Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında taşeron işçiler konusunda açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan taşerona ilişkin merak edilen açıklamayı yaptı. Bu açıklamanın ardından Erdoğan, taşeron konusu ile ilgili 4 C statüsünde çalışan kişilerin, 4 C'den 4 B'ye taşınacağını ifade etti. 4C statüsünde çalışanların 4B kadrosuna alınacak.. Peki 4 C nedir, 4 C kimleri kapsar? İşte yanıtı...
Erdoğan "Yaklaşık 900 bin çalışanlarımızı ilgilendiren, taşeron işçilerimizle ilgili düzenlemeye değinmek istiyorum. Kamudaki 450 bin ile belediyeler ve il özel idarelerdeki 400 bin işçimiz, çalıştıkları yerlerdeki iktisadi teşebbüslerinde istihdam edilecekler." dedi.
"KOMİSYONLAR TAŞERONLAR ORTADAN KALKIYOR"
Erdoğan, "23 bin mevsimlik işçilerin halen en fazla 5 ay 29 gün olan çalışma süreleri de 9 ay 29 gün'e kadar çıkartılabilecek. Yine kamuda 4C statüsünde çalışan kardeşlerimiz de 4B kadrosuna alınıyor. Böylece kamuoyumuzda uzun zamandır tartışılan bu meseleyi çözmüş oluyoruz. Bu arada komisyonlar, taşeronlar ortadan kalkıyor. Belediyelerde de iktisadi teşekküllerinin görevlisi olarak devam ediyor." dedi.
4 C NEDİR? 4 C KİMLERİ KAPSAR?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, taşeron açıklamasında 4C statüsünde çalışanların 4B kadrosuna alınacağına dair bilgi verdi. Bu açıklamanın ardından 4C'nin tanımı yeniden gündeme geldi ve merak konusu oldu.
Peki 4 C nedir? 4 C kimleri kapsar? İşte yanıtı...
Eski isimleri ile SSK çalışanları şimdiki adı ile 4A, Bağkur olanlar 4B, Emekli Sandığı' na bağlı olanlar da olarak kabul edilmektedir. Devlet Memurları Kanunu'nda 4C'nin (geçici personelin) tanımı yapılıyor.
657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (C) fıkrasının birinci paragrafında geçici personel; bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayanlar şeklinde tanımlanmıştır.
4C GÖREV YERLERİ NELERDİR?
4C çalışanları, Merkez ve taşra teşkilatları, Kamu iktisadi teşebbüsleri hariç olmak üzere bağlı ve ilgili kuruluşlarında, görev yapabilmektedir.
4C'YE NASIL BAŞVURU YAPILABİLİR?
Özelleştirilen kuruluşlarda programa alınma tarihi itibarıyla;
-İş Kanunu hükümlerine tabi daimi veya geçici işçi statüsünde istihdam edilen ve 4046 sayılı Kanunun değişik 22 nci maddesine göre nakil hakkı bulunmayan personelden iş sözleşmesi özelleştirme tarihinden önce kamu tarafından feshedilenler kuruluşları aracılığıyla,
- Özelleştirme tarihinden sonra 2 yıl içinde özel sektör tarafından; kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde sona erdirilenler ise kuruluşları kanalıyla veya bizzat; Fesih tarihini mütetakip 60 gün içerisinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığına başvururlar.