AK Parti'li Şanverdi'den Şanghay açıklaması
Şanverdi 'Türkiye'nin menfaati nerede durmayı gerektiriyorsa biz orada oluruz' dedi.

Oluşturma Tarihi: 2016-11-21 16:16:58

Güncelleme Tarihi: 2016-11-21 16:16:58

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Erdoğan'ın açıklamalarını Sputnik'e değerlendiren AK Parti Hatay Milletvekili ve Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Şanverdi, önemli açıklamalarda bulundu.

"Türkiye'nin menfaati nerede durmayı gerektiriyorsa biz orada oluruz" Şanverdi şunları söyledi:

"Bizim önümüze 72 tane kriter koymuşlardı, biz 71 tanesini yerine getirdik, bir tanesini yerine getirmedik. O da neydi; ‘Siz terörle mücadele veriyorsunuz ama terörle mücadelenin dozajını çok yüksek tutuyorsunuz' diyorlar. Benim birliğime ve beraberliğime, kardeşliğime ve benim vatandaşlarıma yönelen her bir taş karşılığını kaya olarak bulur bundan sonra. Onun için hiç kimse benim terörle verdiğim mücadelenin kriterini belirleyemez. Acaba bu 2015 yılından bu yana yapılan saldırılar Avrupa'nın herhangi bir ülkesine yapılmış olsa tablo nasıl şekillenirdi? Ben Avrupa Birliği ülkelerine yapmış olduğum seyahatlerde bunları dile getirdim. Bir yıl önce Fransa bir terör saldırısına uğradı, bütün dünya liderleri gitti Fransa'da yürüyüş yaptı, bizim Başbakanımız da gitti o yürüyüşe katıldı. Biz 2015'ten bugüne 300'e yakın vatandaşımızı kaybettik terör saldırılarında, acaba Avrupa Birliği'nden hangi ülkenin başbakanı, cumhurbaşkanı geldi Türkiye'ye, böyle yürüyüş benzeri bir destek verdi? Böyle bir çifte standart olabilir mi? Onun için artık Türkiye kendi kararını vermeye muktedir bir ülke. Bizim ülke menfaatimiz söz konusu. Bizim ülke menfaatimiz nerede durmayı gerektiriyorsa ülke menfaatim adına biz orada olacağız."

ŞANGHAY ÖRGÜTÜ NEDİR?

Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ), Rusya, Çin, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan'ın 1996'da bölgesel işbirliği amacıyla ‘Şanghay Beşlisi' olarak bir araya gelmesinin ardından 2001 yılında Özbekistan'ın da katılımıyla oluşturuldu. Hâlihazırda 6 üyesinin olduğu ve Belarus, Afganistan, Hindistan, İran, Pakistan ve Moğolistan'ın gözlemci ülke olduğu ŞİÖ, 2008 yılında aldığı kararla gözlemci statünün bir alt seviyesi olan ‘diyalog ortaklığı' statüsü oluşturdu. Azerbaycan, Ermenistan, Kamboçya, Nepal ve Sri Lanka'nın yanı sıra Türkiye de ŞİÖ'nün diyalog ortağı. Türkiye'nin diyalog ortaklığı ŞİÖ'nün Haziran 2012 Pekin zirvesinde kabul edilmişti.