Yavru vatan : Kuzey Kıbrıs Gezi Rehberi (Kapsamlı)
Yavru vatanı merak edenler ve orada bir ülke var uzakta diyenler buyursunlar: Sizin için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gezi rehberi yazdım!

Oluşturma Tarihi: 2020-10-18 10:48:17

Güncelleme Tarihi: 2020-10-18 10:48:17

Kimisi tatile gider anlatır, içiniz gider. Kimisi öğrenciliğini burada yapmıştır ve öve öve bitiremez, yine içiniz gider. Bazıları da askerliğini burada yapmıştır ama size tatil yapmış gibi anlatır, daha da içiniz gider! Eh, eğer hala gitmediyseniz de size gitmek düşer. “O değil de insanları çok tatlı insanları,” diyenlerden biri olmak istiyorsanız işte size Kıbrıs gezi rehberi!

Genel Bilgiler

Kuzey Kıbrıs Tarihi

Bilindiği üzere Kıbrıs, Türkiye ve Yunanistan arasında epey gerilimlere sebep olmuş veya bu gerilimlerin tam ortasında kalmıştır. 1960 yılında Büyük Britanya'dan ayrılan ada – ülke Kıbrıs Cumhuriyeti olarak anılmaya başlamıştır. Ancak olaylar 1974'te Yunanistan'ın adaya asker çıkarması ile birlikte başladı ve bugüne değin da bu gerilim hiç durmadı. Türkiye'nin karşı hamle olarak asker çıkarması, kuzeyde bir Türk cumhuriyeti'nin kurulması, çeşitli arabulucuların araya girmesi, Ayşe'nin tatile çıkması, derken, bugün adada iki tane Cumhuriyet bulunmaktadır. Türkiye dışındaki bütün devletler adayı Kıbrıs Cumhuriyeti olarak isimlendirmekte ve Türkiye'yi işgalci olarak görmektedir. Yalnızca Türkiye, Kıbrıs Türk Cumhuriyeti adıyla kuzeyi bağımsız bir devlet olarak tanımış ve adanın iki parçaya ayrıldığını Kabul etmiştir.

Kıbrıs Nerede Kalır?

Kıbrıs, Akdeniz'de, Antalya ile Mersin'in karşısına denk geliyor. 5 tane birbirinden güzel şehre sahip: Lefkoşa, Girne, Gazimağusa, Maraş ve İskele. Ülkenin başkenti Lefkoşa'dır ve en çok turisti de Lefkoşa'yla birlikte Girne almaktadır.

Kuzey Kıbrıs Para Birimi ve Ekonomi

KKTC, yalnızca Türkiye tarafından tanınan bir devlet olduğundan bütün ekonomik ilişkilerini de Türkiye ile sürdürür. Para birimi olarak Türk Lirası'nı kullanırlar. Ekonomisi büyük oranda turizm ve eğitim üzerine kurulmuştur. İthalat ve ihracat gibi işler de Türkiye üzerinden yapılmaktadır.

fus

2017'de yapılan son sayımlara göre KKTC'de 350 bin civarından insan yaşamaktadır. 61 binlik nüfusuyla en kalabalık şehri başkent Lefkoşa'dır.

Hava Durumu ve İklim

Kıbrıs, Akdeniz bölgesinde olduğu için burada Akdeniz iklimi görülmektedir. O yüzden yılın her mevsimi gönül rahatlığıyla buraya gidebilirsiniz. Kışları az soğuk olur. Ağustos ve Temmuz aylarında sıcaklık çok fazla olur. Hatta bu zamanlarda da deniz suyu da öyle bir ısınır ki “Biraz serinleyeyim,” diyerek denizden çıkma vakaları görülebilir. Keyifli ve dengeli bir tatil yapmak isteyen seyahat severler Mayıs, Haziran ve Eylül, Ekim aylarını tercih edebilirler.

Kıbrıs'a Nasıl Gidilir ve Kıbrıs'ta Nasıl Gidilir?

KKTC global alanda tanınmadığı için, buraya sadece Türkiye'den gelen uçaklar ulaşabilir. Hava yolu en çok tercih edilen yoldur. Bununla beraber Kıbrıs tatil fırsatları uçak dahil fiyatlarıyla satıldığı için uçakla buraya ulaşmak da zaten uygundur. Ancak isterseniz Alanya, Taşucu ve Mersin'den buraya düzenli şekilde feribot seferleri yapılmaktadır. Bu sayede keyifli bir deniz yolculuğu geçirebilirsiniz. Ülkeye giriş yaptığınızda gümrükten geçmekte hiçbir sıkıntı yaşamazsınız. TC kimlik kartınızla dilediğiniz gibi ülkeye girip çıkabilirsiniz. Ancak yine de bunun bir turist vizesi olduğunu unutmayınız. Maksimum kalma limitiniz 90 gündür.

Kıbrıs ulaşım konusunda özellikle toplu taşımada sıkıntı yaratan bir memleket. Oldukça seyrek toplu taşıma saatlerine sahip. O yüzden toplu taşıma dışındaki alternatiflere yönelmek durumunda kalıyorsunuz. Örneğin havaalanından giriş yapıyorsanız, taksi tutma veya araba kiralamak zorunda kalabilirsiniz. Trafik ters şeritten aktığı için araç kullanırken dikkat etmenizde fayda var.

Kıbrıs'ta Nerede Kalınır?

Turizm en önemli ekonomik kaynaklardan biri olduğu için Kıbrıs otelleri size aradığınız her şeyi – ve esasında bir çok durumda daha da fazlasını – sağlayacaktır. Bununla beraber günlük ya da haftalık daire de kiralayabilirsiniz. Konaklama için gecelik harcamalar 180 TL'den başlamaktadır. Bu fiyat şehirden şehire farklılık gösterir tabii ki. Havuzu olsun, kahvaltısı olsun, ortalama bir otelde kalmak istiyorsanız, gecelik en az 500 TL'yi gözden çıkarmanız gerekiyor. Bu fiyatlar sizin ihtiyaçlarınız – ve hayal gücünüz – ölçüsünde bir hayli enteresan noktalara ulaşabilmektedir. Ancak ne olursa olsun, Kıbrıs'ta nerede kalınır sorusu için her bütçeye göre bir cevap vermek mümkündür.

Kıbrısta' Ne Yenir?

Yemek konusunda Kıbrıs'ta kendinizden geçebilirsiniz. Hele bir de deniz mahsüllerini ve Akdeniz mutfağını seviyorsanız, hiç vakit kaybetmeden gitmenizi öneririm. Gerek Türk mutfağından gerekse Rum mutfağından epeyce etkilenmiştir. Kıbrıs'ın meşhur iki yiyeceği vardır: Molehiya ve Kolokas. Molehiya esasında bir ottur ve nane, reyhan ve bambu karışımında bir tadı, kokusu, görüntüsü vardır.  Özellikle etli yemekleri yapılır. Kolokas ise esasında bir patates türüdür, ancak bildiğimiz patatesten daha tatlıdır. Fiyatlar ortalama olarak 2 kişi için minimum 120 TL'den başlar.

Kıbrıslılar damak tatlarına epey düşkün insanlar. O yüzden gittiğinizde şeftali kebabı, pilavuna, çeşit çeşit reçel, macun, cacık, zeytin ve humus yemeyi ihmal etmeyin. Bu yazdıklarımı bilhassa öyle bir yaparlar ki tabak tabak yemek istersiniz ve bir bakmışsınız, bütün bir tatili yiyerek geçirmişsiniz.

Kuzey Kıbrıs Gezilecek Yerler

Nerden başlasam bilmiyorum ki... Coğrafi stratejik konumundan dolayı, tarihte tam bir arzu nesnesi olmuştur Kıbrıs ve burdan pek çok kültür gelip geçmiştir. Hepsi de geriye birşeyler bırakmışlardır. Bu yüzden Kıbrıs turistik yerler açısından bir hayli zengindir. Ben yine de yapabildiklerimi sizin için sayayım:

Batık Gemi Müzesi

Girne'deki bu müzede tek bir batık gemi var ve esasında bu da size yetiyor. Zira bu gemi tam olarak 2300 küsür senelik bir gemi. 60'lı yılların sonlarında öncelikle sünger avcıları tarafından rastlanan bu geminin 2000'den fazla parçası bu müzede sergilenmektedir. Kıbrıs seyahati yapacak olan herkesin burayı görmesi gerekiyor.

Bellapais Manastırı

Girne'de tarih biter mi? Bitmez. Bu manastır 1158 ve 1205 seneleri arasında inşa edilmiş. Bu manastır da Kudüs'ün Araplar tarafından işgalinden sonra adaya gelen rahiplerin eseridir. Ayrıca, bu sıralarda konser salon olarak kullanılmakta olan de salonu bulunur.

Saint Hilarion Kalesi

Girne'de meşhur Beşparmak Dağları'nın üstündeki üç kaleden biri de Saint Hilarion Kalesi. Vakti zamanında Saint Hilarion adlı bir aziz, Arap işgalindeki Kudüs'ten buraya gelir ve bu manastırda yaşamaya başlar. Daha sonraki senelerde özellikle Araplara karşı gözetleme yapabilmek için kullanılan bu kale, adayı Venedikliler ele geçirdikten sonra terk edilmiştir.

Othello Kalesi

Kalenin tarihi 14. Yüzyıla dayansa da ismi görece olarak yenidir. Gazimağusa'daki bu kalenin tarihi epey kabarık tabii. Bir rivayete göre Leonardo da Vinci de burda bulunmuş ve şehrin savunması için Venedikliler'e öneriler vermiştir. Daha sonra, Kıbrıs'ın İngiliz sömürgesi olduğu senelerde kaleye, Shakespeare'in meşhur tragedya kahramanı, Othello'nun adı verilmiştir.

Mevlevi Tekke Müzesi

Ortaçağ'dan, Rönesans'tan kalma kaleleri bir kenara bırakalım. 50ler'den sonra müzeye dönüştürülen bu tekke 17. Yüzyılda Osmanlılar'dan kalma. İlginç ama Lefkoşa'nın Girne Caddesi'nde bulunuyor. Semahane, türbe, derviş odaları, mutfak ve misafir odaları bulunur. Müzede ise mevlevi giysileri, müzik aletleri ve etnografik malzemeler sergilenmektedir.

Barış ve Özgürlük Müzesi ve Anıtı

Girne'nin bir tutam batısında kalan bu müze hemde bir anıt. Zira, 1974'teki Barış Harekatı sırasında askeri üs olarak kullanılırken buraya isabet eden bir roketatar mermisi askerlerimizi şehit ediyor. Müzede hem şehit askerlerimize hem de harekata ilişkin bilgilere ulaşabilirsiniz.

Büyük Han

Bu, hem han hem de kervansaray olan güzide binamızın soyu 16. Yüzyıla dayanmaktadır. Vakti zamanında – ve muhtemelen hala – Lefkoşa'nın ve tabii ki Kıbrıs'ın en büyük şehir içi ticaret hanıydı. Kıbrıs'a gelen tüccarların önemli bir kısmını misafir etmişliği varmış.

Namık Kemal Zindanı

Gazimağusa'daki bu zindan, Venedik Sarayı'nın avlusunda yer almaktadır. 1873 – 76 seneleri arasında Vatan Yahut Silistre oyunundan ötürü Namık Kemal buraya sürülmüş ve burada tutulmuştur.

Karpaz Milli Parkı

Bu park hemde adanın en batısında bulunan bölgedir. Mersin'e olduğu kadar Suriye'ye de yakındır. Müthiş bir denize ve doğaya sahiptir. Yolunuz düşerse mutlaka ziyaret ediniz. Yüzünüzün gözünüzün huzur dolacağının garantisini veriyorum.

Girne Kalesi

Şehirle iç içe muazzam bir kale. İnsanın gerçekten de hayret ettiği bir yer. Tarihi 7. Yüzyıla ve Bizanslılara kadar uzanmaktadır. Muhtemelen Kıbrıs'ın sahibi olduğu en eski yerlerden birisidir. Tarih boyunca, stratejik konumundan ötürü, bir hayli önemli bir yer olarak kabul edilmiştir ve Kıbrıs'ın incisi olarak anılır.

Kuzey Kıbrıs Hediyelik Eşya

Eh, o kadar gezip gördük, eşe dosta hediye almazsak olmaz. Dünyaca ünlü bir çok giyim markasının ürünlerini de uygun fiyatlara bulabilirsiniz. Ancak daha yerel lezzetler peşindeyseniz, size hellim peynirini öneririm. Hellim, anavatanı Kıbrıs'ta yenirse, oradan da alınır. Çeşit çeşit el işi danteller, onların yanına bademli gül suları ve bir çok meyve reçeli alabilirsiniz.

Kıbrıs'ı dilim döndüğünce siz sevgili Timetürk okuyucularına anlatmaya çalıştım! Artık size de gidip keyfini çıkarmak düşer. Şimdiden güzel yolculuklar!

Hazırlayan : Özlem Keşifte