi gereken bir yerdir.

Cennet Çöküğü ve Cehennem Çukuru

Silifke taraflarında bulunan bu iki doğal güzellik, yalnızca adı ile değil, gittiğinizde gördüklerinizle de sizi etkileyecek. Tepenin içlerine kadar sokulan bir mağara ve tepenin tam ortasında derinlemesine aşağıya doğru inen bir çukur. Mersin Deniz Müzesi

E o kadar liman kenti dedim, deniz müzesi de olur tabi ki. Önemli bir deniz kenti olduğu için, hem denizcilikle ilgili hem de tarihle ilgili çok değişik ve enteresan bilgileri burda bulabilirsiniz. Mersin merkezde gidilecek yerler listenizde Deniz Müzesi de bulunmalı. Adam Kayalar

Adam Kayalar! Bu kudretli ismi alan bu yerin eşi benzeri yok. Erdemli'ye bağlı Şeytan Vadisi'nde bulunuyorlar. Kaya oyularak yapılan bu heykeller arasında erkek, kadın, çocuk ve hayvan bulunuyor. Söylenenlere göre hepsinin yapılması 250 yılı bulmuş. Tarsus Şelalesi

Şelale görünce dayanamayan bir milletiz! Mest oluyoruz şelaleye. Tarsus Şelalesi de öyle tam mest olunacak güzellikte. O kadar güzel bir yer ki, buraya doyamayacaksınız. Neyse ki Mersin gezilecek doğal yerler arasında bizlere şelale de sunuyor. Bu güzelliği, M.S. 6. Yüzyıl'da yaşamış Bizans İmparator'u Justinyen'e borçluyuz. Kendisi dere yatağının yönünü değiştirtiyor ve ortaya hayran kaldığımız Tarsus Şelalesi çıkıyor.

Mersin Arkeoloji Müzesi

Eh, tarihinden bu kadar çok bahsettik madem, sizi bir arkeoloji müzesine de götürürüz elbet! Bizim anlatabileceğimizden çok daha fazlasını burda bulabilirsiniz. Sergi alanının kronolojik olması, sizi içerisine alıp uzun saatlerinizi burda geçirmenize sebep olacak. Mamure Kalesi

Yaklaşık 1500 sene önce inşa edilmiştir. Şehir, deniz üstünde önemli bir rota olmasından dolayı, böyle bir kalenin gerekliliği de bir hayli önemli. Bir çok medeniyet burayı ele geçirip, kendi kültürüne göre bir şeyler eklediği için, sanki burayı ortak olarak yapmışlar gibi görünüyor! Burayı deneyimlemek bir hayli enteresan olacaktır. Tarihi Tarsus Evleri

Mersin'e gelip de Tarsus'a yolunuzun düşmesi kaçınılmaz. Yolunuz düşmüşken, sokaklarında da dolaşın bu güzel kasabanın. Bir hayli güzel ve tarihi dokularını korumuş evlerinin arasında ve sokaklarında kaybolmanın tadını çıkartın. Özellikle diğer bir tarihi yer olan St. Paul Kuyusu etrafında bu evlere rastlamanız mümkün. Soli Pompeiopolis Antik Kenti

Mersin öyle bir şehir ki, Mersin'de nereye gidilir, sorunuza aslında bin tane cevap verilebilir. Bunlardan en ilginci ise Soli Pompeiopolis Antik Kenti olacaktır. Bu kentin tarihi M.Ö. 8. Ve 7. Yüzyıl'a dayanmaktadır. Bu dönemde Kıbrıs'tan Anadolu'ya geçen Rodoslular tarafından kurulduğuna inanılıyor. Daha sonra M.Ö. 1. Yüzyılda Roma burayı ele geçiriyor ve kenti daha da genişletiyor.

Muğdat Camii

Muğdat Camii, Osmanlı mimarisinin en güzel cami örneklerindendir. 3 şerefeli ve 6 minareli, büyük ve heybetli bir cami. Sadece ibadet etmek için değil, gezmek için de buraya gidebilirsiniz. Cami olmasının yanı sıra içerisinde aşevi, konferans salonu ve kütüphane de bulunuyor.

Değerli Timetürk okuyucuları artık Mersin'i avucunuzun içi gibi biliyorsunuz! İyi tatiller dilerim!

Hazırlayan: Özlem Akçin ( Özlem Keşifte )

SON VİDEO HABER

İş adamı ormanda ölü bulundu, ortağı suçunu itiraf etti

Haber Ara