AFAD'dan Filistin'e yardım açıklaması
Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı, Türkiye'nin, Filistin'e personel, tıbbi malzeme, battaniye ve gıda kolisi ulaştırmaya devam ettiğini bildirdi.

Oluşturma Tarihi: 2023-10-25 15:23:23

Güncelleme Tarihi: 2023-10-25 15:33:45

AFAD'dan yapılan açıklamada, Türkiye'nin her zaman ve her koşulda mazlumun yanında olduğu belirtilerek, AFAD koordinasyonunda yürütülen insani yardım çalışmaları kapsamında Filistin halkına personel, tıbbi malzeme, battaniye ve gıda kolisinin ulaştırılmaya devam ettiği aktarıldı.

Son olarak Milli Savunma Bakanlığına ait 2 kargo uçağının bugün saat 10.10'da ve 12.20'de Ankara Etimesgut Havalimanından kalkış yaptığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Cumhurbaşkanlığına ait bir uçak ve Milli Savunma Bakanlığına ait 9 kargo uçağı ile bugüne kadar toplamda, AFAD, Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılaydan 32 personel, 5 bin battaniye, 12 bin 600 yardım kolisi, 115 ton tıbbi malzeme ve 232 jeneratör bölgeye sevk edildi. Milletimizden aldığımız güçle, bölgedeki temel ve öncelikli ihtiyaçların karşılanması amacıyla çalışmaya devam edeceğiz."

AFAD VE KIZILAY BAŞKANLARI KAHİRE'DE

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Okay Memiş ve Türk Kızılay Genel Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç beraberindeki heyetlerle Gazze Şeridi'ne gönderilecek insani yardımları görüşmek üzere Mısır'ın başkenti Kahire'de temaslarda bulunuyor.

Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Salih Mutlu Şen, AFAD ve Kızılay başkanları ile büyükelçilik binasında bir araya geldi.

Görüşmelerin ardından AA muhabirine konuşan AFAD Başkanı Memiş, "Dün itibarıyla AFAD olarak ve Türk Kızılayı olarak Mısır'a geldik. Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın İçişleri Bakanımızın ve bakanlarımızın talimatlarıyla Gazze'de yaşanan insanlık dramının insani yardım boyutuyla ilgili olarak AFAD teşkilatı, Türk Kızılayı ve Türkiye'deki diğer sivil toplum kuruluşlarının insani yardımının organizasyonu maksadıyla Mısır'dayız." dedi.

Mısır'da insani yardımları görüşmek üzere bazı temaslarda bulunacaklarını kaydeden Memiş, "Mısır Savunma Bakanlığı, Mısır Kızılayı ve Mısır Sağlık Bakanlığı ile Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliğimizin nezaretinde inşallah bizim ülkemizde toplanan, toplanacak olan insani yardımların bir an evvel GazzeEye ulaşması için büyük bir çaba sarf ediyoruz." diye konuştu.

"Gazze Şeridi'nde yaşanan insanlık dışı durumla ilgili olarak Türkiye'de çok ciddi bir duyarlılık olduğunu, Türkiye'nin adeta ayağa kalktığını" ifade eden AFAD Başkanı Memiş, kamu kurum ve kuruluşlarının bütün insani yardımlarından ve sivili toplum kuruluşlarının koordinasyonundan sorumlu teşkilat olarak, AFAD olarak burada olduklarını dile getirdi.

Gazze'ye gönderilmesi planlanan yardımlar ve bölgede kurulması planlanan sahra hastanelerine ilişkin Memiş, şunları kaydetti:

"Mümkünse Kahire'den mümkünse El-Ariş'ten mümkünse Refah Sınır Kapısı'na kadar giderek, insani yardımlarımızın hem gıda olur, hem sağlıkla ilgili ilk yardım malzemesi olur, sahra hastanesinin kurulması olur, bütün bu operasyonlarımızı konuşmak ve hayat geçirmek maksadıyla buradayız."

Memiş, insani yardımların Gazze'ye ulaşması için büyük çaba sarf edeceklerini ve bunu da Mısır Kızılayı, Mısırlı yetkililer ve BM'nin gözetimi altında gerçekleştireceklerini söyledi.

Söz konusu organizasyonda emeği geçen herkese ve Mısırlı yetkililere teşekkür eden Memiş, Gazze'de İsrail'in saldırıları sonucu yaşamını yitiren Filistinliler hakkındaki taziye mesajında ise şu ifadeleri kullandı:

"İsrail'in insanlık dışı uygulamaları neticesinde hayatını kaybeden bütün Filistinli kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Bütün Filistinlilerin, İslam aleminin başı sağ olsun, mekanları cennet olsun inşallah."

Kızılay Genel Başkanı: "İki buçuk milyon insan adeta bir açık hava hapishanesinde"

Öte yandan Türk Kızılay Genel Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç, "Tüm dünyanın gözü önünde bir trajedi yaşanıyor. 2 buçuk milyon insan adeta bir açık hava hapishanesinde." dedi.

Savaş ve çatışmaların hiç olmaması temennisinde bulunan Meriç, "Savaş ve çatışma olsa bile bunun bir onuru olmalı. Uluslararası insancıl hukuk ilkeleri savaş zamanında sivillerin korunması, insani yardım koridorunun açık tutulması konusunda çok ciddi kurallara sahiptir ama maalesef Gazze'deki olaylarda görüyoruz ki bunlar hiçe sayılıyor." şeklinde konuştu.

Meriç, Gazze'de günlük 500 kişiye sıcak yemek verilen bir aş evinin bulunduğunu, bugüne kadar 1300 gıda kolisi ve 700 hijyen kolisi dağıttıklarını kaydetti.

Filistin Kızılayı ile akaryakıt desteği konusunda da bir anlaşma yaptıklarını aktaran Meriç, şunları kaydetti:

"Temin edebildikleri ölçüde akaryakıt alıp, hastanelere teslim etmeleri konusunda bir anlaşma yaptık. Refah kapısı şu anda sınırlı bir şekilde açılmış durumda. Burada o miktarın Gazze'ye yeterli gelmeyeceği noktasında temasları yapmamız, sesimizi yükseltmemiz ve tüm dünyanın tek bir ses olarak o insani yardım koridorunun içerdekilerin ihtiyacını karşılayacak ölçüde açılmasını sağlamamız gerekiyor."

AFAD ve Kızılay heyetlerinin, resmi temasları kapsamında Mısır Kızılayı Başkanı Rami en-Nazır ve Mısır Sağlık Bakanı Halid Abdulgaffar ile de görüşmesi bekleniyor.

Heyetler, dün gece Kahire'ye gelmişti. AA