AK Parti'den 'EYT'de kademeli prim şartı' açıklaması
'EYT'de kademeli prim şartı' iddialarına ilişkin AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu açıklamada bulundu

Oluşturma Tarihi: 2023-02-03 11:31:25

Güncelleme Tarihi: 2023-02-03 11:31:25

Emeklilikte Yaşa Takılanlara (EYT) ilişkin kanun teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başladı. 'EYT'de kademeli prim şartı' iddialarına AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu cevap verdi. Öte yandan AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, EYT'nin Meclis Genel Kurulu'na geleceği tarihi açıkladı...

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, EYT düzenlemesini de içeren 'Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni görüşmek üzere AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı.

Toplantıya komisyon üyelerinin yanı sıra milletvekilleri, bakanlık bürokratları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve EYT derneklerinin temsilcileri katıldı.

Komisyonda CHP milletvekilleri, 'Staj ve çıraklık mağdurlarının olmadığı EYT eksik kaldı', 'Staj ve çıraklık SGK başlangıç sayılsın' yazılı dövizler açtı. 4 maddeden oluşan kanun teklifinin yasalaşarak yürürlüğe girmesiyle birlikte, 2023 yılında 2 milyon 250 bin kişi, süreç içeresinde de yaklaşık 5 milyon kişinin EYT düzenlemesinden faydalanması bekleniyor.

'EYT'de kademeli prim şartı' iddialarına AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu cevap verdi.

AK PARTİLİ TURAN: SALI GÜNÜ GENEL KURUL'A ALMAYI PLANLIYORUZ

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, EYT'nin Meclis Genel Kurulu'na geleceği tarihi açıkladı. Turan, "EYT düzenlemesini önümüzdeki hafta salı günü Genel Kurul gündemine almayı planlıyoruz" dedi.

"BAŞKA BİR ŞART İLAVE ETMEK ASLA SÖZ KONUSU DEĞİL"

AK Parti'li Muhammet Emin Akbaşoğlu ise açıklamasında şu ifadeleri kullandı: Bu, büyük bir müjde; bu müjdeyi sevinçle karşılayan milyonlarca çalışanımız var ancak bunu değersizleştirmek, amacından saptırmak isteyen, hakikate iftira atarak gerçekliği örtmeye çalışanlar da var. Bu da 'teklifle yeni bir şart getirildiği' yalanı. Bu, apaçık bir yalan. Ortaya koyduğumuz teklifle yeni şart yani 'kademeli prim şartı' getirildiği sözü iftiradır, yalandır, teklif sahiplerine bühtandır. Teklifimizde hiçbir eksiklik yok.

Teklifin basit, sade, uygulanabilir, en geniş kapsamlı ve eşitlikçi olduğunu belirten Akbaşoğlu, şunları kaydetti: "Prim gün sayısı, çalışma süresi ve yaş şartından iki şartı yerine getirenler yani prim gün sayısını ve çalışma süresini dolduran istinasız herkes emekli olmaya hak kazanacak. Yaptığımız düzenlemenin özü bu. Başka bir şart ilave etmek asla söz konusu değil. Bunu kim söylüyorsa bu düzenlemeye, düzenleme sahiplerine iftira atıyor demektir. Herkes müfteri olmaktan uzak olmalı. 'Siz bu teklifle yeni mağduriyetler oluşturuyorsunuz' demek iftiradır, kamuoyunu yanıltmaya dönük bir dezenformasyondur."

"YAŞ ŞARTINI KALDIRIYORUZ"

Teklifle, 1999'dan önce geçerli olan şartlardan birini, yaş şartını kaldırıyoruz; diğer iki şartı taşıyanların hepsini emekli ediyoruz. Cumhurbaşkanımız tarafından kamuoyuna deklare edilen neyse bunu kanun teklifine dönüştürerek konuyu basit, yalın şekilde düzenledik. Yaş şartını kaldırdık, yaklaşık 5 milyon insanın emekli olabilmesini düzenledik. Bu yıl 2 milyon 250 bin kişinin mevcut mevzuata göre yürürlükte olan prim gün sayısı ve çalışma süresi dikkate alınarak emekli olabilme hakkını getiriyoruz. Bu, 10 milyon vatandaşımıza dokunmak demek. Böyle büyük müjdeli bir haber kimi çevrelerde paniğe ve meseleleri çarpıtmaya neden oldu."

Konuyla ilgili son gelişmeleri aktaran CNN Türk muhabiri Duygu Ayaz Bayram şu ifadeleri kullandı: “EYT ile ilgili süreç Meclis'te devam ediyor. Bugün saat 11.00 itibarıyla Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşmeler başladı. Görüşmeler başlamadan hemen öncesinde muhalefet partileri salona giriş yaptığı sırada hareketlilik yaşandı. Özellikle CHP'li milletvekilleri ellerinde pankartlarla giriş yaptı.

Protesto ettiler, kısa süreli atışma yaşandı. Özellikle CHP milletvekillerinin kanun teklifi ile prim gün sayısı mağdurlarının, stajyerlik ve çıraklık mağdurlarının ortaya çıkacağını ve kanun teklifinin genişletilmesini talep ettiler.

Sesler bir anda yükselince karşı taraf olarak da AK Partili milletvekilleri tepki gösterdiler. Ardından da Komisyon Başkanı gelerek görüşmeler başladı. İlk olarak AK Parti Grup Başkanvekili Emin Akbaşoğlu sunum yaptı.

"KADEMELİ PRİM ŞARTI GETİRİLDİ SÖZÜ İFTİRA VE YALANDIR"

Etki analizi sunumundan bahsedecek olursa Emin Akbaşoğlu SGK'ya maliyetinin 144.7 milyar olduğunu, merkezi yönetim bütçesinin toplam maliyetinin 194.4 milyar olduğuna değindi. Yaptığı açıklamalarda önemli başlıklar vardı. “Yaş şartını ortadan kaldırdık. 5 milyon insanın emekli olabilmesini düzenledik” ifadesini kullandı. “Bu yıl 2 milyon 250 bin kişinin mevcut mevzuata göre yürürlükte olan prim gün sayısı ve çalışma süresi dikkate alınarak emekli olabilme hakkını getiriyoruz” dedi.

Pazartesi günü kanun teklifinin sunulmasının ardından kademeli prim günü getiriliyor iddiası gündemdeydi. Akbaşoğlu, bu iddialara karşılık “Kademeli prim şartı getirildiği sözü iftira ve yalandır” şeklinde cevap verdi.

SGK BAŞKANI SUNUM YAPTI

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Kürşad Arat, EYT düzenlemesine ilişkin komisyona bilgi verdi ve milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Arat, Türkiye'deki emekli yaş ortalamasının şu anda 54 olduğunu ve SGK'dan emekli maaşı alanların sayısının bugün itibarıyla 13,9 milyon kişiye çıktığını belirtti.

Ardından EYT düzenlemesinin SGK mali yapısına etkisini anlatan Arat, "Emekli artış oranlarından sonra gündeme gelecek bir diğer husus da SGK'nın mali yapısına olan etkileri olarak karşımıza çıkıyor. SGK'da bugün itibarıyla gelirlerin giderleri karşılama oranı yüzde 96,2. Bu oran yüzde 100 olmadığı için ister istemez SGK açığı var. Bu açık tarihin en düşük seviyesinde, yani yüzde 0,30 düzeyinde" dedi.

EYT'lilerin hangi şartları sağlaması gerektiğini de anlatan Arat, "EYT'lileri tanımlamak gerekir; biz de hesaplamalarımızı yaparken bir tanımlama üzerinden ve esasen platformların da kendini adlandırdığı isim üzerinden giderek bakıyoruz. EYT olarak baktığımızda şu şartların olması gerekiyor; 8 Eylül 1999'dan önce sigortalılık başlangıcı olması lazım. İki, prim gününü doldurmuş olması gerekiyor. Üç, sigortalılık süresini doldurmuş olması lazım" diye konuştu. (DHA)