Bahçeli: Kerkük’ün statüsüyle oynayanlar ateşle oynar
Irak'ın Kerkük kentinde Irak bayrağının yanında IKBY bayrağının da asılması kararına bir tepki de MHP lideri Bahçeli'den geldi.

Oluşturma Tarihi: 2017-03-30 09:43:36

Güncelleme Tarihi: 2017-03-30 09:43:36

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Twitter hesabından, Irak'ın Kerkük kentinde Irak bayrağının yanında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrağının da asılması kararına tepki gösterdi.

Kararı "rezalet" diye nitelendiren ve IKBY Başkanı Mesut Barzani'nin Ankara ziyaretine tepkisini sürdüren Bahçeli'nin açıklamaları şöyle:

"Türkmen denilince ne anlıyorsunuz? Ben söyleyeyim: Mâzisi şeref ve şanla yoğrulmuş beşeri ahlâk, asalet ve soyluluğu anlıyorum. Gökbayrağı görünce ne hissediyorsunuz? Ben açıklayayım: Zulme direnen, eziyetlere katlanan, katliamlara dayanan bir millet ruhunu görüyorum. Türkmenlerin çilesi niye bitmiyor? Dram neden sonlanmıyor? İnsanlığın kökü mü kurudu? Adalet ve hukukun dibi mi tuttu? Nedir mesele?

Kerkük Vilayet Meclisi 28 Mart 2017'de bir karar aldı; Barzani'nin sözde bayrağının resmi dairelere asılması kararlaştırıldı. Rezalet değil mi? Kerkük ağlıyor, ağıt yakıyor. Türkmeneli vahşetin ağına takılmış feryat figan ediyor. Can Kerkük mütecaviz emellere kurban gidiyor.

Peşmerge başı 26-27 Şubat 2017'de Türkiye'ye gelmişti. Peşinden bayrak niyetine ve IKBY'yi temsilen bir bez parçası oraya buraya asılmıştı. Ankara'da göndere çekilen paçavraya ses çıkarılmazsa Kerkük mevzi kaybeder. Ankara gerilerse Türkmeneli düşer, devrilir. Ankara'yla Kerkük'ün kaderi birdir. Siyasi hesaplar uğruna Türkmenler fedâ edilemez, Türkmeneli teslim edilemez, yok edilemez. Kerkük Türk'tür, Türk'ün öz yurdudur. Türkmeneli Türk milletinin cümle kapısıdır. Şâyet kırılırsa Anadolu toprakları hepimize dar edilir.

"ATEŞLE OYNUYORLAR..."

Söylemiştim demek istemiyorum; ama yine haklıyız, yine haklı çıktık. Kerkük Türkiye'nin Irak'taki soydaşı, gardaşı, kaderdaşı, her şeyidir. Türkmenleri savunmak Türkiye'yi savunmaktır. Artık bu tarihi ve jeopolitik gerçek görülmelidir. Kerkük ve Musul, Ankara ve İstanbul'dur. Darı unundan baklava, incir ağacından oklava, Barzani'den ise dost olmaz. Kanıt mı isteniyor, yalnızca tarihe bakalım, milli davranalım yeter. Kerkük'ün statüsüyle oynayanlar ateşle oynar. Türkmenlere infaz fermânı yazanlar 80 milyonu geçmek, yenmek, yerle yeksân etmek zorundadır. Herkes aklını başına alsın; Kerkük Türk'tür, Türk kalacaktır. Daha başka söze gerek var mıdır?"

KERKÜK'ÜN STATÜSÜ

ABD'nin 2003'te Irak'ı işgâli sırasında Kürt güçleri Kerkük'ü fiilen ele geçirmiş, kente yoğun bir Kürt göçü yaşanmıştı. 2005 yılında yazılan Irak anayasasının 140. maddesine göre Kerkük'ün statüsü, devrik lider Saddam Hüseyin döneminde Kerkük'ten zorla göç ettirilenlerin dönmesi, ardından Kerkük'te nüfus sayımı yapılması ve kentin statüsü hakkında bir referanduma gidilerek nihâi durumun belirlenmesi olarak öngörülüyordu. Ancak çeşitli nedenler ve anlaşmazlıklar sebebiyle bu madde henüz uygulanamadı.

Bağdat, Kerkük'ün idari olarak merkezi yönetime bağlı olduğunu belirtirken, Kürtler ve özellikle kentte hâkimiyeti süren Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Kerkük'ün IKBY'ye ilhak edilmesini talep ediyor. Türkmenler ise buna karşı çıkarak, Kerkük'ün özel bir statüye sahip olmasını istiyor. Kent nüfusu, büyük ölçüde Türkmen, Kürt ve Araplardan oluşuyor.