Seyahat ederken sağlığınızı koruyun!
Seyahat ederken hastalanmamak için neler yapılması gerekir? İşte seyahat sağlığı el kitabı gibi listem karşınızda!

Oluşturma Tarihi: 2020-11-01 09:22:02

Güncelleme Tarihi: 2020-11-01 09:22:02

Seyahat etmek çok güzel, çok iyi de havasını suyunu bilmediğiniz ülkeye gidince çeşit çeşit hastalığa maruz kalabiliyorsunuz. Bakterisinden tutun da strese kadar bir çok alanda kendisini gösteren seyahat hastalıkları, seyahate çıkmadan önce dikkat etmeniz gerekli olan en önemli husus. Her gezginin bilmesi gerektiğini düşündüğüm bu konuları sizin için madde madde yazdım. İşte, seyahat hastalıkları sizi ele geçirmeden, sizin onları durdurabilmeniz için almanız gerekli olan önlemler!

Seyahat Sağlık Sigortası En Önemlisi

İster mecburi olsun, ister olmasın, mutlaka yurtdışına çıkarken sigortanızı yaptırın. Almanız gerekli olan ilk önlem bu olmalı, zira el memleketlerinde hastaneye gitmek dilerseniz, maazallah, yüklü bir faturayla karşılaşabilirsiniz. O yüzden üşenmeyin, seyahat sigortası nasıl yapılır diye araştırın.

Aşı Olun! Mutlaka!

Gideceğiniz ülkedeki yerel hastalıkları mutlaka inceleyin. Aklınıza hayalinize gelmeyecek kadar çok mikrobu tanımayan vücudunuz, burada kendileri ile tanışabilirler. Aşı sağlık demektir. O yüzden yola çıkmadan gerekli aşıları yaptırdığınıza emin olun.

Kendiniz için İlkyardım Öğrenin

Seyahate çıkmadan önce muhakkak ilkyardım öğrenin ve yanınızda ana ilkyardım malzemelerini bulundurun. Felaket tellalı olmak istemeyiz ama başınıza ne zaman neyin geleceğini asla bilemezsiniz. 

Uyku Hayat Kurtarır!

Seyahat ederken çok fazla enerji harcayacaksınız ve çok yorulacaksınız. Uykunuzu iyi aldığınıza emin olun, zira bir çok hastalığın nedeni, uykusuzluk sonucu bağışıklığın düşmesi oluyor.

Beslenme

Seyahatteyken daha sağlıklı olmak için neler yemeliyiz? Evinizdeki gibi beslenemeyeceksiniz ama yine de elinizden geleni ardınıza koymayın. İyi beslenen vücut her şeye hazırlıklıdır. Ona ihtiyacı olan maddeleri ve enerjiyi temin ederseniz sizi yarı yolda bırakmayacaktır.

Isınma – Gerinme Hareketleri

Özellikle seyahatiniz sırasında çok gezecekseniz, sabah uyandığınızda sakın ha ihmal etmeyin. Ayağınızın altına masaj yapmaktan tutunda, boynunuzu esnetmeye kadar, sizi hem güne hazırlayacak hem de sakatlıkları önleyecek bu hareketleri ihmal etmeyin.

Vitamin

Beslenmeniz sırasında vücudunuza alamadığınız vitaminleri dışarıdan temin edebilirsiniz. Bu yüzden direncinizi arttıracak, özellikle C ve B12 vitaminlerini tercih edebilirsiniz. Böylece seyahatiniz sırasında yorgun hissetme ihtimaliniz de azalacaktır.

Su İçin!

Su iyileştirir. Çok terleyecekseniz de su için, terlemeyecekseniz de. Sağlımızı korumak için yerine getirmemiz gerekli olanlar listesinin başında yer almakta su içmek. Onu sakın ihmal etmeyin.

Temizlik

Kişisel temizliğinize özen gösterin. Her ne kadar konakladığınız ve gezdiğiniz yerler bakımlı ve temiz olsa da ekstra önlem almaktan, sık sık duş almaktan çekinmeyin. Bu yerlerin başka insanların da kullanımlarına açık olduğunu unutmamalısınız.

Nefes Alın

Sağlıklı olmak için neler yapmalıyız, diye soruyorsanız şayet; Nefes alın! Antik Yunanlılar için hayatın kaynağı nefes. Gün içerisinde sık sık az nefes almaktan vücudumuz kasılabiliyor. O yüzden gün içinde derin derin nefesler almayı ihmal etmeyin. Sizi dinç tutacağı gibi, zihninizi de berraklaştıracaktır.

Vakti verimli Kullanın

Unutmayın! Bir günde bütün bir şehri gezemezsiniz. Elinizden geleni yapın ama hem keyifli vakit geçirmek, hem de aşırı yorulup hasta olmamak adına zamanınızı iyi kullanın. Gittiğiniz yerlerin tadını çıkarın.

Stresten Uzak Durun

Bilmediği bir yere gittiğinde insan streslenebiliyor. Ancak her şeyi planladığınız gibi, planlarınızda mutlaka aksama olacağını da unutmayın. Hiçbir şey planladığınız gibi gitmeyecektir ki böylesi daha güzeldir. Geleni kabul edin!

Doktora Gidin

Siz yine de bütün önlemleri satın aldıktan sonra kendinizi iyi hissetmiyorsanız doktora başvurun. Unutmayın, hiç kimse doktordan çok daha iyi bilemez. Neyiniz olduğunu anlamak için internete bakmak yerine, doktora gösterin.

Hazırlayan; Özlem Akçin (Özlem Keşifte)