Dolar

33,9660

Euro

37,5304

Altın

2.751,81

Bist

9.490,41

Tabiat harikası heyelan gölü Boraboy gölü

Ülkemiz adeta cennetten bir parça. Milli şairimiz Mehmet Akif bir mısraında şöyle sesleniyor: “Kim bu cennet vatanın uğruna olması feda.” Bir karış toprağı hiçbir şeye değişilmez. Yine bir başka mısrasında “Verme dünyaları alsan da bu Cennet vatanı” evet bütün dünyayı önümüze serseler her köşesi kültürel değer, tabiat harikası bir değer ile adeta donatılmış güzel ülkemizin her köşesini gezip görme imkanım oldu. Bazı yerleri birkaç kez görüp derinlemesine beynime ve kalbime nakşettim. Hafızam cennet ülkemizin her köşesindeki kıymeti harbiyesi paha biçilmez tabii güzellikleri ile dolu. Bu tabii güzelliklerden birisi de şehzadeler şehri elma diyarı Amasya’da. Amasya’nın Taşova ilçesi sınırlarında bulunan Boraboy köyünden ismini alan Boraboy gölü ve tabiat parkı gerçekten görülmeyi hak ediyor.

3 Hafta Önce Güncellendi

2024-08-20 21:23:49

Tabiat harikası heyelan gölü Boraboy gölü

Amasya'ya birçok kez gelmeme rağmen bir türlü ziyaret edemediğim ve göremediğim Boraboy Gölü'nü bu kez Sivas Koyulhisar Sugözü köyünden İstanbul'a dönüşte görme bahtiyarlığına eriştim. Boraboy gölünü ilk gördüğümde hemen gözümün önünde Bolu Göynük'te bulunan Sünnet Gölü geldi. Tıpkı ona benziyordu ama burası ondan biraz daha büyük ve farklı yönleri vardı. Uzaktan bakıldığında ormandaki ağaçların yansımasıyla göl yemyeşil görünüyordu.

thumbs_b_c_82e8b1b7b4db976499ca2e5e201c507b

Boraboy Gölü yaklaşık 1050 metre rakıma sahip bir yerdedir. Göl krater gölü olarak bilinmesine rağmen doğru değildir. Bölgede bulunan küçük bir akarsuyun yıkıntıları sonucu önünde oluşan setten oluşmuştur. Göl etrafında bulunan akarsulardan ve göl altındaki kaynak sulardan beslenmektedir. Bölgenin hem egemen kayaç yapısı hem de hemen bölgenin içinden geçen Kuzey Anadolu fay hattı gölün oluşumunda etkili olmuştur. Kuzey Anadolu fay hattının oluşturduğu zayıf zon kırık hatları boyunca derine sızan sular, tüf ve anglomeralar üzerinde meydana gelen kütle hareketini kolaylaştırmış ve gölü oluşturan heyelana zemin hazırlamıştır. Heyelanla vadinin tıkanması sonucu Çatağın Deresi'nin sularının birikmesiyle Boraboy gölü oluşmuştur.

009_2023_05_2023_19_Agustos_33_20230819_2_59934494_92011110

Doğu-Batı yönünde uzanan bir vadide yer alan gölün uzunluğu 900 metre, genişliği 300 metre derinliği ise 25 metre civarındadır.
Karadeniz'in yeşillikleri içerisinde yine cennetten bir köşe gibidir Boraboy Gölü. Yeşilin en güzel tonlarını burada görebilirsiniz. Göle dereden gelen suyun yanı sıra, göl tabanında su kaynaması ile de su gelmekte bu sebeple de göl suyu her daim temiz kalabilmektedir. Doğu-Batı yönünde uzanan gölün, kuzey yamaçları çoğunluğu sarıçam olmak üzere, sedir ve iğne yapraklı ormanlar ile çevrilidir. Güney yamaçlarında ise gürgen, kestane ve kayınların çoğunlukta olduğu geniş yapraklı ormanlar yer almaktadır. Gölün etrafındaki bu ormanlar sebebiyle gölün rengi zümrüt yeşilidir. İnsanı büyüleyen bu hali aynı zamanda yeşil ormanların sunduğu bol oksijenle göl adeta insanı başka bir dünyanın içine çekmektedir.

amasya-borabay-golu-1483888

Gölün bulunduğu alan, "Boraboy Gölü Tabiat Parkı" içerisinde yer almakta burada ormanlık alan içerisinde konaklamalar için bungalov tipi evler, kafeterya, kamp ve piknik alanları ile doğa yürüyüş yolları bulunmaktadır. Bu şekilde göl etrafı eğlenceli etkinliklerin ve harika bir zaman geçirebilecek bir yapıya büründürülmüştür. Boraboy Gölü ve içinde bulunan tabiat parkı bölgenin önemli bir turizm merkezidir. Tabiat Parkı içerisinde piknik yapabileceğiniz gibi çadır kampta kurabilirsiniz. Benim gölü ziyaret ettiğim anda da yaz sıcağından bunalmış insanlar göl kenarında piknik yapmakta idiler. Bazı insanlar gölün hemen kenarında oluşturulmuş yürüyüş parkurunda yeşilliği alabildiğince ruhlarında hissederek gölün serinliğinde yürüyüş yapmakta idiler. Bazı inanlar da çadır kurarak hem kendilerine hem de çocuklarına güzel bir eğlence oluşturmaya çalışıyorlardı.

009_2023_05_2023_19_Agustos_33_20230819_2_59934494_92011109

Göl içerisinde yunus bisikletleri ile tur atabilir, alanda bulunan yürüyüş parkurlarını kullanarak göle tepeden bakan bir seyir terasına tırmanmanız ve muhteşem manzarayı seyretmeniz mümkün. Ayrıca gölde balık tutmak için uygun noktalar bulunmakta ve gölden oltanız ile gölde bulunan alabalık, yayın, sazan, kızılkanat gibi balık türlerini tutabilirsiniz.

Amasya il merkezine 63 km. Taşova ilçesine 15 km mesafede yer alan yörede “Aynalı Göl” diye de ifade edilen Boraboy Gölü'ne ulaşmak için Amasya'dan ilçe merkezine giden karayolundan Taşova'ya gelmeden sol tarafa Samsun Lâdik istikametine doğru dönmelisiniz. Daha sonra da Boraboy köyü içinden geçerek hafif bir tırmanışla ulaşabilirsiniz. Göl Tabiat Parkı alanı içinde olduğundan tabii olarak alana giriş ücrete tabi. Aracın sınıfına göre bir bedel ödeyerek gölün bulunduğu alana giriş yapıyorsunuz ve eşsiz manzara ile baş başa kalıyorsunuz. Bu eşsiz tabiat harikası gölü görmek için çok sebebiniz var.

Yazan: Önder Güzelarslan

 

Haber Ara