Tarihe seyahat : Dünyanın en iyi Arkeoloji Müzeleri
Müze gezmeyi bir tutku hâline getirenler için dünyanın en iyi 10 arkeoloji müzesini Timetürk okuyucuları için bir araya getirdim.

Oluşturma Tarihi: 2020-11-02 08:35:09

Güncelleme Tarihi: 2020-11-02 08:35:09

İnsanlık tarihinin ve dolayısı ile medeniyetler tarihinin en kolay öğrenebileceği yerler arasında müzeler yer almakta. Birbirinden farklı tarihsel dönemleri hem gezip hem öğrenmenin belki de en kısa yolu arkeoloji müzelerini gezmekten geçiyor. Arkeolojik buluntuların sergilendiği arkeoloji müzeleri hakkında bilgi sahibi olmak ve bu müzeleri tanımak ve buralara seyahat etmek istiyorsanız şimdi hep beraber küçük bir gezintiye çıkalım.

Ulusal Arkeoloji Müzesi - Yunanistan

Dünyanın en büyük Antik Yunan sanatı müzesi olan bu müze Atina'da bulunuyor. Neolitik Dönem 'den Roma Dönemi'ne dek geniş yelpazede bir arşive sahip olan müze, dünyanın en ünlü arkeoloji müzeleri arasındadır. Heykellerin, çanakların, çömleklerin, takıların, fresklerin ve çeşitli aletlerin sergilendiği müze 48 odadan oluşuyor. Paha biçilemez çok sayıda eserin sergilendiği müze 1891'de açılmıştır. Atina gezisi planınızda birkaç saatinizi bu müzeyi gezmek için ayırmalısınız.

British Museum - İngiltere

Londra'da bulunan müze, 1753'te kurulmuştur. Koleksiyonlarıyla ünlü müzede bu koleksiyonlar dört bölüme ayrılmıştır: Eskiçağ yapıtları bölümü, çizimler ve baskılar bölümü, sikkeler ve madalyalar bölümü ile Museum of Mankind (İnsanlık Müzesi) adı verilen etnografi bölümü. Elyazması ve basılı kitap koleksiyonuyla ünlü British Library (Britanya Kütüphanesi) de yine bu müze içinde yer almakta. Anadolu'nun pek çok ünlü eserini, elyazması kitapları burada görünce şaşırmayın.

Irak Ulusal Müzesi - Irak

Kadim Mezopotamya uygarlıklarının 5 000 senelik paha biçilemez eserlerinin sergilendiği müze 1926 senesinde yapılmış. İlk adı Bağdat Arkeoloji Müzesi. Müze, 2003 Irak Savaşı'nda Amerika askeri kuvvetleri tarafından maalesef yağmalanmıştır. 7 Mayıs 2003'te çalınan eserlerin bir bölümü Irak'ta yakalansa da pek çok eser ülke dışına çıkarılmıştır.

İstanbul Arkeoloji Müzesi - Türkiye

Sahip olduğu eser sayısı bir milyonun üzerindedir. Bu yüzden dünyanın en büyük arkeoloji müzeleri arasındadır. Daha müzeye yaklaşırken sergi binasının görkemi göz kamaştırıyor. Osmanlı İmparatorluğu'nun sınırları içinde kalan nerdeyse tüm bölgelere ait arkeolojik eserler bu müzede sergileniyor.

Kahire Müzesi - Mısır

Müze Eski Mısır uygarlığına ait yaklaşık 120 bin esere ev sahipliği yapıyor. Tarihi 19. Yüzyıla uzanan müzenin açılışı 1902 senesinde yapılmış. Mısır gezisi planlayanlar için piramitlerden sonraki ilk rota muhakkak bu müze olmalı.

Pergamon Müzesi - Almanya

Bergama Müzesi olarak da anılır. Berlin'deki Müzeler Adası'ndaki beş müzeden birisidir. Sergilenen eserlerin büyük çoğunluğunu Anadolu'dan, Bergama'dan götürülen eserler oluşturur. Bergama Zeus Tapınağı, İştar Kapısı, Zeus Sunağı, Athena heykelinin beraberinde pek çok Türk çini ve halıları da bu müzede bulunuyor.

Saint Germain en Laye Şatosu Ulusal Arkeoloji Müzesi - Fransa

Taş Devri'nden Orta Çağ'a uzanan yaklaşık 30 000 arkeolojik eser bu müzede sergileniyor. Cam, seramik ve taşlardan tutun; iskelet ve kafataslarına kadar çok sayıda eserin sergilendiği müze en zengin arkeoloji müzelerine örnek teşkil ediyor.

Ulusal Arkeoloji Müzesi - İtalya

Floransa'daki bu müzede Yunan, Roma, Etrüks ve Antik Mısır eserlerine rastlamak mümkün. Müze çok sayıda heykelcik, vazo, mumya gibi koleksiyonlara sahiplik ediyor. İtalya gezisi planınıza dâhil edilmesi gerekli olan yerler arasında bulunuyor.

Hatay Arkeoloji Müzesi - Türkiye

Yaklaşık 36 000 eserin sergilendiği müze, sahibi olduğu mozaik eserlerle dünyanın en büyük mozaik müzesi olarak anılıyor. Neolitik Dönem ‘den Orta Çağ'a kadar çok sayıda medeniyetin eserlerine sahiplik ediyor.

Ankara Medeniyetler Müzesi - Türkiye

Adından da anlaşılacağı üzere Anadolu'da bulunmuş, Paleolitik Çağ'dan bu güne pek çok medeniyetin arkeolojik eserleri bu müzede sergilenir. Bu anlamda Türkiye'de arkeoloji müzelerinin amacına en iyi hizmet eden müzelerden biri olduğu söylenebilir.

Hazırlayan; Özlem Akçin (Özlem Keşifte)