TİMETURK | HABER MERKEZİ
Başbakan Binali Yıldırım ve MHP Lideri Devlet Bahçeli, Çankaya'da gerçekleştirdikleri "anayasa" gündemli toplantı sonrası basın mensuplarının karşısına geçti.
Bahçeli ortak basın toplantısında şu ifadeleri kullandı:
"Anayasa değişikliği üzerine sayın başbakan ile zaman zaman bir araya gelerek, konunun olgunlaşması konusunda çaba sarf edilmiştir. Bugünkü görüşmede son değerlendirmeler ışığında olumlu geçmiştir. İnşallah çok kısa süre içerisinde TBMM'ye bir metin sunulmuş olacaktır. Olumlu sonuçlandığı takdirde, memleketimize hayırlı sonuçlar vereceği kanaatindeyim."
Yıldırım ise şu sözleri sarfetti:
"Bu konuda MHP ile yürüttüğümüz çalışmalar belirli bir olgunluğa erişmiştir. Son gözden geçirmeler de yapılacak ve önümüzdeki hafta inşallah Ak Parti olarak Anayasa teklifimizi TBMM'ye sunmuş olacağız. Tabii sonraki iş meclisimizin iradesidir. Mecliste 330 oyuyla geçmesi gerekiyor ki sonra referandum süreci başlasın. O da milletin kararıdır. Ülkemiz için inşallah hayırlı bir karar olacaktır diye düşünüyoruz. Millete hayırlı olur inancıyla hareket ettik. Ülkenin sistem tartışmasıyla vakit kaybetmesini istemiyoruz. 2007 cumhurbaşkanlığı seçimlerinin çıkmasa girmesiyle beraber, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi anayasaya girmiş ve sonraki seçimlerde de sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan, halkın seçtiği ilk Cumhurbaşkanı oldu. Bu mevcut durumun, mevcut anayasa ile bir ölçüde uyumlu hâle gelmesi, icra ve yasamanın yetkilerinin çok daha net şekilde belirlenmesi, parlamentonun güçlenmesi ve icranın da istikrarı ve güveni sağlayacak şekilde tesisi için bu şekilde bir değişiklik elbette ki geleceğimiz için, siyasi istikrar için yerinde bir karar olacaktır."
Yıldırım, siyasi partiler yasasında değişiklik olup olmayacağı ya da ne yönde bir değişiklik olacağı konusunda bir bilgi vermedi. Aynı şekilde seçim sisteminin getirilmek istenen sisteme göre uyarlanıp uyarlanmayacağına dair de bilgi vermedi.
Yıldırım, "Başkanın partide düzeyi genel başkan mı olacak?" sorusuna "Getirilecek değişiklikte Cumhur seçilen kişinin partisiyle ilişkisi devam edecek. Gayet yeterli bir açıklama bu" diye cevap verdi.
Getirilmek istenen değişikliklerin detayı ile ilgili sorulara ise "Bu detaylarla milleti meşgul etmeyelim. Yazım olarak bazı konuların gözden geçirilme ihtiyacı var. O bakımdan bir iki gün içerisinde de arkadaşlarımız bunları, Sayın Genel Başkan'ın, bizim bakış açılarımızı dikakte alarak tamamlamış olacaklar" diye cevapladı.
"Teklifte AK parti teklifinde MHP imzası olacak mı?" sorusuna ise "Hayır, AKP bu teklifi sunacak. Şüphesiz sunacağımız bu teklif, MHP'nin de üzerinde mutabık kaldığı bir metin olacak. Dolayısıyla Meclis'te buna göre işlem görecek" yanıtını verdi.
"Seçim barajı ile ilgili düzenleme var mı?" sorusuna şu yanıtı verdi:
"Seçim kanunu anayasada değil. Detaylar açıklandığında vatandaşlarımız görecek. Biz demokratik düzenin unsurlarıyız. Siyasi partilerde gizli saklı olmaz. Her şey milletin gözü önünde olmaktadır. Yapılacak değişikliklerin asıl amacı ülkede istikrarın, siyasi iradenin devamı. Parlamento ve yürütme ilişkilerinde pürüzlerin ortadan kaldırılmasıdır."
Yıldırım, referandum takvimi konusunda ise şunları belirtti:
"Meclis görüşmeleri tamamlandıktan sonra, yasa açık. 60 gün içerisinde referandum görülüyor. Meclis çalışmalarının tamamlanmasından sonra, tabiatıyla 60 günlük süre daha ilave edebilirsiniz. Her şey yolunda giderse yazın başında inşallah böyle bir durum olabilir. Seçim söz konusu değil. Yakın zamanda seçim yaptık, vatandaş artık işine gücüne bakacak. Sürekli seçimle vatandaşın parasını israf etmememiz lazım. Ülkemizin daha fazla büyümeye ihtiyacı var. FETÖ ile mücadele gibi önemli bir işi var."
CUMHURBAŞKANI'NIN PARTİSİ İLE İLİŞKİSİ
Yıldırım bu konu ile ilgili soru için de şunları söyledi:
Eğer seçilirse, Cumhurbaşkanı'nın partisi ile ilişiği devam edecek. Yapılan en önemli değişiklik budur.