“Türkiye ve Katar arasında 2014'ten bu yana gerçekleştirilen ve sayısı 15'i bulan zirve toplantılarında 40'tan fazla farklı anlaşmanın imzalanmasıyla perçinlenen dostluk ve ekonomik ilişkiler istikrarlı ve muhteşem bir hızla ilerliyor”
Katar ile Türkiye arasındaki siyasi, askeri, ekonomik ve sportif ilişkiler, özellikle Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Mısır'ın Haziran 2017'de Doha'ya uyguladığı ablukanın ardından günden güne artıyor.
Körfez krizinin başlamasından bu yana, iki ülke arasında başta ekonomik ve askeri olmak üzere birçok anlaşmanın imzalanmasıyla birlikte Katar Devleti ile Türkiye arasında en yüksek düzeyde yoğun ziyaret trafiği yaşandı ve yaşanıyor.
İKİ ÜLKE ARASINDAKİ SİYASİ UYUM
Türk-Katar ilişkileri gelişiyor ve iki ülke arasındaki büyük siyasi uyum ve özellikle Orta Doğu olmak üzere birçok bölgesel ve uluslararası mesele üzerinde bir anlaşma ile işbirliği çeşitli düzeylerde gelişerek devam ediyor.
Askeri düzeyde, Katar Genelkurmay Başkanı Korgeneral Tayyar Ghanem bin Şahin Al-Ghanim, Türk yetkililerle askeri görüşmelerde bulundu;
İki ülke arasındaki askeri işbirliğine ilişkin anlaşma, askeri üs kurulması ve Katar'da Türk birliklerinin konuşlandırılmasını sağlayan Körfez krizinden sonra yürürlüğe girdi ve askeri de dahil olmak üzere birçok alanda ortak işbirliği kursu ile sonuçlandı.
Anlaşma ayrıca askeri eğitim, savunma sanayii, ortak askeri tatbikatları içeren işbirliğini artıracak bir mekanizmanın kurulmasını da sağlıyor.
Katar ayrıca, geçen yıl 2,4 milyar dolar olan ticaretinin iki katına çıkmasıyla Türkiye'de yabancı yatırımda ikinci sırada yer alıyor.
POLİTİK İLİŞKİLER
Türk-Katar ilişkileri, aralarındaki ittifakın derinliğini belirten birçok pozisyona şahit oldu, özellikle her iki ülke için de hassas zamanlarda geldi.
Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2018'de, Türkiye ekonomisini 15 milyar dolar değerinde destekleyecek bir tedbir paketi açıkladı.
Ankara, Körfez krizini ve Katar ablukasını takiben Doha'nın yanında durdu. Sadece siyasi ve askeri olarak değil, Katar pazarındaki gıda ihtiyacını karşılamak için binlerce ton yiyecek gönderdi.
Bu bağlamda, siyaset analisti Anwar el-Qasim, Katar-Türkiye ilişkilerinin Katar'a uygulanan boğma ablukasından sonra siyasi, ekonomik ve sosyal alanda emsali görülmemiş şekilde geliştiğini söyledi.
İKİ ÜLKE ARASINDA İTTİFAK
İki ülke arasındaki ilişkilerin, iki ülkenin savunma bakanları tarafından güvenlik ve askeri alanlarda ortak işbirliği protokolleri olan ittifak, askeri eğitim ve savunma sanayii alanlarını içeren imzalarla sonuçlandığını belirten analist Anwar el-Qasim, “İki ülke arasındaki ittifakın gücü, Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani ve ticaret, ekonomi, kültür ve kardeşlik ilişkileri gibi alanlarda stratejik işbirliği protokolleri geliştiren Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlık ettiği Katar Yüksek Stratejik Komitesinde yatıyor” dedi.
“Türkiye ve Katar arasında 2014'ten bu yana gerçekleştirilen ve sayısı 15'i bulan zirve toplantılarında 40'tan fazla farklı anlaşmanın imzalanmasıyla perçinlenen dostluk ve ekonomik ilişkiler istikrarlı ve muhteşem bir hızla ilerliyor” diyen Analisti Anwar el-Qasim, “Türkiye'nin Katar'a ihracatı, 2017'de yüzde 50'den fazla artarak Türkiye'yi Katar'ın en büyük pazarları arasında sekizinci sırada tutuyor” dedi.
İki ülke arasındaki ilişkinin gücü, Katar'ın Türkiye'nin 15 Temmuz 2016'daki başarısız darbe girişimine verdiği yanıtta Türkiye'yi destekleyen ilk ülke olmasından; Türkiye'nin de Katar'a uygulanan ambargonun karşısında durması ve Katar'ın yanında yer almasından geliyor.
Her iki ülke arasında gerçekleştirilen ortak askeri tatbikatlarla dostluklarını perçinlerken; Türkiye Katar'da bir askeri üs açmak için anlaşma imzaladı.
Ayrıca, iki ülkenin halkları arasındaki işbirliği, ziyaret alışverişi ve ortak seminer düzenlemeleri takip eden ilişkilerde, iki İslam ülkesi arasında bölgesel düzeyde veya küresel olarak ilişkilerde bu eşsiz modelin ne kadar yararlı olduğu görüldü.
YENİ ANLAŞMALAR
Katar ile Türkiye arasındaki eski anlaşmaların ardından iki ülke, geçen ekim ayının sonunda, 2022 kış aylarında gerçekleşeceği ve Körfez devletinin ev sahipliği yapacağı Dünya Futbol Kupasını organize etmek için alınan güvenlik önlemleri konusunda işbirliği anlaşması imzaladı.
Güvenlik işbirliği anlaşması uyarınca, Türkiye terörle ve organize suçla mücadele için Katar'a güvenlik personeli ve özel kuvvetler gönderecek.
Güvenlik anlaşmasının yanı sıra Katar-Türkiye İş Forumu, Katar Başbakanı ve İçişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Nasır bin Halife Al Thani ve çok sayıda milletvekilinin katılımıyla geçen cuma günü Ankara'da “Katar'da Yatırım Fırsatları "başlığı altında yapıldı. Toplantıda Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Katar Ticaret ve Sanayi Bakanı Ali Bin Ahmed Al-Kuwari birer konuşma yaptı.
Katar Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdul Rahman Al Thani, geçtiğimiz günlerde Katar Devleti ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki çeşitli ikili ilişkilerde kayda değer bir gelişmeye övgüde bulundu.
https://alkhaleejonline.net/