Dolar

34,2533

Euro

37,0178

Altın

3.030,38

Bist

8.838,60

Bahçeli’den şok çıkış: Öcalan TBMM’de konuşmalı

MHP lideri Bahçeli, terörün sona ermesi için radikal bir öneri sundu: “Teröristbaşı Öcalan tecridi kaldırılırsa TBMM’de konuşsun. Terörün bittiğini haykırsın, bu kararlılığı gösterirse ‘umut hakkı’ndan yararlanabilir.”

2 Saat Önce Güncellendi

2024-10-23 07:15:24

Bahçeli’den şok çıkış: Öcalan TBMM’de konuşmalı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, dünkü grup toplantısında terörün sona ermesi için yaptığı öneriyle gündeme damgasını vurdu. Bahçeli, "Teröristbaşı tecridi kaldırılırsa gelsin TBMM'de DEM Parti toplantısında konuşsun. Terörün bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın. Bu kararlılığı gösterirse 'umut hakkı'ndan yararlanmasının önü açılsın" dedi. Bu açıklama, hem siyasi arenada hem de kamuoyunda büyük tartışmaları beraberinde getirdi.

Bahçeli'nin Önerisi Terör Tartışmasını Alevlendirdi

Devlet Bahçeli, yaptığı konuşmada Türkiye'nin terörle mücadelesine ilişkin sert bir mesaj verdi ve radikal bir çözüm önerisinde bulundu. Önerisi, Türkiye'nin terör sorununun çözümünde yeni bir kapı araladı.

'BİRİNCİ HÜKÜM CÜMLEM' VURGUSU

Bahçeli, konuşmasında Türkiye'nin bölücü teröre asla boyun eğmeyeceğini belirtti ve şu ifadeleri kullandı: "Birinci hüküm cümlem şudur: TBMM'de her meselenin ele alınıp milli ve müşterek akılla çözümü mümkün ve hatta mecburidir." Bahçeli, terörsüz bir ülke için herkesin birlik olması gerektiğini vurguladı ve gerekirse bedenlerini taşın altına koyacaklarını söyledi.

ÖCALAN, TERÖRÜN BİTTİĞİNİ TBMM KÜRSÜSÜNDEN HAYKIRSIN

Bahçeli, "İkinci hüküm cümlem" diyerek devam ettiği açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Teröristbaşı işin içinde olmazsa bir şey çıkmaz diyenlere de sesleniyorum; şayet tecridi kaldırılırsa, gelsin TBMM DEM Parti toplantısında konuşsun. Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın. Bu dirayet ve kararlılığı gösterirse, ‘umut hakkı'nın kullanımıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılması ve bundan yararlanmasının önü de ardına kadar açılsın."

Bahçeli'nin bu sözleri, Türkiye'nin terör sorununun çözümüne dair farklı bakış açılarını gündeme taşıdı. Özellikle "umut hakkı" vurgusu, cezaevlerindeki bazı mahkûmların belirli şartlar altında serbest kalabilmesi için yapılacak yasal düzenlemeye işaret ediyor.

UMUT HAKKI NEDİR?

Umut hakkı, hapis cezasına çarptırılan fertlerin, belirli şartlar altında gösterdikleri iyi hal ve davranışlar göz önüne alınarak, "yasa" ile belirlenen kriterlere uygun şekilde koşullu olarak serbest bırakılma olasılığını değerlendiren bir düzenlemedir. Ancak, bu hak her mahkûm için geçerli değildir; sadece belirli koşulları sağlayan fertler bu haktan yararlanabilir.

BUNU SİNEYE ÇEKERİZ

Bahçeli, terörle mücadelenin daha da genişletilmesi gerektiğini belirterek sözlerine şu şekilde devam etti: "Ne Kandil ne de Edirne; adres İmralı'dan DEM'e uzansın, bu ağır ve tarihi terör sorunu ülke gündeminden tamamen çıkarılsın. Hodri meydan, buna varız; vatan, millet, devlet, bayrak, ortak gelecek ve tam bağımsızlık için bunu dahi sineye çekmeye hazırız. Türkiye için her fedakârlığı yapmaya, her çileye katlanmaya, lazım gelen her adımı atmaya kararlıyız, inançlıyız, tarih huzurunda diyorum ki, yeminliyiz."

ERDOĞAN: TERÖRÜN OLMADIĞI TÜRKİYE İNŞA EDELİM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin geleceğinde terörün yeri olmadığını vurguladı: "Türkiye'nin geleceğinde teröre yer olmadığını herkesin idrak etmesini bekliyoruz. Açılan bu tarihi pencerenin hesaplara kurban edilmemesini istiyoruz. Hep beraber terörün olmadığı Türkiye'yi inşa edelim."

CHP: BÜTÜN PARTİLER BİRLİKTE ÇÖZMELİ

CHP lideri Özgür Özel, Bahçeli'nin önerisi hakkında şu cevabı verdi: "Türkiye'de bir daha kan akmayacaksa, anaların gözünden yaş akmayacaksa, ülkede barış olacaksa bu bağlamdaki sözlere kıymet veriyoruz. Terörün bitmesine biz tam destek vereceğiz. Ancak bu iş Meclis'e bir aktör çağırmakla çözülmez, bütün partilerin yer alacağı bir masada konuşulmalı."

İYİ PARTİ: YOK HÜKMÜNDEDİR

İYİ Parti lideri Müsavat Dervişoğlu, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda Bahçeli'nin açıklamalarını sert bir şekilde eleştirdi: "Atatürk'ün kurduğu Meclis'in kürsüsünden, teröristbaşları ve yardakçıları değil, ancak Mustafa Kemal'in mirasçıları konuşabilir. Ahlak ve vicdanını yitirmiş bu iktidar ve onun akıl ve izanını yitirmiş ortağı ile sözde ana muhalefeti artık bizim için yok hükmündedir."

DEM PARTİ: ÖCALAN ÇIKSIN, KONUŞSUN

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Bahçeli'nin açıklamasına grup toplantısında cevap verdi: "Bırakın, tecrit kalksın. Öcalan çıksın, konuşsun. Ne konuştuğunu hep birlikte görelim. Vakit geçirmeden acil bir biçimde bu konuda adım atılmalıdır. Onurlu bir barış ve demokratik cumhuriyetin inşası için DEM Parti olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız."

Haber Ara