Hemen her insan belli bir durum ya da olay karşısında korku (fobi) yaşayabilir.Bu karanlık ortamda kalma korkusu olabileceği gibi, örümcekten korkma, yüksek sesten korkma, yalnızlıktan korkma ya da mezarlardan korkma gibi çok değişik şekillerde olabilmektedir.
Seyahata çıkmak için can atılırken önümüze seyahatin vazgeçilmez parçası uçaktan korkma da ayrı bir sorun olabilmektedir.
Uçuş fobisi nedir?
Uçuş fobisi, kişilerde görülebilen uçuş korkuları için kullanılmaktadır. Kimileri için uçmayı düşünmek bile gerginlik verici bir durum ve uçuş fobisi, panik atak ile birleştiğinde tehlikeli durumlara neden olabilir. Uçuşla ilgili korkular için psikiyatristler yardım edebildiği gibi uçuş korkusu olan insanlar bu korkularını kendi başlarına da zaman içerisinde yenebilirler. Bunun yanı sıra uçuş fobisi olan ve hiçbir şekilde hava ulaşım aracı kullanmayan kişiler de mevcuttur. Uçuş fobisi söz konusu olduğunda birçok yere seyahat etmek çok zorlaşır. Bu nedenle uçuş fobisinin tedavisinde uzmanlar, çeşitli tedavi yöntemleri üzerinde çalışmaktadır.
En güvenli yolculuk ama...
Uçuş fobisine aviofobi denir. Uçağa binmekten korkmak, çocukluktan gelebileceği gibi çeşitli etmenlerin tetiklemesi sonucunda kişinin yetişkinliğinde de oluşabilmektedir. Yapılan araştırmalara göre uçak seyahati, can kaybı oranının en az olduğu ulaşım biçimidir. Bu nedenle gereksiz korkular arasında yer alan uçak fobisi ile ilgili bilgiler edinerek uçuş korkusuna neden olan bu psikolojik rahatsızlık alt edilebilir.
Peki neden kaynaklanıyor?
Uçuş fobisi, uçma eylemi ya da düşüncesine karşı belirli bir şiddet seviyesinde bulunan ve tekrarlayan korku düşüncesine denir. Uçma düşüncesi kafada belirdiği an, bir çeşit anksiyete durumu meydana gelir ve kişi, bu durumu çeşitli nedenlere bağlayabilir. Şiddet seviyesi arttıkça anksiyete panik atağa dönüşerek kişinin bilinç dışı davranmasına da sebep olabilir. Uçuş fobisi, birçok dış etkenin bir araya gelerek oluşabileceği gibi tek bir travma sonucunda da ortaya çıkabilen bir korkudur. İnsan, uçmaktan korkarak dünyaya gelmez. Bu korku daha sonradan kişiliğine eklenir. Bu durum da psikiyatristlerin yardımı ile tedavi edilebilir.
Neler yapılabilir?
Uçak ile seyahat etmekten korkan kişiler, bu alanda uzman psikiyatristler tarafından hipnoz gibi yöntemlerle tedavi edilebilmekte. Uçuş fobisinin şiddeti çok yüksek olabilir ve bu tür durumlarda tanı, teşhis ve tedavi önemlidir. Genellikle bu korkuyu taşıyan insanların, korkularını yenmeden önce uçak seyahatine çıkmaması önerilir. Hayat standartlarınızı düşüren bu korkuyu yenmek istiyorsanız bu alanda uzmanlaşmış birçok psikiyatristten yardım almanız daha rasyonel olacaktır.
Yüzleşme sağlanabilir mi?
Fobi durumu hastalık olarak algılanmadığı için tedavi olma isteği çok nadir görülse de fobiler için de tedavi yöntemleri var. Fobi tedavileri genellikle hem ilaç ile hem de psikoterapi ile yapılır. İlaç tedavi kendi başına yeterli olmadığı için genellikle bu iki tedavi yöntemi aynı anda uygulanır. İlaç tedavisi için antidepresan ilaçlar kullanılır. Fobi tedavisinde sıklıkla başvurulan yöntemlerden biri de kişinin korkusuyla yüzleşmesinin sağlanmasıdır.