Anayasa değişikliği teklifi TBMM'den geçti
Günler süren maraton tamamlandı. Cumhurbaşkanlığı Sistemini içeren anayasa değişikliği teklifi meclisten geçti. Yeni anayasa paketiyle neler değişecek?

Oluşturma Tarihi: 2017-01-22 09:45:14

Güncelleme Tarihi: 2017-01-22 09:45:14

Türkiye'de partili cumhurbaşkanlığı sistemini öngören anayasa değişikliği paketi Meclis Genel Kurulu'nda 339 oyla kabul edilerek yasalaştı. AK Parti'nin 18 maddeden oluşan kanun teklifinin tümünün 330'un üzerinde oyla kabul edilmesiyle referandum süreci de başladı.

TBMM Genel Kurulu'nda onaylanarak yasalaşan anayasa değişikliği Türkiye'de parlamenter sistemden ‘cumhurbaşkanlığı sistemine' geçilmesini öngörüyor.

Başbakan Binali Yıldırım teşekkür konuşmasında “Artık karar milletindir. Milletimiz sandığa gidecek; aklıyla, vicdanıyla oy kullanacak, Türkiye için en doğru tercihi yapacaktır.” dedi: “Biz bugün vekiller olarak bize verilen görevi yaptık. İşi asıl sahibine, millete tevdi ediyoruz. Şimdi söz milletindir.”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise “Bu rejim değişikliğine biz karşıyız. Türkiye bu rejim değişikliğini kaldıramaz.” ifadelerini kullandı.

CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker de “Hukuk devleti, laik demokratik ülke yönetim biçimi Cumhuriyet tamamen tahrip ediliyor. Kuvvetler ayrılığının olmadığı, dengenin, denetlemenin olmadığı dengesiz bir sürece doğru hızla Türkiye sürüklenmek istiyor. Halk doğru bilgilendirildiğinde bu konuda cevabı “hayır” olarak verecektir.” dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise, “Milletimiz için hayırlı uğurlu olsun. İnşallah Türk milleti, yapacağı kendi değerlendirmesiyle de yine milletimize bir fayda sağlayacaktır.” diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulacak. Cumhurbaşkanı'nın 15 günlük yasal süresi bulunuyor. Referandumun, Resmi Gazete'de yayımını takip eden 60'ncı günden sonraki ilk pazar günü yapılması gerekiyor.

YENİ PAKETLE NELER DEĞİŞECEK?

TBMM'deki milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkarılacak. Ayrıca milletvekili seçilebilme yaşı 25'ten 18'e indirilecek.

Seçimler 4 yılda değil, 5 yılda bir yapılacak. Cumhurbaşkanı seçimleri de milletvekili seçimleri gibi 5 yılda bir yapılacak.

Cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisiyle ilişiği kesilmeyecek.

Cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıl olacak, bir kişi en fazla 2 kez cumhurbaşkanı seçilebilecek.

Cumhurbaşkanı; 40 yaşını doldurmuş, yükseköğrenim yapmış, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip Türk vatandaşları arasından, doğrudan halk tarafından seçilecek.

“Cumhurbaşkanının görev ve yetkilerine” ilişkin maddeyle, cumhurbaşkanına “devlet başkanı” sıfatı verilecek.

Cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanı yardımcıları ile bakanları ve üst düzey kamu yöneticilerini atayacak ve görevlerine son verecek.

Bütçe artık cumhurbaşkanı tarafından meclise sunacak. Yürütme yetkisi ve görevinin cumhurbaşkanında olduğu yeni sistemde “Bakanlar Kurulu” olmayacak.

Askeri mahkemeler sadece disiplin konularıyla ilgili kurulacak.

Cumhurbaşkanı, kanunda düzenlenen ilgili şartların gerçekleşmesi halinde Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edebilecek.