İstanbul 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, aralarında Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan'ın da bulunduğu 26 tutuksuz sanık ile avukatları hazır bulundu. Sanıkların kimlik tespitlerinin tamamlanmasının ardından sanık avukatları söz aldı. Sanık Aydın Doğan ve bazı sanıkların avukatı Köksal Bayraktar, aynı olayla ilgili Mersin 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldığını söyleyerek, "Bu davada 6 duruşma yapılmış, sanıkların ifadeleri alınmış hatta bilirkişi incelemesine başlanmıştır. Siz o dava dosyasının buraya gönderilmesini talep etmiştiniz. Ancak olay yeri Mersin'dir. Dosyaların birleştirilerek Mersin'e gönderilmesini talep ediyoruz" dedi.
Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Mustafa Karayıldız, "Ne sizin ne de Mersin'in bizden böyle bir talebi olmamıştır" dedi. Avukat Köksal Bayraktar ise, "Çünkü o tarihte sizin mahkemenizde dava başlamamıştı" dedi.
İHA'nın haberine göre; Avukat Bayraktar'ın ardından avukat Şehnaz Yüzer söz aldı. Avukat Yüzer, "Mersin'deki dosyada 19 beyan vardır, bu dosyada 56 beyan vardır. Dolayısıyla müvekkiller aynı suçtan 2 kez yargılanmış olacaklar" ifadelerini kaydetti. Daha sonra söz alan bir avukat ise Gümrük Hizmetleri Bakanlığı'nın bir vergi kaybına uğramadığını belirterek, katılma talebinin reddedilmesini istedi. Diğer sanık avukatları da dava dosyalarının birleştirilerek Mersin Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesini talep etti.
SAVCI: "MERSİN DOSYAYI İNCELESİN"
Taleplere ilişkin görüşü sorulan duruşma savcısı Bilgin Uysal, katılma taleplerinin kabulüne karar verilmesini istedi. Uysal, İstanbul 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin daha önce Mersin 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne yazı yazarak dava dosyalarının birleştirilmesi konusunda muvafakatları olup olmadığını sorduğunu, ancak Mersin'in dosyayı incelemeden ret kararı verdiğini söyledi. Savcı, dosyanın Mersin'e incelenmek üzere gönderilmesini talep etti ve duruşmaya yarım saat ara verildi.
Duruşma salonundan çıkan Aydın Doğan kendisini cep telefonuyla görüntüleyen adliye muhabirlerinin yanına giderek bir süre sohbet etti. Aranın ardından duruşma yeniden başladı.
Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, suçtan zarar görme ihtimaline karşı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın davaya katılma talebini kabul etti. Mahkeme heyeti, daha önce verdikleri ara karar gereği Mersin 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne yazı yazdıklarını ancak birleştirmeye yönelik muvafakat önerisinin Mersin ACM tarafından kabul edilmediğini belirtti.
Sanık ve sanık avukatlarının her iki dava dosyası arasında hukuki ve fiili bağlantı bulunduğunu, verilecek kararların birbirlerini etkileyeceği ve dosyaların birleştirilmesi yönündeki taleplerini dikkate alan mahkeme, dosyanın bütün olarak Mersin 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin dosyasına gönderilmesine hükmetti. Mahkeme birleştirmeye muvafakat ettiklerini, Mersin Ağır Ceza Mahkemesi'nin de birleştirme kararı vererek dosyayı İstanbul'a göndermesine karar verdi.
Birleştirmeye muvafakat önerisinin kabul edilmediği takdirde bu durumun bildirilmesini isteyen mahkeme, duruşmayı 23 Kasım 2016 tarihine erteledi.
İDDİANAMEDEN
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede, Petrol Ofisi'nin 2001-2008 arasında yurt dışından Türkiye'ye yapılan akaryakıt ithalatında Gümrük Birliği olmayan ülkelerden yapılan ithalatın Birlik üyesi olan İngiltere'den yapılmış gibi gösterildiği anlatılıyor. Gümrüklere sahte belge ibraz edilerek vergi muafiyeti sağlayıp vergi kaçırıldığı, devletin Petrol Ofisi tarafından zarar uğratıldığı öne sürülen iddianamede, Petrol Ofisi'nin 2000 yılından sonra Ukrayna ve Rusya gibi AB üyesi olmayan ülkelerden akaryakıt aldığı ifade ediliyor. Eksik ithalat vergisi ödemek üzere merkezi Bahamalar'da olan fakat İngiltere'de faaliyet gösteren Point isimli bir şirket kurulduğu, akaryakıtı bu şirket üzerinden Avrupa Birliği ülkelerinden alarak mamullerdeki vergi muafiyetinden yararlanıldığı, böylece vergi kaybına yol açıldığına vurgu yapılıyor.
İddianamede, aralarında Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, Ersin Özince, Hanzade Doğan Boyner, İmre Barmanbek'in de bulunduğu 47 sanığın ''kaçakçılıkla mücadele kanununa muhalefet'', ''resmi belgede sahtecilik'', ''suç işlemek amacıyla örgüt kurmak'' ve ''örgüte üye olmak'' suçlarından hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor.
Doğan ve Ersin Özince hakkında ''suç işlemek amacıyla örgüt kurmak'', "kaçakçılıkla mücadele kanununa muhalefet'' ve "resmi belgede sahtecilik'' suçlarından 8,5 yıldan 24,5 yıla kadar ayrı ayrı hapis cezası istenen iddianamede, aralarında Hanzade Vasfiye Doğan Boyner'in de bulunduğu 45 sanık hakkında ise ''örgüte üye olmak'', "kaçakçılıkla mücadele kanununa muhalefet'' ve "resmi belgede sahtecilik'' suçlarından 7,5 yıldan 21,5 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.