Dolar

34,9531

Euro

36,6087

Altın

3.019,92

Bist

10.058,63

AİHM'den darbeci FETÖ'ye kötü haber

AİHM, kararname ile görevinden uzaklaştırılan öğretmenin açtığı davayı 'iç hukuk yolları tüketilmediği' gerekçesiyle reddetti. FETÖ'ye kapılarını kapatan AİHM, öğretmene OHAL Komisyonu'nu adres gösterdi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-13 08:22:00

AİHM'den darbeci FETÖ'ye kötü haber

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 672 sayılı KHK ile görevinden uzaklaştırılan öğretmenin açtığı davayı reddederek OHAL Komisyonu'nu adres gösterdi. AİHM, 25 Temmuz 2016'da olağanüstü hal tedbirleri kapsamında açığa alınan ve 1 Eylül 2016'da, 672 sayılı KHK ile görevinden uzaklaştırılan Erzurum'da bulunan 1071 Malazgirt ilköğretim okulu öğretmeni Gökhan Köksal'ın başvurusunu reddetti. Mahkeme, oy birliği ile aldığı kararda, Köksal'ın iç hukuk yollarını tüketmediğine dikkati çekerek, 685 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kurulan OHAL Komisyonu'na başvurulmasını istedi.

YILDIRIM'IN KONUŞMASI KARARDA

Mahkemenin gerekçeli kararında, Başbakan Binali Yıldırım tarafından en geç 23 Temmuz'da konuyla ilgili itirazların OHAL Komisyonuna kabulüne başlanacağı bilgisinin verildiği vurgulandı. OHAL Komisyonunun işleyişi ve amaçlarının detaylandırıldığı gerekçeli kararda, Köksal'a ve benzer başvuru sahiplerine adres olarak gösterilen OHAL Komisyonu hukuki bir organ olmasa da bu organın vereceği kararların yargı kontrolünde olacağı vurgulandı. Gerekçeli kararda, bir iç hukuk yolu olarak tanımlanan OHAL Komisyonunun, başvuruları değerlendireceği ve verilen kararların AİHM kontrolünde olacağı, "iç hukuk yollarının tüketilmesi durumunda AİHM'e başvurulabileceği" ifade edildi.

HUKUKİ GÜVENCE YORUMU

Mahkeme, OHAL Komisyonunca alınacak kararların idari mahkemelere taşınabilmesi ve bu kararların bireysel başvuru şeklinde Anayasa Mahkemesine götürülebilecek olmasını hukuki bir güvence olarak yorumladı. Köksal, 1 Eylül 2016'da çıkarılan KHK ile işine son verilmesinin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) özel yaşama saygı, adil yargılanma, ifade özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü, etkin başvuru ve ayrımcılığın yasaklanmasıyla ilgili maddelerine aykırılığı iddiasıyla AİHM'e başvurmuştu.

Emsal olacak

AİHM'in aldığı bu kararın daha önce yapılan çok sayıda başvuruya emsal teşkil edeceği ve ileriki günlerde verilecek basit ret kararlarıyla AİHM'de bekleyen tüm davaların OHAL Komisyonuna havale edilmek üzere geri çevrileceği belirtiliyor. AİHM daha önce de benzer kararlar almıştı. Mahkeme, mart ayında meslekten ihraç edilen hakim Kadriye Çatal'ın başvurusunu "iç hukuk yollarının tüketilmemesi" nedeniyle reddetmişti. AİHM 17 Kasım 2016'da, hakkında geçici tutukluluk kararı verilen Giresun Adliyesinde görevli hakim Zeynep Mercan'ın başvurusunu reddetmişti. Oy birliğiyle alınan red kararına gerekçe olarak, "iç hukuk yollarının tüketilmemesi" gösterilmişti. Yine 8 Aralık 2016'da benzer bir kararda, 672 sayılı KHK ile öğretmenlikten ihraç edilen Akif Zihni'nin başvurusunu, tüm iç hukuk yollarının tüketilmediği gerekçesiyle reddetmişti. Olağanüstü hal kapsamında çıkarılan 685 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kurulması kararlaştırılan OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu, OHAL kapsamında doğrudan KHK'larla tesis edilen işlemler hakkındaki başvuruları değerlendirip karar verecek. Komisyon, 685 sayılı KHK'nın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl süreyle görev yapacak. Bakanlar Kurulu, gerek görmesi halinde bu süreyi, bitiminden itibaren birer yıllık sürelerle uzatabilecek

AİHM FETÖ'ye kapıları kapattı

AİHM, kararname ile görevinden uzaklaştırılan öğretmenin açtığı davayı "iç hukuk yolları tüketilmediği" gerekçesiyle reddetti. FETÖ'ye kapılarını kapatan AİHM, öğretmene OHAL Komisyonu'nu adres gösterdi.

SON VİDEO HABER

Polis memuru, ölümüne neden olduğu gencin ailesinden af diledi

Haber Ara