Ülkemiz gerek tesis gerekse lokasyon açısından turizmde sayılı ülkelerden. Tarihi ve tabii zenginliği ile dikkati çeken Türkiye pandemiye rağmen umutlarını turizm açısından korumaya çabalıyor.Doğal güzelliklerin başında ise görülmeye değer göller bulunuyor. Türkiye'de 100'den fazla doğal göl var. Bunların büyük çoğunluğu ise tektonik ve doğal set göller.
Dünyanın en büyük sodalı gölü
Van Gölü, ülkemizin n büyük gölür ve 3.713 kilometrekarelik alanıyla önemli bir turistik bölge. Genişliği 80 kilometre olan gölün ortalama derinliği ise 171 kilometrer.Gölün en önemli özelliklerinden biri de hem tuzlu hem de sodalı olması. Aynı zamanda dünyanın en büyük sodalı gölü. Tuz Gölü'nün yüzölçümü 1300 kilometrekare. Türkiye'nin en büyük ikinci gölü olan göl İç Anadolu'da. Konya ve Aksaray sınırları içerisindeki göl, ülkenin tuz ihtiyacının yüzde 50'sini karşılıyor. Göller Yöresinde yer alan Beyşehir Gölü'nün dört tarafı dağlarla çevrili. Uzunluğu 45 kilometre olan Beyşehir Gölü, Isparta ve Konya sınırlarında yer almakta.
Kaç yerde Dipsiz Göl var?
Bu göl ve mekanlar arasında en dikkati çekenler ise "Dipsiz göl". Aynı isimde pekçok yerde bulunan Dipsiz göller birbirinden farklı ve büyüleyici bir atmosfere de sahip.
İşte çok farklı lokasyonlardaki "Dipsiz Göl" olarak tanımlanan mekanların kısa analizi:
Sivas'ın Dipsiz Gölü şelale destekli
Sivas'ın Doğanşar ilçesinde yer alan Dipsiz Göl Şelalesi özellikle yaz aylarında yerli ziyaretçilerce ilgi görüyor. Sivas'a 82 km, Doğanşar'a 16 km uzaklıkta bulunan şelale, kış aylarında donan sarkıtları ve yaz aylarında yeşile bürünen doğasıyla görülmesi gereken önemli destinasyonlardan. Şelale, gölden gelen suyun yaklaşık 50 metre yükseklikten dökülmesiyle oluşmuştur. Dipsiz Göl ve şelalesi yayla evleri, çeşmeleri, piknik alanları, içerisinde sarkıtları bulunan küçük çaplı mağaraları ve doğal ortamıyla doğaseverler ve piknikçilerin en çok uğradığı mekanlar arasında yer alıyor. Kayalık yamaç üzerinden yaklaşık yüz metre uzunluğa sahip demir merdivenle inilen şelalenin zeminindeki ahşap köprü de buraya gelenlerin dikkatini çekiyor.
Karabük'ün Dipsiz Gölü her mevsim 23 derece
Karabük'ün Safranbolu ilçesinden Kastamonu Araç'a giden yolun devamında yer alan Konarı gölü çok büyük bir göl değil. Bölge halkı arasında Dipsiz Göl olarak adlandırılmış ve en derin yeri 6 metre. Tüm mevsim 23 derece sıcaklığa sahip olan göl, biri sıcak diğer soğuk iki yeraltı su kaynağından besleniyor. Buradaki suyun şifalı olduğu bazı hastalıklara iyi geldiği de dillendiriliyor.Göl çevresi tamamen betonla kaplanarak bir özel işletmeye verilmiş durumda. Restorant ve dinlenme tesisi olarak kullanılmakta. Gölün içinde değişik türde balık ve ördek mevcut. Önceleri içme suyu kaynağı olarak kullanılan, bir dönemde kurutulmaya çalışılan göl, yer altından aldığı su kaynakları sayesinde kurutulamamış ama çepeçevre bir yapı içinde hapsolmuş vaziyette. Gölle ilgili efsane ise şöyle: Yörük beyinin oğlu, yerleşik bir Konarı beyinin kızına aşık olur, Konarı beyi işsiz güçsüz takımına kız vermeyeceğini söyler. Yörük beyi "yabandan kız alınmaz verilmez" karşılığını verir. Aileler gençlerin evlenmesine izin vermez. Kavuşamayacaklarını anlayan gençler göle atlayarak canlarına kıyar.
Kastamonu'nun Dipsiz Gölü "Milli"
Kastamonu'nun görülmesi gereken yerlerinden olan Dipsiz Göl Milli Parkı 90 hektar alanda dev çam ormanlarıyla kaplı. Piknik yapmak için uygun bir alanıda bulunan park adını içerisinde bulunan krater gölünden alıyor.Derinliği ise 40 metreyi buluyor.
Piknik yapmak için önemli bir lokasyon olan Dipsizgöl Milli Parkı'nda doğa yürüyüş parkuru bulunuyor. Ormanlık alan içerisinde bulunan yollar da görülmeye değer.
Milli park içerisinde turistik işletmeler de var. Gözetleme kulesine 2 saatlik tırmanışla çıkabilirseniz dağ manzarası size etkileyici bir ortam sunar. Kışın göl buz tutar.
Ilgaz dağlarının eteğinde Kastamonu merkezine yaklaşık 90 km mesafede, Tosya'ya 22 km mesafede yer alan mekan, Marmara'dan Karadenize gidenlerin kullandığı Karadeniz yolu üzerinden ulaşım sağlıyor. Tosya merkezinden İstanbul yönüne doğru giderken Akbük Jandarma Karakolu'nun bulunduğu kavşaktan sağa dönüp yaklaşık 10 km bu yolu üzerinde ilerlediğinizde milli parka ulaşmanız mümkün.
Yalova'nın Dipsiz Gölü kraterden
Yalova üzerinden Çınarcık'a ardından Teşvikiye yoluyla Erikli Yaylası'nı takip edip Erikli şelalesini geçince Dipsiz Göle ulaşabilirsiniz. Teşvikiye beldesine yaklaşık 10 km. mesafede ve yolu tamamen asfalttır. Kent ormanından 2,5 Km mesafede 530 metre rakıma sahip büyük dipsiz göl (Krater Gölü) ve bu gölden 1,5 Km mesafede 570 metre rakımda olan küçük dipsiz göl çevrelerinde bulunan zengin orman florası ve yaban hayatı yönünden yedi göller bölgesindeki güzellikleri aratmayacak konumda.