Türkiye'nin nadide tatil cennet: Datça
lkemizin hala bozulmamış nadide yerlerinden olan Datça son yıllarda resmen kaçış rotam oldu. Evet evet bozulmamış dedim şükür ki ülkemizde gerçekten hala böyle yerler var. Datça’da onlardan birisi. Salaş mekanları, butik otelleri, loş ışıkları ile sessiz sakin sokakları ile rant peşinde koşulmayan kendi halinde bir cennet diyebilirim.

Oluşturma Tarihi: 2020-10-05 21:50:09

Güncelleme Tarihi: 2020-10-05 21:50:09

 

Datça'nın en büyük özelliği Ege denizine bir burun şeklinde uzanmasıdır. Böylelikle Datça'nın bütün koyları açık denizin tertemiz sularına sahiptir. Açık deniz dedim tertemiz dedim tabi hal böyle olunca denizi Muğla'nın diğer yerlerine göre bir nebze soğuk olabiliyor.

Datça Nerede

Datça Ege bölgesinde bulunan Muğla'ya bağlı bir ilçedir. Karadan sadece Marmaris'le bağlantısı vardır

Datça'ya gitmeden önce bilmeniz gerekenler

*Datça'nın yolları bol virajlıdır, araç kullanıyorsanız dikkatli olmanızda fayda var.

*Deniz ayakkabısı götürmeyi unutmayın. Koylarının çoğu taşlık, siz gerekli tedbirlerinizi alın ki tatiliniz pişmanlıkla geçmesin.

*Yaz mevsiminde gidiyorsanız mutlaka yanınızda sinek ilacı bulunsun.

*Şnorkel veya deniz gözlüğünüz yanınızda olsun. Datça koylarının dibi adeta görsel şölen.

*Hemen karşı tarafta Yunan adaları var. Aman dikkat telefon hattınız Yunan hattına geçerse fatura yüklü gelebilir. Hattınızın yurtdışı dolaşım seçeneğini ayarlayın.

Yunan adalarından Simi adası Datça'ya çok yakın 8 km mesafede bulunuyor. Shengen vizenizin tarihi dolmadıysa yanınıza pasaportunuzu da almayı unutmayın. Belki Simi adasında bir gününüzü geçirip yada bir akşam yemeği yiyip dönebilirsiniz.

Datça'dan Bunları Yapmadan Dönmeyin*Datça'nın tertemiz koylarında dibi görünen sularında denize girmeden dönmezsiniz sanırım.

*Aracınız varsa bir gününüzü sadece koyları gezmeye ayırın. Büyüklü küçüklü bir sürü koy ile karşılaşacaksınız.

*Eski Datça taş sokaklarında gezinti yapın, mis gibi begonvil çiçekleri size eşlik edecekler.

*Ballı bademli dondurmasının tadına mutlaka bakın, ben keşfettiğim gezim boyunca her gün yemiştim.

*Bir gün batımınızı Datça'nın en uç noktasına doğru bir konumda olan Knidos antik kenti'nde yapın. Yanınızda keyifli atıştırmalıklarınızı götürmeyi unutmayın.

Datça Koyları

Datça, işletmelerin el koymadığı sakin büklerin diyarı. Büyüklü küçüklü fazlasıyla koya sahip olan Datça'nın hadi gelin bir de koylarını inceleyelim. Aracınızı ara sokaklara park edin koşun Datça büklerinin serin sularına.

Palamutbükü

Datça'nın en çok bilinen en popüler koyu olan Palamutbükü ile başlayalım bükleri anlatmaya. Burası diğer büklere göre daha geniş bir alana sahip. Palamutbükü konaklama, market, restaurant gibi ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz tercih edilen bir bük. Datça'da genel olarak fazla büyük otel konaklamaları olmadığından dolayı burada da butik ve pansiyon tarzı konaklama seçenekleri bulabilirsiniz. Denizi çakıl taşından oluşuyor ama mis gibi pırıl pırıl bir berraklığa sahip.

Hayıtbükü

Palamutbükü'nden bir tık küçük bir bük. İki tarafı tepelik olduğundan dolayı rüzgarsız olma özelliği var. Çocuklarınızla rahatlıkla tatil yapabileceğiniz bir ortama sahip. Diğer büklerde olduğu gibi isterseniz şezlong kiralayın isterseniz de bir kenara havlunuzu serin.

Ovabükü

Ovabükü Hayıtbükü'ne ve Palamutbükü'ne göre daha küçük ve daha da sakin bir bük. Hemen sahilde yer alan restoranlarıyla akşam yemeği için gönlünüzü feth edecek. Ovabükü'nde pansiyon, apart tarzı konaklama yerleri de rahatlıkla bulabilirsiniz. Sakin ve sevdiklerime zaman ayıracağım bir tatil istiyorum diyorsanız Ovabükü'nü tavsiye ederim.

Kızılbük

Kızılbük Datça'nın işletmesi olmayan koylarından birisi. Tamamen doğal olan koya günübirlik deniz keyfi için gelebilirsiniz. Ayrıca turkuazın bindir tonunu görebileceğiniz manzarasını tepeden izlemeden ve fotoğraf çekilmeden dönmeyin.

Kargı Koyu

Merkeze en yakın koylardan birisidir. Kalabalığa yakın olunca koyun kalabalık olması da tabi kaçınılmaz oluyor. Bütün gün değil de birkaç saat denize girip çıkayım derseniz ya erken saatleri yada akşam saatlerini öneririm.

Karaincir Plajı

Datça'nın nadir kumsal plajlarından birisi. Denizi hem çok soğuk değil hem de kumsal hem de sığ olduğu için gayet keyifli bir plaj. Bu özelliklerinden dolayı da oldukça fazla tercih ediliyor. Özellikle çocuklu ailelerin en rağbet gösterdiği Datça plajı. Pansiyon, site ve işletmeleriyle diğer plajlara ve büklere göre daha aktif bir yer. Datça'nın girişine yakın bir konumda yer alıyor.

Knidos Antik Kenti

Knidos antik kenti Ege denizine uzanan burunun en uç noktasında yer alıyor. Datça'nın en uç noktası diyebiliriz. Ege ve Akdeniz sularının birleşme noktası olarakta biliniyor. Antik kent öyle güzel bir konumda ki asırlar önce nasıl güzel bir yere yaşam kurmuşlar dedirtiyor. Benden özel bir tavsiye, gün içerisinde bükleri gezin dolaşın güneşi burada batırın. Denize doğru olan gün batımlarını siz de benim gibi seviyorsanız buraya mutlaka şans vermelisiniz.

Datça'dan Bunları Alabilirsiniz

Buralara kadar gelmişken meşhur Datça bademi ve balı almadan dönmeyin derim. Benim dolabımda hala oranın bademi var, arada bir ağzıma atarım gözlerimi kapatıp birkaç saniyeliğine oralara giderim. Hazır Ege taraflarındayken zeytinyağı ve zeytin de almanızı öneririm. Keyifli alışverişler.