Yıllarca devletin temeli sayılabilecek 4 kurumda (MİT, Emniyet, TSK ve Yargı) örgütlenmesini sürdüren FETÖ'nün TSK yapılanmasında ilginç yöntemler kullanıldığının ortaya çıkarılması aynı zamanda 15 Temmuz sürecinin önemli ipuçlarını barındırıyor.
Büyüteç'te dün FETÖ'nün Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içindeki çalışmalarının ortaya çıkarılan bölümlerinin bir bölümünü açıkladım.
İkinci bölümde ise FETÖ'nün TSK içindeki görev paylaşımıyla ilgili bilgilerden başka bölümleri şöyle aktarabilirim:
EVLENME SORUMLUSU
Müdürler arasından seçilir. Ancak istisna olarak bu görev bazen personelciye verilir. Görevlendirmeler birimin bölge üst sorumlusunca yapılır. Talebinde bulunan öğrenci (TSK personeli), isteğindeki kriterleri sorumlusu olan öğretmene verir. Belirlenen kriterlere göre 'izdivaç mesulü' bir çalışma yapar. Belirlenen adaylar için görüşme ayarlanır. Yaptırılan görüşmede, eğer iki taraf birbirini beğenirse üç kez yüz yüze görüşme sağlanır. Ancak yapılan ilk görüşmede erkek mesleğiyle ilgili kesinlikle bilgi vermez. Evlilik kararı verilmişse devamında bayan telefon hatlarını alır. Erkek ise telefon cihazlarını alır.
Görüşmeler bu şekilde telefonla devam eder. Sonrasında her iki taraf da aileleri ile tanıştırılır. Ailelere bu evlilik şeklini hissettirmemek için mutlaka yalan söylenir. Herhangi bir şekilde tanışılmış gibi hikâyeler uydurularak ailenin şüphelenmesinin önüne geçilir. Evlilik kararından sonra kızın eski tüm bağlantıları temizlenir. Yani, eğer başı örtülü fotoğrafları varsa silinir. Eski telefon hatlarının hepsi iptal edilir. Kullandığı tüm sosyal medya hesapları ile tüm e-posta adresleri silinir. Kadın mutlaka başını açar. Daha rahat giyinmeye başlar. Sonuç olarak her iki taraf da anlaşarak evlilik gerçekleşir.
İzdivaç katalogunda kadınlar, A ve B kategorisinde değerlendirilmektedir. A kategorisindeki kadınlar, subayları seçerler. Bu kadınları imam hatip mezunu olmamaları, babalarını imam olmaması, kendisinin veya babalarının örgüte ait kurumlarda çalışmamaları gibi kriterler mevcuttur. B kategorisindeki kadınlar ise astsubaylar için hazırlanır. Ancak bazen istisnai durumlarda bu kural değişebilir.
ÜMİTÇİ (ARIZA SORUMLUSU)
Örgüt faaliyetlerinden uzaklaşan, gelmesinde gitmesinde sıkıntı olan ancak kazanılabileceği düşünülen öğrenciler (TSK personeli) üzerinde çalışma yapan ve bu kişileri örgüte tekrar kazandıran örgüt üyeleri için kullanılan bir tanımdır. Arızaya düşen TSK personeline özellikle subaylara 'ümit' adı verilir.
GÖZCÜ
Askeri lise ve harp okulundaki örgüt mensubu öğrenciler ile ilgilenen ve her 15 günde bir okul dışında buluşma yapan talebe abisine verilen isimdir.
DOKTOR
Gözcü görevini yürüten birden fazla talebe abisini kontrol ve denetleme görevini yapan örgüt mensupları için kullanılır.
ARAMA TARAMA MESULÜ
Mahrem işlerde faaliyet gösteren tüm sorumlu abilerin evleri rutin olarak belli aralıklarla herhangi bir ani baskına karşı tedbir amaçlı arama yapan genellikle müdür seviyesindeki sorumlu abilere verilen isim.
Adım adım takip
Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesindeki mahrem FETÖ yapılanmasında, öğrenci olarak tanımlanan TSK personelinin tüm hareketleri örgüt tarafından yakından takip edilir. Bu kapsamda elde edilen bilgileri şu şekilde açıklayabiliriz:
DEVİR
Bir askeri personelin tayini başka bir kente çıktığında gideceği yerin sorumlu imamı tarafından mutlaka bilinir. İmamların yaptığı aylık toplantılarda ve resmi atamalarda belirlenen isimler üzerinde çalışmalar yapılır. Her sorumlu kendi birimiyle ilgili bir çalışma yapar. Üst sorumlulardan gelen liste müdürlere ulaştırılır. Müdürler, bu liste üzerinde çalışarak öğretmenlerde bulunan grup sayıları ve öğrenci sayıları göz önünde bulundurularak dağıtım planlaması yapar. Bu plana göre daha askeri personel gelmeden kimle irtibat kuracağı ve hangi grup içinde faaliyet göstereceği belirlenmiş olur. Ayrıca gelen bu personel hakkında istihbari bilgilerde tayin olunan yerdeki müdürlere ulaştırılır. Gelen bu bilgi notuna göre müdürler bir değerlendirme yapar. Gelen öğrencilerin abilerini mutlaka müdürler karşılar, ilgilenir. Daha sonra ise öğrenciler ile müdür yardımcıları ilgilenerek öğretmenler ile irtibatlandırılıp gruplara yerleştirilir.
KOD İSİM
TSK içinde tamamen gizlilik kurallarına riayet edilerek yapılanan örgüt, bu kısımda görevli her sivil ve resmi çalışana 'kod adı' kullanma zorunluluğu getirdi.
MADDİ DESTEK
TSK personeli içindeki örgüt mensuplarından evli olanlardan yüzde 10, bekarlardan yüzde 15 oranında maaşlarından aidat adı altında aylık olarak örgüte verilmek üzere para toplanır. Subaylar, farklı isimler olmak koşuluyla Zaman gazetesi, Sızıntı dergisi gibi geçmişte örgütün yayın organları olan medya unsurlarına abonelik yaptırır.
MİSAFİRHANE
Örgütün mahrem işleri kapsamında sorumlu düzeylerde faaliyette bulunan örgüt mensuplarının buluşmalarını yapmak için kiraladıkları evlerdir. Bu evlerin kira kontratları başka örgüt mensupları üzerine yapılır. Bu mekanların bilgileri müdür ve müdür yardımcıları tarafından bilinir.
İLETİŞİM VE TEKNİK DETAYLAR
TSK içindeki iletişim, büfe telefonları üzerinden yapılır. 2014'ten sonra kriptolu haberleşme programları üzerinden iletişim sağlandı. Birimdeki alt sorumlular Bylock, Facebook, Viber gibi programları kullanırken, müdür konumundakiler 'Shu' adlı özel iletişim programını kullandı.
Yönlendirme
Eldeki verilere göre, örgütün, kontrolü altındaki TSK personelinin hayatının her aşamasını planladığı, bireyleri kendi planları doğrultusunda yönettiği ve yönlendirdiği açıkça görülüyor.
Devleti kontrol altında tutmanın, ancak bu dört kurumu kontrol altında tutmakla başarılacağını hesaplayan ve planlarını buna göre aşama aşama uygulayan örgütün, TSK içinde özel yapılanmasını gün ışığına çıkarılması, bundan sonra atılacak adımların belirlenmesine katkı sağlayacak.
Tolga Şardan / Milliyet