Marmara Denizi Silivri açıklarında dün meydana gelen 5,8 büyüklüğündeki depremin ardından artçı sarsıntılar sürüyor. AFAD verilerine göre, 5,8 büyüklüğündeki depremin ardından Marmara Denizi'nde 4,1 büyüklüğünde, 144 artçı sarsıntı meydana geldi.
Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen 5,8 büyüklüğündeki depremin ardından çok sayıda artçı sarsıntı kaydedildi.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, dün saat 13.59'da Marmara Denizi Silivri açıklarında oluşan 5,8 büyüklüğündeki sarsıntının ardından artçı depremler sürüyor.
Son verilere göre en büyüğü 4,1 büyüklüğünde, 144 artçı sarsıntı meydana geldi.
- Minaresi yıkılan cami geçici olarak ibadete kapatıldı"
Avcılar'daki D-100 kara yolunun yanında bulunan Hacı Ahmet Tükenmez Camisi'nin bir minaresi, dün meydana 5,8 büyüklüğündeki deprem sırasında devrildi.
Durumun haber verilmesi üzerine olay yerine ambulans, polis ve belediye ekipleri sevk edildi.
Çevrede güvenlik önlemi alan ekipler, yıkılan minarenin enkazını kaldırdı.
Etrafı güvenlik şeridiyle çevrelenerek polis ekiplerince çevrede güvenlik önlemi alınan caminin geçici olarak kapatıldı.
İTÜ'den deprem açıklaması: Durum kritik
Bu arada İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) perşembe günü öğle saatlerinde meydana gelen depremle ilgili açıklama yaptı. Marmara Fayı üzerine üniversitede uzun yıllardır uluslararası araştırmalar yürüten Prof. Dr. A.M. Celal Şengör, İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ziyadin Çakır, Prof. Dr. M. Sinan Özeren ve Dr. Öğr. Üyesi Gülsen Uçarkuş'un değerlendirmeleri kamuoyuyla paylaşıldı. Açıklamada son iki günde meydana gelen iki depremin (4.6 ve 5.8 büyüklüğündeki) tam kilitli Kumburgaz fay segmentinin uç noktasında olmasının durumun kritikliğine işaret ettiği belirtildi. Açıklamada bu durum şöyle açıklandı:
"Deniz tabanında yapılan jeoloji, jeodezi ve sismoloji çalışmaları Kumburgaz fayının çok uzun bir süredir kırılmadığı, kilitli olduğu ve Marmara Denizi'nde olması beklenen depremin üzerinde olacağı düşünülen fay segmentidir. Son iki günde meydana gelen 4.6 ve 5.7 büyüklüğündeki iki depremin tam kilitli Kumburgaz fay segmentinin uç noktasında olması durumun kritikliğine işaret etmektedir. Sismoloji verilerine dayanarak, söz konusu iki deprem ve bunların arasında gerçekleşen artçıların tamamının, aynı mekanik kırılma süreci kapsamında gerçekleştiği sonucuna varılmıştır. Bilimsel göstergelere dayanarak, mevcut sismik aktivitenin dikkatle takip edilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması yönünde hareket edilmelidir."
Dr. Oğuz Gündoğdu: Silivri açıklarında olması tedirgin edici
İstanbul Üniversitesi'nden emekli öğretim görevlisi Dr. Oğuz Gündoğdu da, Silivri açıklarında meydana gelen deprem sırasında Burdur'da olduğunu ve “Biraz tedirgin oldum” diye açıklama yaptığını hatırlattı.
Dr. Gündoğdu, tedirginliğinin depremin Kuzey Anadolu Fay hattının tam üzerinde ve ‘Doğru atımlı' mekanizma çözümünden kaynaklandığını anlatırken, “Son deprem tekrar aynı yerde oldu. Mekanizması biraz farklı olmakla beraber o da aynı. Tabii bu tedirginliğimi de arttırdı” dedi.
Gündoğdu, beklenen olası Marmara Depremi için öncü olup olmadığına karar verebilmek için artçı sarsıntıların seyrini izlemek gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Üşümezsoy, 5.8 depremi yorumladı
Prof. Dr. Şener Üşümezsoy da, İstanbul'da Silivri açıklarında meydana gelen 5.8'lik depremi yorumladı. Üşümezsoy, 5 civarında artçıların olabileceğini belirtti. Üşümezsoy, "Silivri çukurunda daha büyük deprem olmaz. Ancak diğer tarafta Kumburgaz'a çukurunda bir deprem olursa o 6.5 büyüklüğünde olabilir" dedi.