BAE'nden yeni yaptırım tehdidi: 'Güle güle Katar, size daha fazla ihtiyacımız yok' deriz
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)’nin Moskova Büyükelçisi Omar Ghobash, Katar'a yeni yaptırımda bulunabileceklerinin sinyalini verdi.

Oluşturma Tarihi: 2017-06-29 07:43:10

Güncelleme Tarihi: 2017-06-29 07:43:10

İngiliz Guardian gazetesine konuşan BAE'nin Moskova Büyükelçisi Omar Ghobash, istenen talepleri karşılamaması halinde Katar'ın üyesi olduğu Körfez İşbirliği Konseyi'nden (KİK) çıkarılması seçeneğinin mevcut tek yaptırım olmadığını vurguladı.

Elçi, “Onların (Katar) bugünkü tutumları, ortak güvenlik ve savunma organizasyonu olduğu için KİK üyeleri ile uyumsuz. Şu anda değerlendirilmekte olan ve alabileceğimiz belli ekonomik yaptırımlar var. Bir seçenek, bizim kendi ticari ortaklarımıza şartlar koyarak onlara, ‘Bizimle çalışmak istiyorsanız o zaman ticari bir tercih yapmak zorundasınız' demek olabilir. Eğer Katar talepleri kabul etmeye istekli değilse, bu, ‘Güle güle Katar, çadırımızda size daha fazla ihtiyacımız yok' durumudur” ifadelerini kullandı.

KATAR TERCİH YAPMALI: İRAN MI, BİZ Mİ?

Katar'ın İran'a daha fazla yaklaşma riskini anladığını söyleyen Ghobash, “Katar'dan bir tercih yapmasını istiyoruz, İran rotasını seçebileceklerini anlıyoruz ve bunun sonuçlarını kabul etmeye istekliyiz” diye konuştu.

"BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ ZATEN DESTEKLEMİYORUZ"

Gazetenin, talepler listesindeki Katar'ın El Cezire kanalını kapatma şartının makul olup olmadığına dair sorusuna Ghobash, “Basın özgürlüğümüz olduğunu iddia etmiyoruz. Basın özgürlüğü fikrini desteklemiyoruz. Konuştuğumuz şey ifadedeki sorumluluktur” dedi.

KATAR: BUNLAR TALEP DEĞİL MESNETSİZ İDDİA

Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman El Sani, Katar'a abluka uygulayan ülkeler tarafından çözüm için sunulan maddelerin talep değil mesnetsiz iddialar olduğunu söyledi.

Temaslarda bulunmak üzere ABD'nin başkenti Washington'da bulunan Dışişleri Bakanı El Sani, ABD'li mevkidaşı Rex Tillerson ile görüşmesinin ardından basına konuştu. El Sani, “Talep listesinin sunulması yerine öncelikle ilişkilerin kesilmesine gerekçe gösterilen iddiaların masaya yatırılması ve o iddiaların kaynaklarının tüm taraflarca iyice araştırılması gerekiyor. Daha sonra ise tüm tarafların katılımı ile yaşanan krizden çıkılması için ortak çözüme ulaşılacak metin üzerinde anlaşılması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

RİYAD: TALEPLERİMİZ MÜZAKEREYE KAPALI

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil El Cubeyr, Katar kriziyle ilgili olarak ortaya koydukları koşulların “müzakereye açık olmadığını” söyledi. ABD'nin başkenti Washington'da bulunan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı El Cubeyr, Katar'a sundukları koşulların “Müzakere edilemez” olduğunu vurguladı. El Cubeyr, “Görüşümüzü ortaya koyduk, adımımızı attık; şimdi davranışını değiştirmek Katarlılara kalmış. Ancak eğer değiştirmezlerse izole edilmiş şekilde kalacaklar” açıklamasını yaptı.

NELER YAŞANDI?

Katar'a abluka uygulayan Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır'ın 13 maddeden oluştuğu ifade edilen taleplerinin Kuveyt aracılığıyla Doha yönetimine ulaştırıldığı uluslararası basına yansımıştı.

Suudi Arabistan, BAE, Yemen, Mısır ve Bahreyn 5 Haziran'da yaptıkları açıklama ile Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurmuştu. Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn, ülkelerinin hava sahasını Katar'a kapatarak, Katarlı diplomatların 48 saat içinde ülkelerinden ayrılmasını istemişti. Katar'a karşı yapılan diplomatik ablukaya Maldiv Adaları ve uluslararası toplumca meşruiyeti olmayan darbeci general Hafter destekçisi Libya Tobruk hükümeti de katılmıştı.

TÜRKİYE'NİN KATAR'DAKİ ÜSSÜNÜN KAPATILMASINI DA İSTEMİŞLERDİ

Katar'a abluka uygulayan Arap ülkeleri, ambargoyu kaldırmak için Doha yönetimine 13 maddelik bir liste sunmuştu. Taleplerden en dikkat çekici olanı “Doha'daki Türk askeri üssü kapatılsın” şartıydı.

Körfez ülkelerinden Katar'a 13 maddelik talep listesi ve 10 gün süre (TIKLAYINIZ)

BAE: Katar'ın talep listemizi sızdırması çocukça (TIKLAYINIZ)

Körfez ülkelerinden Katar'a çağrı: Türkiye'nin askeri üssünü kapatın (TIKLAYINIZ)

Katar'dan 'Körfez' taleplerine ilk yanıt (TIKLAYINIZ)