Dolar

34,2074

Euro

37,5277

Altın

2.884,02

Bist

8.977,64

Afganistan ile Türkiye arasında maden görüşmeleri

Afganistan Başbakanlık Ofisi Genel Müdürü Dr. Abdulvâsi, Türkiye'den madencilik sektöründen özel şirket yetkilileri ve İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi'nden profesörlerle bir araya geldi.

2 Saat Önce Güncellendi

2024-10-10 16:06:31

Afganistan ile Türkiye arasında maden görüşmeleri

Türk şirketlerin yetkilileri, Afganistan'ın madencilik sektöründe araştırma ve keşif alanında yatırım yapma isteklerini dile getirdi.

1_817

İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi'nden Afganistan'ı ziyarete gelen profesörler ise Afganistan Yüksek Öğretim Bakanlığı ile yapılan anlaşmanın parçası olarak ülkede madencilik, tarım ve tıp alanlarında Afgan öğrencilere hem kısa hem de uzun vadeli burslar sağlamak istediklerini ifade etti.

Dr. Abdulvâsi ise Türkiye'nin Afganistan halkına yaptığı yardımları takdir ederek İslam Emirliği'nin yerli ve yabancı yatırımcılarla her türlü işbirliğine hazır olduğunu belirtti.

Afgan yönetimi, 2023 yılında yaptığı açıklamasında son iki yılda 200 maden sözleşmesi imzaladndığı, 108 madenin ise yalnızca 2022'de ihale edildiği belirtilmişti.

Yetkililer, ülke topraklarından çıkarılan ünlü Pençşir zümrütlerinin açık artırma yoluyla satışının hükümet hazinesine 11 milyondan fazla Afgani (Afganistan para birimi) geliri sağlandığını belirtmişti.

ÖZBEKİSTAN-AFGANİSTAN İLİŞKİLERİ

Özbekistan Dışişleri Bakanı Afganistan İslam Emirliği'nin Özbekistan Büyükelçisi Şeyh Abdulğaffâr Bahr'ın güven mektubunu kabul etti.

Böylece Afganistan İslam Emirliği Hükümeti bir ülke tarafından daha resmen tanınmış oldu.

Haber Ara