Alman medyası: Türk muhalefeti ırkçı AfD gibi davranıyor

Geçtiğimiz haftalarda yaşanan Suriye’ye dönecek olan mültecilerin Esenyurt Belediyesi tarafından geri gönderim şovuna alet edilmesi planı Alman medyasının gündeminde! Alman medya kuruluşu Nex24, “Türkiye’de muhalefet AfD gibi davranıyor” başlıklı haberinde “Bir seçim kampanyası manevrası sefil bir şekilde başarısız olmuştu” yorumu yapıldı.

2023-01-12 17:16:44

TIMETURK | HABER MERKEZİ

İstanbul'da ülkesine gönüllü olarak dönmek isteyen 41 Suriyeli, İl Göç Müdürlüğü'ne resmi başvuru yaparak yardım istedi. Talebi değerlendiren İdare, çoğunluğu Esenyurt'ta ikame eden mültecileri geri göndermek için hazırlıklara başladı. CHP'li Esenyurt Belediyesi ise dönüşü kendi organize etmiş gibi CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katıldığı bir kutlama düzenledi.

Geçtiğimiz günlerde Türk medyasına konu olan bu mizansen Alman medyasının gündemine geldi. Alman Nex24, “Türkiye'de muhalefet AfD gibi davranıyor” başlıklı haberinde “Türkiye'deki iltica politikasına ilişkin tartışmalar yıllardır dinmedi. Türkiye'de 3,8 milyonu aşkın mültecinin muhalefet üzerinde yarattığı etki, ahlakın, hukukun ve özgür demokrasinin üzerindedir” ifadelerini kullandı.

“Öncelikle parti çıkarlarına değil de ahlaka dayalı olan siyaseti kim güzel bulmaz? Türkiye'de çıkar odaklı bir seçim kampanyasının nasıl felaketle sonuçlandığı açıkça görülmektedir.

Türk hükümeti mülteci meselesiyle ilgili açık uçlu bir tartışmaya hazır olmasına ve bölgede güvenliği sağlamak ile geçim kaynağı oluşturmak gibi çözümler bulmak için mücadele etmesine rağmen, muhalefet sert bir sınır dışı etme politikası izliyor” denilen haberde Esenyurt'ta yaşanan olay şu ifadelerle anlatıldı:

KILIÇDAROĞLU BU FİKİRLE BÜYÜLENDİ

“Her şey İstanbul Esenyurt Belediyesinde başladı. Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt (CHP) bir şekilde mültecilerin listesini ve dolayısıyla isimlerini, telefon numaralarını ve geçici adreslerini ele geçirdi. Böylece ahlaki açıdan gizli bir seçim kampanyası başladı; CHP tarihinde bunun bir benzeri yok. Esenyurt Belediyesindeki ekip, her bir mülteciyle telefonla bizzat iletişime geçerek kendilerinin alınıp sınır dışı edileceklerini söyledi. Bir otobüs tarafından alınıp götürülmek üzere bu pazar sabahı erkenden hazırlanmaları gerektiği bu insanlara söylendi. Aynı zamanda CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'na Bozkurt tarafından kampanya hakkında bilgi verildi. Canan Kaftancıoğlu, bunu toplu tehciri bir kampanya konusu olarak kullanmak için bir fırsat olarak gördü ve parti lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu heyecanla bilgilendirdi. Kılıçdaroğlu büyülendi ve bu fikir hemen kabul edildi.” BİR SEÇİM KAMPANYASI MANEVRASI SEFİL BİR ŞEKİLDE BAŞARISIZ OLMUŞTU

Geçtiğimiz günlerde Yeni Şafak gazetesinin de manşetine taşıdığı olay Nex24 tarafından şu ifadelerle anlatıldı:

“Bu pazar sabahı, mültecilerle dolu otobüslerin bir meydanda toplanması gerekiyordu. Tabii ki önceden bilgilendirilmiş basının huzurunda. Kameralar hazırdı, konuşma metinleri önceden teleprompterlere aktarıldı. Görevdeki hükümet bununla mücadele ederken Kılıçdaroğlu'nun Suriyeli mültecileri sorunsuz bir şekilde sınır dışı etmeyi nasıl başardığını gururla dile getirilecekti. Ama bir şeyler yolunda gitmedi. Hazırlanan otobüsler boş geldi, Suriyeli mülteciler gelmediler. Planı yapanlar, konuyu kontrol etmeleri için adreslere gönderildi.

Ardından şok edici haber. Güvenlik güçleri, önceki gece Suriyeli mültecileri alıp sınır dışı etmişti. Kemal Kılıçdaroğlu, üzerinde kampanya sloganları bulunan boş otobüslerin hazır beklediği meydanı öfkeyle terk etti. Bunun üzerine Canan Kaftancıoğlu, başarısız söz konusu girişiminin sorumlularına öfke ile tepki gösterdi. Bir seçim kampanyası manevrası sefil bir şekilde başarısız olmuştu. Kısa süre sonra bu başarısız darbe basına yansıdığında, sorumluların ve Kılıçdaroğlu'nun kendilerini açıklamak ve zararı en aza indirmekten başka çareleri kalmadı.”

Ünlü şarkıcı Metin Arolat hayatını kaybetti

Sakaryaspor Başkanı Gökhan İn'e tokat!

'Türkiye, İsrail'le ticaret yapmaya devam ediyor' iddiası

Çömez'in 'buğday mezarlığı' iddiasına TMO'dan cevap

Selçuk Bayraktar'dan Lübnan açıklaması

İhbara giden polisler asansörde mahsur kaldı