Ucuza gitti! Yassıada nasıl 'hayalet ada' oldu?
27 Mayıs 1960'taki askeri darbenin ardından idam edilen Başbakan Adnan Menderes'in yargılandığı Yassıada, 2020'de 'Demokrasi ve Özgürlükler Adası' adını alarak açık hava müzesi ve kongre merkezi olarak kullanılmaya başlandı. Adanın şimdiki hali ise 'hayalet ada'yı andırıyor.

Oluşturma Tarihi: 2024-06-23 13:02:09

Güncelleme Tarihi: 2024-06-23 13:11:18

Sabah gazetesi yazarı Melih Altınok, eski adı Yassıada olan "Demokrasi ve Özgürlükler Adası"nın son halini yazdı...

HİÇBİR EKSİĞİ OLMAYAN HAYALET ADA

Dün Yassıada'nın yakınından geçtim. Adaya en son 2014'te 27 Mayıs'ın yıldönümünde televizyon programı yapmak için gitmiştim. Harabe hâlindeydi. Derme çatma iskeleden programın yapılacağı salona giderken çalı çırpının içinde zor ilerlediğimizi hatırlıyorum.
Yassıada çok değişmiş. Büyük bir otel, konferans salonları, cami yapılmış. Hiçbir eksiği yok.

Ancak yıllarca çürümeye terk edilerek hatırası unutturulmaya çalışılan Yassıada şimdi de hayalet adayı andırıyor. Ne önünde bir tekne ne de karada yürüyen birilerini gördüm.

Basında yer alan haberlere göre Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, yap-işlet-devret modeliyle işlettiği Yassıada'yı 2023 yılında Kültür Bakanlığı'na iade etmiş. Ada daha sonra işadamı Abdurrahim Albayrak'ın şirketine yıllık 4.2 milyon liraya 20 yıllığına kiralanmış.

Ucuza gitmiş. Günlük 11 bin TL.

Öyle ya, Boğaz trafiği TEM'den farksız, turist tekneleri yanaşacak iskele bulmakta zorlanıyor, adalar tıklım tıklım. Yassıada cıvıl cıvıl olabilir.