4A nedir? 4A kimleri kapsar?
4 A nedir? 4 A kimleri kapsar? Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın taşeron konusunda yaptığı açıklamalar sonrası 4 C statüsünde çalışan kişilerin, 4 C'den 4 B'ye taşınacağını belirten açıklamalarda bulundu. 4 C ve 4 B'nin yanı sıra 4 A ile ilgili de merak edilenler oldu. Peki 4 A nedir, 4 A kimleri kapsar? İşte 4 A ile ilgili detaylar...

Oluşturma Tarihi: 2017-12-05 16:45:25

Güncelleme Tarihi: 2017-12-05 16:45:25

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan taşeron konusu ile ilgili 4 C statüsünde çalışan kişilerin, 4 C'den 4 B'ye taşınacağını açıkladı.

Peki 4 A , 4 A kimleri kapsar? 4 A'nın yanı sıra 4 B nedir, 4 B kimleri kapsar? İşte 4 C nedir, 4 C kimleri kapsar? İşte 4 A, 4 B ve 4 C ile ilgili tüm merak edilenler bu haberimizde...

4 A NEDİR? 4 A KİMLERİ KAPSAR?

4 A sistemi en iyi şekilde şu şekilde anlatılabilir. Eski sistemde SSK'ya prim ödeyen kişilerdir. Yani 4 A bünyesinde olan kişiler herhangi bir iş yerinde sözleşmeli işçi olarak çalışan kişilerdir. 

4 A kimleri kapsar? 4 A 5510 sayılı yeni yasa sonrası SGK kapsamında yeni düzende SGK kapsamında olanlar 4 A'lı olarak ifade edilmektedir.
 
4 C NEDİR? 4 C KİMLERİ KAPSAR? 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 4C statüsünde çalışanların 4B kadrosuna alınacağına ilişkin açıklamalarda bulundu. Bu açıklamanın ardından 4C'nin tanımı tekrardan insanlar tarafından merak edildi.

Peki 4 C nedir? 4 C kimleri kapsar? İşte yanıtı...

Eski isimleri ile SSK çalışanları yeni adı ile 4A, Bağkur olanlar 4B, Emekli Sandığı'na bağlı olanlar da olarak kabul edilmektedir. Devlet Memurları Kanunu'nda 4C'nin (geçici personelin) tanımı yapılıyor.

657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (C) fıkrasının birinci paragrafında geçici personel; bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayanlar şeklinde tanımlanmıştır.

4C GÖREV YERLERİ

4C çalışanları, Merkez ve taşra teşkilatları, Kamu iktisadi teşebbüsleri hariç olmak üzere bağlı ve ilgili kuruluşlarında, görev yapabilmektedir.

4C'YE BAŞVURU YÖNTEMİ 

Özelleştirilen kuruluşlarda programa alınma tarihi itibarıyla, iş Kanunu hükümlerine tabi daimi veya geçici işçi statüsünde istihdam edilen ve 4046 sayılı Kanunun değişik 22 nci maddesine göre nakil hakkı bulunmayan personelden iş sözleşmesi özelleştirme tarihinden önce kamu tarafından feshedilenler kuruluşları aracılığıyla, özelleştirme tarihinden sonra 2 yıl içinde özel sektör tarafından; kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde sona erdirilenler ise kuruluşları kanalıyla veya bizzat; Fesih tarihini mütetakip 60 gün içerisinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığına başvururlar.

4 B NEDİR? 4 B İLE İLGİLİ DETAYLAR

4A, 4B, 4C ve 4D olmak üzere dört farklı grupta devlet memurları yasasına göre çalışan kişiler bulunuyor. Burada belli başlı farklı kriterler yer alıyor. 4A grubunda çalışan insanların iş garantisi bulunan devlet memurlarını kapsıyor.

Yukarıda bahsedilen devlet memurları yasasına göre, 4A, 4B, 4C ve 4D olmak üzere dört ayrı kategoride çalışan bulunuyor. 4A grubunda bulunan çalışanlar için iş garantisi bulunan klasik devlet memurlarını kapsıyor.

4 A VE 4 B KADRO KİMLERİ KAPSAR?

4 A grubu kadrolar; mesleğe KPSS'nin ardından kurumların kendi özel mevzuatları gereğince gerekli puanı almış adaylar arasında yapılan özel yarışma sınavı ile yardımcı olarak girilen ve yetiştirme döneminin ardından yapılan yeterlilik sınavında başarı gösterilmesi üzerine asıl unvana ataması yapılan kadrolardır. Bu kadrolarda müfettiş yardımcılığı, uzman yardımcılığı, kaymakam adaylığı vb görevler yer almaktadır.

4 B grubu kadrolar ise; kariyer meslek olarak anılan meslekler dışında kalan diğer kadrolar olarak tanımlanmıştır. Bu kadro grubunda mühendis, hemşire, sağlık memuru, teknisyen, veznedar, koruma ve güvenlik görevlisi, ambar memuru, VHKİ vb. kişiler yer almaktadır.

Bu kadrolara ilk defa atanacak personelin KPSS'ye girerek ÖSYM tarafından ilan edilecek KPSS Tercih Kılavuzunda yer alan kamu kurum ve kuruluşlarına ait boş kadrolardan durumlarına uygun olanları tercih etmeleri halinde, puanları ve tercihleri çerçevesinde bilgisayar ortamında yerleştirme işlemleri yapılmaktadır.