Binlerce vatandaşın yakından ilgilendiren af yasası 31 Mart Yerel Seçimlerine haftalar kala Türkiye'nin gündeminden düşmüyor. Geçtiğimiz aylarda daha sık konuşulan fakat bazı kesimler tarafından oluşan tepkiler nedeniyle siyasi kurumlar tarafından rafa kaldırılan af yasası tekrar değerlendirme sürecine giriyor.
TBMM'ye geçen senenin Eylül ayında şartlı indirim ile tutuklu ve hükümlülere af çıkarılmasına dair teklif sunulmuştu. Af yasasına Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit karşı olduğunu bildirirken, Binali Yıldırım teklife olumlu yaklaşmıştı. Af yasası seçime haftalar kala kauoyunda tekrar tartışılamaya başlandı.
YARGITAY BAŞKANI'NDAN YENİ AF YASASI AÇIKLAMASI
Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit geçtiğimiz dönemde af yasası ile ilgili olumsuz tavrını sürdürürken yeni açıklamasında "Yargıtay'ın kurumsal bir görüşü olmasa da ben af çıkarılmasına karşıyım" diyen Cirit, “Daha önce çıkarılan aflara baktığımızda hem hukuki belirsizlik hem de asayiş, toplumdaki huzur ve barışın sağlanması noktasında bazı sıkıntılar ortaya çıkıyor. Belki infaz sistemindeki cezaevinde kalma süresi yüzde 50'lere çekilebilir, daha adil bir çözüm olur. Çünkü cezaevlerindeki yetersizlik herkes tarafından malum' ifadelerini kullandı.
“YARGITAY BAŞKANI'NIN GÖRÜŞ BELİRTMEYE HAKKI YOK”
Af yasası ile igili Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit'in bu açıklamalarına CHP Grup Başkanvekili Engin Altay'dan cevap geldi. Kamuoyunda tartışılan af yasası ile ilgili Yargıtay Başkanı'nın görüş belirtmeye hakkı olmadığını söyeleyen Engin Altay çıkarılması planlanan af yasasının milletin vicdanında karşılığı olması gerektiğini söylerken “Seçime giderken af meselesini gündeme getirmek, siyaseten hem edepsizliktir hem de görevi kötüye kullanmaktır.” dedi.