Bağcılar'da Basın Ekspres Yolu'na yakın bir alışveriş merkezinin inşaatında, kum yığınları arasında 20 metrelik bir kazı sonucunda bulunan fosil, bölgenin tarihsel sürecine ışık tutuyor. Uğur Akbaş ve babası İrfan Akbaş, kazı sırasında keşfettikleri bu deniz minaresi fosili ile büyük bir tesadüf yaşadılar.
"BİR TARİHİ ESERE SAHİP OLMAK ÇOK GÜZEL DUYGU"
Fosil, milyonlarca yıl öncesine ait olduğunu sosyal medyada fark eden Akbaş, fosilin tarihsel önemini yeni öğrendiklerini ve 10 milyon yaşındaki fosil hakkında büyük bir heyecan duyduklarını söyledi. Akbaş, "Böyle bir tarihi esere sahip olmak çok güzel bir duygu," dedi.
MİYOZEN DÖNEMİ FOSİLLERİ DEPREM İÇİN İPUÇLARI VERİYOR
Jeolog Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Bağcılar ve çevresindeki zeminin, özellikle depreme karşı zayıf bölge olduğunu belirtti. Miyosen dönemi fosilleri, İstanbul'un en riskli alanlarının yer aldığı bölgelere işaret ediyor. Üşümezsoy, İstanbul'un Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Bağcılar, Esenler ve Topkapı gibi bölgelerinin deprem riski taşıyan alanlar arasında olduğunu belirtti.
FOSİLİN BULUNDUĞU ZEMİNDE DEPREM TEHDİDİ ARTIYOR
Prof. Dr. Üşümezsoy, kireç taşları ve kil taşları arasındaki farklara dikkat çekerek, "Bu bölgedeki zeminler, özellikle Güngören killeri ve kireç taşları nedeniyle daha riskli. Zemin dayanıklılığı açısından, bu tür fosil tabakaların varlığı, deprem anında heyelan ve benzeri risklere yol açabilir" şeklinde konuştu.
DHA