'Aç Köpek' ifadesini hakaret saymayan hakim hakkında soruşturma
İstanbul 16. Asliye Mahkemesi, TÜRGEV Başkanı Fatmanur Altun'la ilgili bir habere 2 Ağustos 2018'de 'İslam'la ilgileri yok bu aç köpeklerin' paylaşımını yapan Nazan Demir adlı kişiye açılan hakaret davasında beraat kararı verdi. 18 Mart 2021'de verilen kararın gerekçesinde ise, 'deney ve gözlemle doğrulanabilecek kadar doğru' ifadesi kullanıldı.

Oluşturma Tarihi: 2021-04-02 17:09:07

Güncelleme Tarihi: 2021-04-02 17:09:07

Fatmanur Altun, söz konusu kararı Twitter hesabından, "'İslamla ilgileri yok bu aç köpeklerin' ifadesi hakaret değilmiş. Ayrıca bu ifadenin 'olgusal temeli' varmış. Yani 'deney/gözlemle doğrulanabilecek kadar doğru' bir ifade imiş. 'Öz yurdunda garipsin, öz vatanında parya.' Söyleyecek başkaca da söz bulamıyorum. Çok ama çok üzgünüm" sözleriyle paylaştı. Altun, devamında ise şunu yazdı:

"En üzüldüğüm de kendisinden adalet talep ettiğimiz bir hâkimin, hakareti 'kitabına uydurarak' daha da ileri götürmesi. İdeolojik taassubun ete kemiğe bürünmüş hali bu. Yargı gücüne yaslanan bir zorbalık olması ise cabası. Hala şoktayım."

HSK'dan soruşturma

Öte yandan Fatmunur Altun'un avukatı Sezgin Tunç, konuya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İdari, hukuki ve cezai tüm yolları sonuna kadar kullanacağız" dedi.

HSK 1. Dairesi tarafından, hâkim Günay Güner hakkında soruşturma izni verildi ve olayı araştırması için başmüfettiş görevlendirildi. Müfettişin dava dosyasını incelemesi ve ilgili hâkimin savunmasının ardından HSK'nın soruşturma sonunda karar vermesi bekleniyor.

'Yelloz ve Aç Köpek'

Gazeteci Hilal Kaplan ise, Sabah gazetesinde yayımlanan yazısında söz konusu karara ilişkin eleştiride bulundu. Kaplan'ın ‘Yelloz ve Aç Köpek' başlıklı yazısından ilgili bölüm:

Geçtiğimiz aylarda AK Parti İstanbul Milletvekili Ravza Kavakcı'ya, sosyal medya hesabından "köpek" ve "yelloz" diye hitap eden bir kişi için mahkeme beraat kararı vermişti. Kadın bir hâkimin verdiğini vurgulama ihtiyacı hissettiğim bu kararda "yelloz"un argo nitelikli bir söz olduğu ve kişinin onur, şeref ve saygınlığını rencide edecek boyutta olmadığı belirtilmişti. Köpek sözcüğünü hakaret kabul etmenin ise esas köpek dostlarımıza bir hakaret olacağı iddia edilmişti. Anlayacağınız adeta bize köpek denilirse, dava açmamızın yanlış olduğu ve hatta muhtemelen "Ne güzel dediniz, teşekkürler" dememizi bekleyen bir yargı kararıydı bu.

Dün de öğrendik ki TÜRGEV Yönetim Kurulu Başkanı Fatmanur Altun'un açtığı bir dava için benzer bir karar verilmiş. Altun'a hitaben sosyal medya hesabından şerefsizin biri, "İslam'la alakası yok bu aç köpeklerin" yazmış ve mahkeme beraat kararı vermiş. Altun'un aktardığına göre gerekçede "aç köpek" ifadesinin olgusal bir temeli olduğu, yani "deney ve gözlemle doğrulanabilecek kadar doğru" bir ifade olduğu yer almış.

Şahsen burada yer veremeyeceğim kadar aşağılık ifadeler için ben de hakaret davası açtığımda benzer sonuçlar aldığım için bu kararlar artık beni şaşırtmıyor. Ancak siyaset üzerine yorum yazan bir kadın yazar ya da siyasetle uğraşan bir kadın milletvekili ya da kız çocuklarının eğitimi üzerine emek harcayan bir kadın sivil toplumcu olarak şahsımıza, onurumuza, kadınlığımıza veya insanlığımıza hakaret edilmemesini talep etmenin, edildiği takdirde ise bırakın azıcık bedel ödenmesini, hâkimler tarafından bu kişilerin aklanmamasını beklemek hakkımız değil mi?