Dolar

34,2952

Euro

37,4803

Altın

3.027,36

Bist

8.618,57

Ülkelere 'can suyu' olan nehirler

Sadece kaynaklık eden ülkeleri değil, geçtikleri tüm toprakları bereketlendiren nehirler ekonomik ve turistik yönden de çoğu ülkeye can suyu olmaktadır

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-05-29 00:04:15

Ülkelere 'can suyu' olan nehirler

Dünyanın öyle nehirleri var ki sadece doğup, büyüyüp, döküldükleri yerleri değil geçtikleri bütün bölge ve ülkeleri de canlandırmaktadırlar. Hem ticari, hem turistik yönden gezilip görülmeye değer bu nehirlerden ülkemizde de bulunmakta.

Ülkelere can veren dünyanın belli başlı hacimli nehirlerini sizler için derledik.
İşte ülkeleri "can suyuyla" birbirine bağlayan ve muhtaç kılan nehirlerden bazıları:

tuna

Tuna Nehri: Almanya'nın güneyinde Kara Orman bölgesinde Donaueschingen kasabasında Brigach ve Breg nehirlerinin birleşmesiyle meydana gelen Tuna Nehri, 801.463 kilometrekare lanıyla Volga Nehri'nden sonra Avrupa'nın en büyük ikinci nehri konumunda. Nehir 10 ülkeyi katederek Karadeniz'e dökülüyor.

firat

Fırat Nehri: Ağrı Diyadin'den kaynayan Murat Nehri ve Erzurum Dumludağ'da kaynayan Karasu Nehri'nin kaynaklık ettiği Fırat Nehri; Erzincan, Tunceli, Elâzığ, Malatya, Diyarbakır, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa il sınırını belirledikten sonra Suriye, daha sonra Irak topraklarına girmekte. Irak'ta denize uzak olmayan bir noktada Dicle Nehri ile birleşerek Şatt'ül-Arab'ı oluşturup Basra Körfezi'ne boşalıyor.

ganj

Ganj Nehri: Hindistan'ın kuzey topraklarından ve Bangladeş'ten geçen 2 bin 704 kilometre uzunluğundaki Ganj Nehri; doğuda, Bengal Körfezi'ne doğru akar ve Brahmaputra Nehri ile birlikte Yüzde 75'lik bölümü Bangladeş'a ait olan, 45.000 kilometrekarelik bir delta yaparak körfeze dökülüyor.Hindistan'dan doğan ve Bangladeş'i dolanan nehir Hint okyanusunda son buluyor.

meko

Mekong Nehri: Çin'de doğan ve dünyanın 12, Güneydoğu Asya'nın 7'nci en uzun nehri olarak bilinen Mekong Nehri; 4.900 kilometrelik uzunlukta ve 810.600 kilometrekarelik alan üzerinde bir bölgeden gelen sular bu nehirde toplanmakta Myanmar, Tayland, Laos, Kamboçya ve Vietnam ülkelerini geçerek Güney Çin Denizi'ne yani Pasifik Okyanusu'na dökülmekte.

AMAZON

Amazon Nehri: Güney Amerika'nın yaşam kaynağı Amazon Nehri,Büyük Okyanus'a 160 kilometre mesafede, Peru'daki And Dağları'nın doruklarından doğuyor ve Atlas Okyanusu'na dökülüyor.Peru, Kolombiya, Brezilya, Bolivya, Ekvador, Venezuela ülke topraklarında havza oluşturmaktadır.

mis

Mississipi Nehri: Kuzey Amerika'nın en uzun nehri olarak bilinen Mississipi Nehri'nin yüzde 98'lik kısmı ABD'de bir kısmı Kanada sınırları içinde akıyor. Kolları Missouri ve Jefferson nehirleriyle birlikte toplam uzunluğu 6.275 kilometreye ulaşmakta.Minnesota eyaletinin kuzeyindeki Hasca Gölü'nden doğar. 6000 kilometre yol kat ederek Atlas okyanusunda bulunan Meksika Körfezine dökülür.

nil

Nil Nehri: Afrika'nın bir nevi can suyu konumundaki Nil nehri,dünyanın en uzun nehri.Uzunluğu 6.650 km. Havzası Afrika kıtasının onda birini kaplıyor. Güneyden kuzeye doğru akar ve üç ana kolu var: Beyaz Nil Nehri, Mavi Nil Nehri ve Atbarah Nehri. Nehrin en uzaktaki kaynağı Burundi'deki Doğu Afrika Göller Bölgesi'ndeki Kagera Nehri olarak doğar ve Tanzanya, Ruanda ve Uganda sınırlarını oluşturarak Victoria Gölü'ne katılmaktadır.M ısır, Sudan, Burundi, Ruanda, Kongo, Tanzanya, Kenya, Uganda ve Etiyopya'dan geçer.Akdeniz'e dökülür

SON VİDEO HABER

Ömer Öcalan: 'İslam hukukuna da varız, modern hukuka da...'

Haber Ara