10 bin Türk depremzede Almanya'dan dönmedi
Almanya'nın, 6 Şubat depreminden sonra 'üç aylık kolay vize' ile aldığı 10 bin depremzede, vizeleri bittiği halde dönmediği iddia edildi.

Oluşturma Tarihi: 2024-10-07 14:48:58

Güncelleme Tarihi: 2024-10-07 14:51:44

Türkiye'de geçen yıl yaşanan 6 Şubat depremlerinin olumsuz etkisi Almanya'daki Türk vatandaşlar üzerinde sürüyor.

Sözcü'nün Alman basınından aktardığı habere göre Almanya'daki Türkler'in, depremde zarar gören yakınları "hızlı ve kolay üç aylık vize" ile getirilirken, 10 bin depremzedenin vizelerinin çoktan bittiği halde geri dönmedikleri ortaya çıktı.

Deprem vizesi ile yakınlarının yanına gelenlerin, farklı nedenlerle iltica taleplerinde bulunduğu iddia edildi.

Berliner Morgenpost gazetesine dayandırılan haberde, iltica başvurularının yapıldığı iddia edilirken, yakınlarının yanında bulunan kişilerin farklı yöntemlerle kaldığı belirtiliyor. Bazıları ise, iltica süreçleri devam ederken iş bulup çalışıyor.

Almanya, normalde Türk vatandaşlarının sadece yüzde 10'unun ilticasını kabul ediyor. Depremzedeler ise, hem insani nedenleri hem de siyasi nedenleri öne sürerek kalma çabasında.

VİZELERİ BİTTİ

Üç aylık vizeleri çoktan biten bu kişilerin iltica taleplerinin, "Türkiye, savaş bölgesi değil. NATO ortağı, AB adayı ve güvenli ülke" denilerek reddedildiği, ancak başvuru sahiplerinin mahkemeye gittiği öğrenildi.

Almanya da bu konuda açmaza düşmüş durumda. Bir yandan, sınırlı süre ve insani nedenlerle aldığı kişileri "yasalar gereği" göndermesi gerekiyor, diğer yandan da insani nedenlerden dolayı problemler yaşanmasından, "mağdurların sınır dışı ediliyormuş gibi" görünmesinden endişe ediyor.

10 bin depremzedenin Almanya'ya gelişinin üzerinden bir yılı aşkın zaman geçti ve sorunun çözülmesi artık pek mümkün görünmüyor.

Kaynak: Sözcü