AA'nın haberine göre Sağlık Bakanlığınca, yoğun bakım kliniklerinde yatan bebeklerin annelerinin barınma ihtiyacını karşılamaya yönelik "Anne Misafirhanesi" uygulaması kapsamında, ilgili hastanelerdeki yatak kapasitesi artırılacak. Proje, annelerin, erken doğan ya da çeşitli sağlık sorunları nedeniyle hastanelerin yoğun bakım servislerinde yatan bebeklerinin tedavi tamamlanıncaya kadar çocuklarının yanında kalabilmesine imkan sağlıyor.
Türkiye genelinde "Anne Misafirhanesi" projesi kapsamında 253 sağlık tesisinde, çocukları hastanede olan anneler için bin 260 yatakla hizmet veriliyor. Sağlık Bakanlığı, bu çerçevede yeni yıldan itibaren kapasitede artışa giderek çocukları hastanede yatan anneler için yatak sayısını bin 600'e çıkaracak.
Öte yandan, "Gebe Misafirhanesi" diye isimlendirilen proje kapsamında da elverişsiz hava ve yol şartları nedeniyle sıkıntı yaşayan, maddi imkansızlıklar çeken anne adaylarına yardımcı olunuyor. Proje ile söz konusu anne adaylarının doğum yapacağı merkez belirleniyor, takibi yapılıyor, barınma, yeme ve içme gibi ihtiyaçları karşılanıyor.
Bakanlıkça 2008'den bu yana uygulanan "Gebe Misafirhanesi" projesi kapsamında, yılda yaklaşık 3 bin anne adayına hizmet verildi.
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı İrfan Şencan da yaptığı açıklamada, anne ve bebek ölümlerinin sıfırlanmasının hedeflendiğini belirterek bin canlı doğumda bebek ölüm hızının 13 yılda 31,5'ten 7,6'ya düştüğünü; 100 bin canlı doğumda anne ölüm hızının da aynı tarihler arasında 64'ten 14,7'ye indiğini söyledi.
Türkiye'nin her bölgesinde her kişiye aynı hız ve kalitede sağlık hizmeti sunulabilmesi için her türlü çalışmanın yapıldığını dile getiren Şencan, bu kapsamda kış gibi kötü hava koşullarının söz konusu olduğu bir bölgedeki gebenin, güvenli bir merkezde doğumunun gerçekleştirilebilmesinin amaçlandığını vurguladı.
"Gebe Misafirhanesi" projesiyle hava koşullarının uygun olduğu bir zamanda anne adayının bulunduğu bölgeden ilgili sağlık merkezine getirildiğini ve gebeliğinin takip altına alındığını aktaran Şencan, şunları kaydetti:
"Anne adayı, bu şekilde doğum yapabileceği bir yerde misafir ediliyor. Anne adayı, ailesiyle birlikte burada kalabiliyor. Bunun için genellikle bir yataklı konaklama birimi oluşturulmuyor. Bunun yerine kamunun diğer konaklama alanlarında kalabiliyorlar. Bizim, özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinde yaklaşık 20 tane bizim kendi misafirhanelerimiz var. Buralarda da kalınabiliyor. Bunun dışında, hastanede yoğun bakımlarda yatan bebeklerin annelerinin barınma ihtiyacını karşılamaya yönelik yürütülen 'Anne Misafirhanesi' projesi kapsamında, tedavi süreci tamamlanıncaya kadar anneler misafir ediliyor. Bu anneler, tedavinin yapıldığı hastanelerin içinde kalabiliyor. Bunun için de yeni yıldan itibaren hastanelerdeki yatak kapasitesi artırılacak."