Dolar

34,8783

Euro

36,7749

Altın

3.045,23

Bist

10.144,62

AFAD Genel Müdürü Tatar: Yer kabuğunda 400 kilometrelik kırık oluştu

AFAD Deprem Risk ve Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, depremler sonrası meydana gelen yer kabuğundaki kaymanın 7 metre 30 santimetreye kadar çıktığını söyledi.

2 Yıl Önce Güncellendi

2023-02-15 15:26:36

AFAD Genel Müdürü Tatar: Yer kabuğunda 400 kilometrelik kırık oluştu

AFAD, sahadan gelen bilgiler ışığında Kahramanmaraş merkezli depremlerde yer kabuğundaki yer değiştirmelerin 7.3 metre kadar olduğunun belirlendiğini bildirdi.

AFAD adına açıklamayı, AFAD Deprem Risk ve Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar yaptı.

Yer kabuğubdaki dğeişimlerin arttığını belirten Tatar "Düne kadar 3-4 metreye varan yer kabuğundaki yer değiştirmeler dün sahadan bilgiler ışığında 7 metre 30 santimetreye kadar olduğu bilgisi var. Bu deprem Doğu Anadolu fay zonu üzerinde meydana geldi. 5 ayrı segment bu deprem sonucunda yıkıldı. Bunlar güneyden itibaren sayacak olursak bu depremin yüzey kırığı sahada yapılan şu ana kadarki çalışmalara göre Hatay'ın kuzeyinde başlayıp Pazarcık, Gölbaşı daha kuzeye doğru devam edip daha kuzeye doğru devam ettiğini biliyoruz” ifadelerini kullandı.

İlk depremden bu yana 3 bin 858 artçı sarsıntının meydana geldiğini belirten Tatar, “Bu çok ciddi bir rakam. Şu anda bile bu artçı sayıların 3 bin 900'ün üzerine çıktığını söyleyebiliriz. 3 ile 4 büyüklüğündeki artçıların sayısı bin 253. 4 ile 5 arası büyüklükteki artçıların sayısı 394 kabaca 400 tane. Bu hemen hemen her 10-15 dakikada hissedilecek bir depremin yaşandığını gösteriyor. 5 ile 6 arasındaki büyüklüğündeki artçıların sayısı 38. Bundan üç ay önce meydana gelen İzmir depreminin büyüklüğü 4,9, Düzce depremi 5 büyüklüğündeydi. Çok sayıda İzmir ve Düzce depremi büyüklüğünde artçı sarsıntılar yaşıyoruz. Bu deprem bölgede yaklaşık 110 bin kilometrekarelik bir alanda doğrudan etki yaratmış durumda. Bu deprem ülkemizin her yerinde hissedilen bir deprem” açıklamasında bulundu.

Artçı sarsıntıların devm ettiğine dikkat çeken Tatar, “Halen bölgede çok sayıda yıkılmamış ağır hasarlı ya da orta hasarlı binalar var. Dolayısıyla vatandaşlarımızın bu binalardan uzak durması önem taşıyor. 4 ve 5 üzerindeki artçılar sonrasında yıkılmamış olan binalarda da yıkımlar meydana gelebilir” diyerek vatandaşları uyardı.

Kar yağışının çok yoğun olduğu bölgelerde çığ tehlikesi olduğunu belirten Tatar, “Halen mucizevi kurtuluşlar devam ediyor. Bunlar bizi çok mutlu ediyor. Temennimiz bu mucizevi kurtuluşların devam etmesi. Depremlerden 12, 13, 14, 15 gün sonra bile kurtuluşların olduğu örnekler var. İnşallah bu depremlerde de enkazların altından vatandaşlarımızı canlı kurtarabiliriz diye ümit ediyorum” dedi.

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda yer kabuğunda 400 kilometrenin üzerinde bir yüzey kırığının oluştuğunu söyleyen Tatar, “Bu kırılma sonucunda yer kabuğunda çok büyük deformasyonlarının geliştiğini görüyoruz. Ortaya çıkan enerji çok büyük. Kabaca 30 katrilyon jüllük bir enerjinin açığa çıktığını söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Haber Ara